Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arasındaki, fark, ile, sohbet, vaaz

Vaaz İle Sohbet Arasındaki Fark

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vaaz İle Sohbet Arasındaki Fark

Vaaz ile Sohbet Arasındak i Fark

Abdurrahm an Tâğî hazretler i şöyle buyurur:

“Vaaz ile sohbet arasında fark vardır Sohbet cezbe ile meydana gelir Cezbe ilâhi muhabbeti n yansıması dır Sohbete katılanla ra feyz ve rahmet gelir Sohbet gönülden olur Mürit eğer vahdet deryasınd a yüzüyorsa, bu yolun büyükleri ile irtibat halinde demektir Onu dinleyenl er gönül dünyasınd an etkilenir Çünkü sohbet eden kendi gönül dünyasını dışarıya verir Ama vaaz böyle değildir Vaaz eden kişi ile insanları irşat eden mürşidin sohbeti birbirind en çok farklıdır

Sohbet eden mürşid-i kâmil ise, feyiz deryasınd an istifade eder, Rabbinin muradı neyse onu anlatır Çünkü mürşid-i kâmil nefsin hile ve oyunların dan kurtulmuş tur Halkın değil Cenab-ı Hakk’ın itibarına göre sohbet eder Bu da manevi bir haldir Onun sözleri cezbenin eseridir Mürşid-i kâmil yaşadıkla rını anlatır Yapmadığı bir ameli yapın demez Nefsine kabul ettiremed iği davranışl arı bir başkasına telkin etmez Ama dünyevî ihtirasla rı olan kişilerin yaptığı vaaz böyle değildir İnsanlara tesiri çok az olur Bu düşüncele rimi mürşidim Gavs-ı Hizânî Hazretler ine de söyledim Bana şöyle dedi:

– Bu sözlerin doğrudur Zira bu, dünyevî menfaatle r peşinde koşan vaizlerle, kâmil mürşitler in farkını ortaya çıkarmış oluyor!”

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com