![]() |
İki Yol İki Amaç Nasıl Bir Dost? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İki Yol İki Amaç Nasıl Bir Dost?İki yol iki amaç nasıl bir dost? Biz ona 'iki yol-iki amaç' gösterdik ![]() Her insan "yakın bir dost" arayışı içerisindedir ![]() ![]() Ancak insanın böyle bir dost bulabilmesi için önünde iki farklı yol vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Ahlaka Önem Verilen Dostluk: "Gerçek dost" olabilmek için bir insanı "sadece güzel ahlakı için sevebilmek" gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bitmeyen Bir Dostluk: Kuşkusuz her insanın ihtiyacını hissedip aradığı "gerçek dostluk" çok büyük bir nimettir ![]() ![]() ![]() ![]() Ahireti Hedefleyen Dostluk: Gerçek dost olmanın şartı o kişinin dünyada ve ahirette mutlu olmasını hedeflemektir ![]() ![]() ![]() Saygı ve Sevgiye Dayanan Dostluk: Kuran ahlakının yaşandığı bir ortamda Allah korkusu ve iman insanların birbirlerine gerçek anlamda sevgi ve saygı duymalarını sağlayacak değerlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dürüstlüğe Dayanan Dostluk: Samimiyet insanın içiyle dışının bir olması kalbinde ne hissediyor ne yaşıyorsa dışarıya da bunu yansıtmasıdır ![]() ![]() ![]() "Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah O'nun elçisi rüku' ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren mü'minlerdir ![]() Yalnızlığa Mahkum Bir Dostluk: Kuran ahlakını kendilerine rehber edinmeyen insanlar tüm isteklerine rağmen gerçek bir yakın dostu asla bulamazlar ![]() ![]() İtibara ve Makama Dayalı Dostluk: Bazı insanların zenginlik güzellik itibar makam ya da sosyal statü gibi değerlere göre kurdukları dostluklar hiçbir zaman için uzun süreli olmaz ![]() ![]() ![]() Rekabete Dayalı Dostluk: Rekabet gözüyle bakan haset eden insanlar çoğu zaman sadece mecbur kaldıklarında başkalarına hatalarını söylerler ![]() ![]() Çıkarlara Dayanan Bir Dostluk: Çıkarlarına göre yaşayan insanlar kendileri de yaşamları süresince birtakım maddi manevi iniş ve çıkışlar yaşarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güvensizliğin Hakim Olduğu Dostluk: Kuran ahlakına göre yaşamayan insanların birbirlerinin kötü ahlak özelliklerini bilerek birbirlerine gerçek anlamda sevgi saygı duyabilmeleri güvenebilmeleri imkansızdır ![]() ![]() ![]() "Vah yazıklar bana ne olurdu da filanı dost edinmeseydim ![]() "Çünkü o gerçekten bana geldikten sonra beni zikirden (Kur'an'dan) saptırmış oldu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|