![]() |
Mevlana Celaleddin Rumi Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana Celaleddin Rumi Şiirleri![]() AĞIT Göz gamın ne olduğunu bilseydi, gökyüzü bu ayrılığı çekseydi, padişah bu acıyı duysaydı; göz gece demez gündüz demez ağlardı, gökler yıldızlara, güneşle, ayla gece demez gündüz demez ağlardı ![]() padişah bakardı ününe, tacına, tahtına, tolgasına, kemerine, gece demez gündüz demez ağlardı ![]() Gül bahçesi güzün geleceğini duysaydı, uçan kuş avlanacağını bilseydi, gerdek gecesi bu özlemi görseydi; gül bahçesi hem güle hem dala ağlardı, uçan kuş uçmaktan vazgeçer ağlardı, gerdek gecesi öpüşmeye, sarılmaya ağlardı ![]() Zaloğlu bu zülmü görseydi, ecel bu çığlığı duysaydı, cellâdın yüreği olsaydı; Zaloğlu savaşa, yiğitliğe ağlardı, ecel bakardı kendine ağlardı, cellât, yüreği taş olsa, ağlardı ![]() Kumru, başına geleceği duysaydı, tabut, içine gireni bilseydi, hayvanlarda bir parça akıl olsaydı; kumru selviden ayrılır ağlardı, tabut omuzda giderken ağlardı öküzler, beygirler, kediler ağlardı ![]() Ölüm acılarını gördü tatlı can, koyuldu işte böyle ağlamaya ![]() Olanlar oldu, gitti dostum benim ![]() şu dünya bir altüst olsa, aülasa yeri var ![]() öylesine topraklar altında kalmışım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana Celaleddin Rumi ŞiirleriBAHAR Sevgili tutmuş yularımdan beni, develer gibi habire çeker ![]() Esrik devesini böyle nereye götürür, böyle hangi katara? Hem canımı çiğnedi benim o, hem bedenimi çiğnedi ![]() Gönlümü bağladı benim o, kırdı şişemi ![]() Ne iş yaptırmaya götürür, bilmem, nereye götürür beni ![]() Sevgili takar beni oltasına, atar karaya balık gibi ![]() Sevgili kurar gönlüme bir tuzak, avcıdan yana çeker sürür beni ![]() Bakarım tabiat başlar büyük işine: Bulutlar gelir uzaktan katar katar, küme küme ![]() Bulutlar sular ovaları ![]() Bulutlar yürür dağlara doğru ![]() Uyanır açar gözlerini yeryüzü ![]() Gökler çalar davulunu ![]() Dalların gönlüne çeker gülün özü en güzel kokusunu baharın ![]() Tohumun gönlü başlar vermeye tohum ![]() Ağaç durmadan söyler, döker içini ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mevlana Celaleddin Rumi ŞiirleriBAŞKA YARINLAR Bugün yüzünde bir başka güzellik var senin, bugün dudağında başka bir tad var, boyunda başka bir yücelik ![]() Bugün kırmızı gülün bir başka daldan ![]() Ayın gökyüzüne bugün sığmamış ![]() Göklere benzeyen göğsün bugün daha geniş ![]() Hangi yanından kalktın bu sabah, söyle, bir başka kavga var dünyada senin yüzünden, dünyada bir başka gidiş Biz senin gözlerinden gördük arslanlara meydan okuyan o ceylanı, Başka bir ovası var o ceylanın bugün iki cihandan da dışarı Seven insanın ayağı mı yok, işte ona ölümsüzlük kapandı ![]() Yukarlarda onunla uçar gider ![]() Gözlerinin denizinde onu arama ![]() Oinci bir başka denizde ![]() Bakarsın bugün sever bu yürek, yarın sevilir bakarsın ![]() Yüreğimin özünde başka yarınlar var ![]() |
![]() |
![]() |
|