![]() |
Hz.Ömer Ve Davacı 3 Genç |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz.Ömer Ve Davacı 3 GençHalifeliği döneminde Hazreti Ömer arkadaşlarıyla sohbet ederken, huzura üç genç girerler ![]() ![]() ![]() Bu söz üzerine Hazreti Ömer suçlanan gence dönerek: "Söyledikleri doğru mu?" diye sorar ![]() Suçlanan genç der ki: "Evet, doğru ![]() Bu söz üzerine Hazreti Ömer "Anlat bakalım nasıl oldu? " diye sorar ![]() Bunun üzerine genç anlatmaya başlar, der ki: "Ben bulunduğum kasabada hali vakti yerinde olan bir insanım; ailemle beraber gezmeye çıktık, kader bizi arkadaşların bulunduğu yere getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu söz üzerine Hazreti Ömer, "Söyleyecek bir şey yok, bu suçun cezası idam ![]() ![]() Bu sözden sonra delikanlı söz alarak: "Efendim bir özrüm var" diyerek konuşmaya başladı, "Ben memleketinde zengin bir insanım, babam rahmetli olmadan bana epey bir altın bıraktı ![]() ![]() ![]() Â Hazreti Ömer dayanamaz der ki: "Bu topluluğa yabancı birisin, senin yerine kim kalır ki?!" Sözün burasında genç adam ortama bir göz atar, der ki: "Bu zat benim yerime kalır ![]() ![]() Hazreti Ömer, Amr?a dönerek, "Ey Amr, delikanlıyı duydun" der ![]() O yüce sahabi "Evet, ben kefilim ![]() ![]() Üçüncü günün sonunda vakit dolmak üzere ama gençten bir haber yoktur ![]() ![]() Hazreti Ömer kendinden beklenen cevabı verir, der ki: "Bu kefil babam olsa fark etmez, cezayı infaz ederim ![]() Hazreti Amr ibn-i As ise tam bir teslimiyet içerisinde der ki: "Biz de sözümün arkasındayız ![]() Bu arada kalabalıkta bir dalgalanma olur ve insanların arasından genç görünür ![]() Genç vakurla başını kaldırır ve (günümüz insanı için pek de önemli olmayan) "Ahde vefasızlık etti, demeyesiniz diye geldim" der ![]() Hazreti Ömer başını bu defa çevirir ve Amr ibn-i As?a der ki: "Ey Amr, sen bu delikanlıyı tanımıyorsun, nasıl oldu onun yerine kefil oldun" ![]() Amr ibn-i As -Allah kendisinden ebediyyen razı olsun- vakurla kanımızı donduracak bir cevap verir: "Bu kadar insanın içerisinden beni seçti ![]() ![]() ![]() Sıra gençlere gelir, derler ki: "Biz bu davadan vazgeçiyoruz ![]() Bu sözün üzerine Hazreti Ömer: "Ne oldu, biraz evvel babamızın kanı yerde kalmasın diyordunuz ne oldu da vazgeçiyorsunuz?" der ![]() Gençlerin cevabı da dehşetlidir: "Merhametli insan kalmadı!" demeyesiniz diye |
![]() |
![]() |
|