![]() |
En Hayırlı Genç.... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() En Hayırlı Genç....Yüce Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() "Gençlerinizin en hayırlısı ihtiyarlarınıza benzeyendir ![]() ![]() Elbette buradaki "benzemek"ten kasıt, kılık-kıyâfette birbirlerini taklit etmek veya saçların ağarması, dökülmesi, yüzlerin kırışması değildir ![]() "En hayırlı genç odur ki, ihtiyar gibi ölümü düşünüp âhiretine çalışarak, gençlik hevesâtına esir olmayıp gaflette boğulmayandır ![]() ![]() Gençlerin dünyanın fâniliğini kavrayıp, ebedî hayatları için çalışmalarında, ölümü düşünmelerinin büyük etkisi vardır ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz, "Lezzetleri tahrip edip acılaştıran ölümü çok zikrediniz" (Tirmizi, Zühd: 2), buyurarak, bizleri bu gafletten kurtarmak ister ![]() Nitekim Abdullah ibni Ömer'in (r ![]() ![]() Ensardan bir adam gelerek, Peygamberimize (a ![]() ![]() ![]() "Yâ Resûlâllah, mü'minlerin hangisi daha akıllı, daha şuurludur?" "Ölümü en çok hatırlayanı ve ölümden sonrası için en güzel şekilde hazırlananı ![]() ![]() Yine Abdullah ibni Ömer (r ![]() ![]() Resul-i Ekrem (a ![]() ![]() ![]() "Dünyada sanki bir garîb (gurbette olan yabancı), hattâ yoldan geçen bir yolcu imişsin gibi ol ve kendini kabir halkından (biri) say ![]() Daha sonra İbni Ömer (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de, dünya hayatının fâniliğini bundan daha güzel anlatan bir söz olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Bununla birlikte, dünyanın fâniliğini anlamak ve zevklerini terk etmek demek, kendisini Allah'ın nimetlerinden mahrum etmek değildir ![]() Bu hususu şu hadîs çok güzel ifâde eder: "Dünya zevkinin terki, helâl bir şeyden kendini mahrum etmek veya malı elden çıkarmakla değildir ![]() ![]() Gençlerin dünyaya dalmamaları için sadece ölümü düşünmeleri yeterli değildir ![]() ![]() ![]() İnsanın ölümden sonra uğrayacağı ilk durak kabirdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kabir azabı haktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz, kabirleri ziyaret ettiğinde, bura ehlinin vaziyetini görür ve sahabelere haber verirdi ![]() ![]() Kabirden sonraki dehşetli zaman, kıyâmet günüdür ![]() ![]() ![]() ![]() "Kıyâmet günü olunca güneş, kullara bir mil veya iki mil mesafede oluncaya kadar yaklaştırılacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böyle dehşetli bir günde kurtuluşun yolu, dünyada iken Allah'ın emirlerine sarılmak, yasaklarından kaçınmaktır ![]() ![]() Kişi, dünyada yaptığı her şeyden haşirde hesaba çekilecektir ![]() ![]() ![]() Bu zorlu muhâsebeye uğramadan önce şu hadîsden ders almak gerekir: Abdullah bin Mes'ud'dan (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Vallahi sizden hiç kimse yoktur ki, birinizin gördüğü dolunayla başbaşa kaldığı gibi Rabbiyle başbaşa kalmasın ![]() Ey Ademoğlu, benim hakkımda seni ne aldattı? Ey Ademoğlu benim için ne amel işledin? Ey Ademoğlu, Benden ne kadar hayâ ettin? Ey Ademoğlu, peygamberlere ne cevap verdin? Ey Âdemoğlu, sana helâl olmayana bakarken Ben gözlerinin üzerinde gözcü değil miydim? Sana helâl olmayan şeyleri dinlerken Ben kulaklarının üzerinde kontrolcü değil miydim? Ey Âdemoğlu, sana helâl olmayan şeyleri söylerken Ben dilinin üzerinde murakıp değil miydim? Sen ellerinle helâl olmayan şeyleri tutarken, Ben onların üzerinde gözcü değil miydim? Ayaklarınla sana helâl olmayan şeylere giderken Ben ayaklarının üzerinde gözetleyici değil miydim? Sana helâl olmayan şeylerle kalben ilgilenip dururken Ben, kalbinin üzerinde murakıp değil miydim? Yoksa sana olan yakınlığımı ve sana gücümün yettiğini inkâr mı ettin?" Rabbimizin bu hitapları, şu anda bile bizleri ürpertmekte, tüylerimizi diken diken etmektedir ![]() ![]() ![]() Bu bakımdan fırsat elde iken âhirete ciddi çalışmak gerekir ![]() Cehennem azabını da düşünmeli ve ondan kurtulmak için duâ etmeliyiz ![]() Cehennem azabının dehşetini anlamak için Numan bin Beşir'den (r ![]() ![]() "Azap bakımından Cehennem ehlinin en hafif olanı, iki ayağının oyuğunda iki ateş bulunan ve bundan dolayı beyni kaynayan kişidir ![]() Cehennem azabının en hafifi buysa, en dehşetlisinin ne olacağını düşünmek zor değildir ![]() Allah bizleri ölümü düşünüp fâni dünyanın zevklerine dalmayan, kabir ve Cehennem azâbından kurtulan kullarından eylesin ![]() Cemil Tokpınar |
![]() |
![]() |
|