![]() |
Bu Millet Sizi Unutmaz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Millet Sizi UnutmazSİLİFKELİ MEHMET ÇAVUŞ Seddülbahir Bölgesi'nde 5 Mayıs akşam üstü 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gözden geçirdikten sonra, geriye uzanan yaralı kafilesini seyretmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Bir isteğin var mı arkadaş?" Zavallının görünen tek kaşı hafifçe, alnına doğru kalktı ![]() ![]() "- Bir isteğin var mı? Sana hizmet edeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Oğlum seni artık Sargıyerine götürelim, rahat edersin ![]() "- Yoook, gitmeeem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Yaraların iyi olsun, yine dönersin!" Sedye kalkmış, harekete geçilmişti ![]() geldi: "- Ben Allah'ıma, düşman siperlerinde kavuşmak isterim ![]() ![]() ![]() Hülasa, Çanakkale Savaşları'na katılan Mehmetçiklerin taarruzdan önce abdest alıp temiz çamaşır giymeleri ve birbirleri ile helalleşmeleri ve süngüsüyle menkıbeler yazmalarının altında hep bu duygu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() KALBİ ÜZERİNE KOYDUĞU ELİNDE NE SAKLIYORDU? 18 Haziran günü 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görevliler ise "Bu topraklar uğrunda toprağa girmeye" hazırlananlara son hizmetlerini yapıyorlardı ![]() ![]() ![]() "- Bir piyade eri" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki kahramanın en son saklamak istediği tüfeğinin mekanizmasıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EMİR SUBAYI TEĞMEN İSMAİL 126 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() l Mayısta gece taarruzu yapan Tabur onu önünde gördü ![]() ![]() ![]() Ama İsmail, 15 Ağustosta bir kurşunla allara boyandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güney Cephesi şehitler zincirine Teğmen İsmail de katılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALAYIN II ![]() 10 Ağustosta 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10 Ağustos 1915'te, o unutulmayacak zafer gününde, dünyanın en büyük ordularının dize geldiği o günde 8 ![]() ![]() ![]() bir kurşun İsmail'i buldu ve bacağını yaraladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşları nihayet haber vermek zorunda kaldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NASUH ONBAŞI Seddülbahir bölgesinde, 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskişehir'in Ilıca Köyünden Ömer oğlu Nasuh, mangasından 3 arkadaş daha ayırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasuh, "haydi arkadaşlar" deyip siperden süzüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüce bir duygudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Nasuh ruhun şad olsun ve ebedî hatıranın önünde minnet ve şükranla eğiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞUMNULU YÜZBAŞI EMİN EFENDİ Düşman, Arıburnu bölgesindeki Süngüsırtı'na süngü hücumuna hazırlanmıştı ![]() ![]() ![]() Taarruz için iyi hazırlanılmış ve her şeyin keşfini yapmışlardı, hem karadan hem de havadan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süngüsırtındaki insanlar, tek süngüydüler ![]() ![]() ![]() 28 Haziran günü, sayısız silah desteğinde taarruz başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TEĞMEN ALİ KÂZIM Anafartalar Bölgesi'nin kuzey ucunda, Kireçtepe'ye ilerleyen düşman karşısında, Gelibolu Jandarma Taburu büyük bir kahramanlık gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup Komutanı Mustafa Kemal öğleye doğru 127 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölükler birer ok gibi gidiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastaneye kaldırılırken sevinç içindeydi ![]() ![]() ![]() Ali Çavuş: "Komutanım şu yaralı kolumu kesiver ![]() ![]() ![]() ![]() KIZLI ALAY Elinde silâh, şehitlerin üzerinden uçarcasına sıçrayarak siperden sipere koşan 12 yaşında bir kız çocuğu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kızımız 12 yaşında 70 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte çok iyi silah kullanan ve at üzerinde uçarcasına dağlar, tepeler aşan 12 yaşındaki Nezahat Hanım: Bu kahraman Alayın, kahraman Kumandanı Hafız Halit Bey'in kızından başkası değildi ![]() "Küçük ve Kahraman Nezahat, Çanakkale Muharebeleri sırasında 8 yaşındadır ve annesini kaybetmiştir ![]() tükendiği için kızını emanet edecek bir yakınını bulamayınca Çanakkale Cephesi'ne birlikte gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Büyük Millet Meclisi Riyasetine: Muhtelif cephelerde, bilhassa son Gördes ve İnönü Meydan Muharebelerinde bilfiil çarpışmalara katılan ve her an askerlere ve zabitlere moral veren 70 ![]() Zabıt Cerideleri: Bu önergeden sonra Meclis Başkanı, Emin Bey'in izahat vermesini istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hülâsa ikinci bir önergeyle yaşının küçük olması sebebiyle madalyanın ertelenmesi ve büyüdüğü zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çeyizini temin edecek bir hediye verilmesi teklifi ile birinci önerge ertelenmiştir ![]() ![]() ![]() VATAN ŞEHİTLERİNE Ey, bu topraklar için can vermiş yiğitler Kıraç, bozkır demeden kan vermiş leventler, Mezarı meçhul kefensiz yatan şehitler, Vatan sizin, şan sizin, tüm yarınlar sizin Kim bu vatan için vermişse can, şehittir, Şehitlerin yattığı yer vatan demektir ![]() Şehit olmak her Türk için yüce şereftir, Dağ sizin, taş sizin, güzel Türkiyem sizin ![]() Yarab ![]() ![]() Semayı sarmış bir bulut, tatlı bir eda, Topraktan fışkıracak su gibi şüheda, Köy sizin, kent sizin, bahçemdeki gül sizin ![]() Koca Asya-Avrupa'y ı çiğnedik, şendik, Çanakkale-Sakarya'da düşmanı ezdik, Özgürlük için yüz binlerce şehit verdik, Rengini kanından almış, bayrağım senin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bu Millet Sizi Unutmaz |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Millet Sizi UnutmazKONYALI VELİ ÇAVUŞ Hiç boş durmazdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yere yattığım gibi, ölülerden birini bacaklarımın üstüne, bir diğerini de göğsümün üzerine çekip, ölü numarası yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi aralarında yüksek sesle, gavurca konuşuyorlardı ![]() ![]() kapatıp, onları takip ediyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek yok, yemek yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde, şarapnel top beygirini öldürmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() Dedeme, bir gün: "- Dede, Atatürk'ü hiç gördün mü?" diye sormuştum ![]() "- Hiç görmez olur muyum oğlum! Çanakkale'de beraberdik ![]() ![]() ![]() ![]() Afyon'da, Dumlupınar'da da beraberdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Veli Çavuş dedemi, evinin balkonunda namaz kılarken de görürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() 1984 yılının 3 Eylül günü, en büyük ağabeyisi Ahmet'in Fatma'dan doğma olan oğlu "ÜTÜK HÜSEYİN" namıyla maruf yeğeni amcam Hüseyin Kaplan /D: 1328-0: / şunları anlatmıştı: "- Babam ile Veli emmim Seferberlik'te beraber askerlik yapıyorlarmış; fakat babam Veli emmimi tanıyamazmış ![]() "- Al ye! Dermiş de, babam bir türlü emmimi tanıyamazmış ![]() ![]() Çocukluk heyecanı ve duygularıyla Veli dedeme; "- Dede, hiç gavur öldürdün mü?" dediğimde: "- Öldürmez olur muyum hiç oğlum! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Bak işte şurada, buldun mu? Gördüm mü?" demişti ![]() ![]() ![]() "- Oğlum, on sene askerlik yaptım!" der, cepheden cepheye koştuğunu anlatırdı ![]() ![]() milletlerden bahsederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ANKARALI ALİ ÇAVUŞ Ali Çavuş, Anafartalar Bölgesinde savaşan 12 ![]() ![]() ![]() ![]() Ağustos ayının 21 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Ali ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuşmadan sonra hazırlanıp yola koyulan Ali Çavuş, bayırı tırmanır ve tepenin düzleştiği noktaya ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ta Hazreti Peygamberimizden beri savaşlarda Mehmetçiklere yardım edenlerin olduğunu okumaktayız: "Aslında Çanakkale Savaşları'nda Seyit Onbaşı'nın o mermiyi kaldırması ve gemiyi en canalıcı noktasından vurması ve vurulan gemilerden biri olan Buve'nin iki dakika içinde batması, Yahya Çavuş'un 25 Nisan günü 80 kahraman ile 29 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Çavuş, bir manga İngiliz askerini önüne aldı ve silahlarım da boyunlarına astırıp tabur karargâhına döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Çavuş'un öğretmen torunu Hasan Efendi'nin bize nakline göre: "Dedem bize Çanakkale'yi naklederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hülâsa bizim için Ali Çavuş'un çarpıcı olan yönü de budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HARPUTLU ÖMER ÇAVUŞ Çanakkale Muharebeleri, baştan aşağıya Türk milletinin birer şehamet abidesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Çavuş, 13 ![]() ![]() ![]() ![]() Harputludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Ne var ne yok Ömer Çavuş?" demesi üzerine, Ömer Çavuş şu yolda tekmil haberi verdi: "- Komutanım, bizim tabur subaylarından kimse kalmadı ![]() ![]() ![]() "- Siperler hep elinizde mi?" "- Yalnız B ![]() ![]() ![]() "- O kısmı bana gösterebilir misin?" Deyince, bu kahraman çavuş, subayın önüne düşerek ilerlemeye başladılar ![]() ![]() ![]() "- Başka yerde düşman yok değil mi Ömer Çavuş?" "- Hayır yoktur ![]() ![]() ![]() "- Peki iyi, şimdi senin tertibatın nedir?" "- Sağ kalabilen erlerimi şu gezdiğimiz siperlere birer ikişer nöbetçi diktim ![]() ![]() "- Artık burası emindir değil mi?" "- Allah utandırmasın ![]() ![]() ![]() "- Komutanım, biz taburun her dört bölüğünden işte bu kadarcık kaldık ![]() ![]() "- Komutanım, ben şimdiki hayatımı Ömer Çavuş'a borçluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "- Yaşa Ömer Çavuş" Deyince, Ömer Çavuş kızardı ve teessürle anlatmaya başladı: "- İngilizlerin ilk çıkışlarını gören ve ilk ateşe başlayan ben olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() "- İşte Yüzbaşı Feyzullah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇANAKKALE GEÇİLMEZ Nasıl dalgalanırsa bayrak rüzgâr bulunca, Öyle coşarım, zafer sevinciyle dolunca ![]() Hele sevince sebep Çanakkale olunca, Türk kahramanlığının sembolü, mihenk taşı Dillere destan olan Çanakkale Savaşı ![]() ![]() ![]() Haritada küçücük, gönüllerde kocaman, Bu yarımada doldu, birden barut, ateş, kan; Gördü dünya, yurduna gözler dikildiği gün Nasıl arslan kesilip kükrediğini Türkün ![]() O benzersiz savaştan hâlâ hâtıra saklar, Her zerresiyle gazi, bu mübarek topraklar; Kireçtepe, Conkbayır ve Anafartalar var, Yaklaşanı durduran yalçın kaleler gibi, Diyorlar; Türktür ancak Boğazların sahibi ![]() "Allah, Allah" sesleri çınlarken tepelerde, Mustafa Kemal vardı en başta, en ilerde, Dünya en büyük dersi aldı b ![]() Suyunda, toprağında tılsımlı bir kuvvet var, Geçilmez yurdumun kilididir, Boğazlar ![]() Selâm burada yatan, mübarek şehitlere ![]() Dün Çanakkale idi cenk yeri, bugün Kore, İşte haykırıyorum göğsümü gere gere ![]() ![]() ![]() Bir şanlı sahifedir tarihimde kim bilmez? Geçilmez Çanakkale, Çanakkaleın geçilmez ![]() Sadiye AKAY |
![]() |
![]() |
![]() |
Bu Millet Sizi Unutmaz |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Millet Sizi UnutmazMÜSTECİP ONBAŞI Çanakkale'den Marmara'ya giderken Boğaz'ı bir burun kapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ara Takım Komutanı bağırdı: -N'oluyor? -Denizaltısı! Diye cevap verdi, Müstecip Onbaşı ![]() Top Komutam -Yunus balığının benzeridir, dedi ![]() Müstecip nişan alıyor ve "denizaltısı" diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız Tvuquoise denizaltısı Marmara Denizi'nde deniz araçlarımıza taarruz etmiş, geriye dönerken havasım yenilemek için su üstüne çıkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEYİDİN HEMŞEHRİSİ AYŞE NİNE 1915 yılının Mart ayı başlarında 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Subaylar, kasabanın ileri gelenleriyle karşılaştılar ![]() ![]() Ne kadar acelecisiniz, diyen Muhtar sordu: -Mevcudunuz ne kadardır? Emir subayı: -Üç bine yakın ![]() -Âlâ ![]() ![]() -Subayınız ne kadar? -50 tutar ![]() -Ne merak ediyorsunuz? Biz de öyle hesaplamıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birlik geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köy meydanına geldiğinde yaşlı, yalnız yaşlı değil iki büklüm olmuş bir ninenin, bur elinde dayandığı değnek, ötekinde feneriyle sendeleyerek yürümekte olduğunu gördü ![]() -Nine ne dolaşıyorsun? Geç vakit ne arıyorsun? İhtiyar durdu ![]() ![]() -Evlatlarımı arıyorum ![]() -Hangi evlatlarını? Nine, umuda düşmüştü, karşısında bir asker vardı ![]() ![]() -Hangi evlâtlarım olacak? Bana da 9 er gelecekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedesi ve ninesi böyle düşünen bir milleti, esir edemezsiniz ![]() ![]() BURDURLU İSMAİL SANCAR Trablusgarp, Balkan, Çanakkale ve İstiklal Savaşı kahramanlarının meşhur ve aynı zamanda meçhul gazilerinden biri de Burdur-Tefenni şimdi Çavdır'a bağlı Anbarcık Köyü doğumlu İsmail Sancar'dır ![]() 1910 da köyünden savaşa gidiyorum diye çıkmış 12 yıl sonra 1922 de bir gözünü kaybetmiş olarak savaştan geliyorum diye dönmüş ![]() Tam 12 yılı cephelerde vuruşarak geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hepiniz bilirsiniz köylerimizde biri köyün ismi ile anılan konuk odalarımız bulunurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aralarında konuşma başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YOZGATLI KINALI MURAT Seddülbahir cephesi 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Murat'ın mektubu üzerine birkaç zaman sonra cevap gelir amma kınalı saçlı Murat, mektubun Murat Allahına ulaşmıştı ![]() "Oğlum, gözümün nuru Murat'ım Zabit efendiye selam söyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koca Kahramanlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|