![]() |
Kısa Hikayelerle Mustafa Kemal Atatürk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kısa Hikayelerle Mustafa Kemal AtatürkMustafa Kemal ATATURK ANZAC Memorial 1934 ![]() Atatürk'ün bahçe mimarı Mevlüt Baysal anlatıyor: Çankaya Köşkü'nün bahçesini yapıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Emrederseniz derhal keselim Paşam! Bir an yüzüme baktı sonra: - Yahu dedi sen hayatında böyle bir ağaç yetiştirdin mi ki keseceksin! *** Atatürk 1936'da bir lise öğrencisine şunları yazdırmıştır: "Garb senden Türk'ten çok geriydi ![]() ![]() ![]() *** Birgün Müslüman memleketlerinden birinde (Mısır'da) bağımsızlık davası için çalışan liderlerden biri Mustafa Kemal'i görmeye gelmişti ![]() -"Bizim hareketin de başına geçmek istemez misiniz?" diye sordu ![]() Olabilecek şey değildi ama insan yoklamalarını pek seven Mustafa Kemal: -"Yarım milyonunuz bu uğurda ölür mü?" diye sordu ![]() Adamcağız yüzüne bakakaldı ![]() -"Fakat Paşa Hazretleri yarım milyonumuzun ölmesine ne lüzum var? Başımızda siz olacaksınız ya ![]() ![]() ![]() -"Benimle olmaz beyefendi hazretleri yalnız benimle olmaz ![]() ![]() *** Düşman 18 Mart 1915' te donanma saldırısında başarısızlığa uğraması üzerine karadan zorlama yapmak üzerine boğaz dışındaki adalara yığınak yapmaya koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** YENİ TÜRK ALFABESİNİN KABULU Atatürk 1928 yılı Haziran' ında yeni Türk Alfabesi' nin tespiti ile ilgili bir komisyon kurulmasını istedi ![]() ![]() - Yeni yazıyı uygulamak için ne düşündünüz? Falih Rıfkı: - Bir onbeş yıllık uzun bir de beş yıllık kısa süreli iki öneri var dedi ![]() Öneri sahiplerine göre ilk zamanlar iki yazı bir arada öğrenilecekti ![]() ![]() ![]() Bu ya üç ayda olur ya da hiç olmaz dedi ![]() Hayli radikal bir devrimci iken Falih Rıfkı dahi şaşırmış ve bakakalmıştı ![]() - Çocuğum dedi gazetelerde yarım sütun eski yazı kaldığı zaman dahi herkes bu eski yazılı parçayı okuyacaktır ![]() ![]() *** ÇANAKKALE GEÇİLMEZ 10 Ağustos 1915 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Mutlaka düşmanı yeneceğinize inanıyorum ancak siz acele etmeyin evvela ben ileri gideyim size ben kırbacımla işaret vediğim zaman hep birlikte atılırsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her taraf duman içinde ve heyecan her yere hakim olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı günün gecesi yani 10 Ağustos günü beni mutlak ölümden kurtaran ve parçalanan saatimi Ordu Komutanı Liman von Sanders Paşa' ya hatıra olarak verdim ![]() ![]() ![]() ![]() *** SAVARONA Atatürk' ün İstanbul' daki mutluluklarından biri Florya' yı keşfetmesi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canım dedi ![]() ![]() Son zamanlarda Şile' yi görmüş pek sevmişti yaşasaydı orasını da canlandıracaktı ![]() Büyükçe tekne olarak emrinde Ertuğrul Yatı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amerikalı bir milyoner kadının yaptırmış olduğu Savarona ileri sürülen bir düşünceye göre Amerika' ya sokulmadığı için ucuza almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() -Bir çocuk oyuncağını bekler gibi bu yatı beklemiştim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|