![]() |
Atatürk'ten Öğretmenlere |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğretmenlereEğitim Kurultayı’nı Açarken, 16 ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Genel savaşta, yenilgiye uğradık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzyılların yüklettiği derin bir yönetim savsaklamasının devlet varlığında açtığı yaraları gidermeye uğraşacak çabaların en büyüğünü, eğitim yolunda bol bol harcamamız gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdiye dek sürüp gelen okuma ve yetiştirme yanlışlıklarının ulusumuzun gerilemesinde en önemli nedenlerden biri olduğu kanısındayım ![]() ![]() ![]() ![]() Kültürün, bu düşünce ekininin verimi, ekildiği yerin elverişliliğiyle orantılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte biz, bu toplantınızdan yalnız çizilmiş eski yollarda nasıl yürüyüp gidileceğine ilişkin beylik düşünceler ileri sürüp dağılmayı değil belki bu ortaya koyduğum koşullar çerçevesinde yeni bir sanat ve bilim yolu bulup ulusa göstermek ve yeni kuşağı o yolda yürütmek için önder olmak gibi kutsal bir yararlılık bekliyoruz ![]() ![]() Sizin önünüzde ve ulusun önünde ulusal eğitimimize ilişkin görüşlerimi söylemek olanağını bağışlamış olan bu toplantıdan yararlanarak gelecekteki gerçek kurtuluşumuzun yüce önderleri olan Türkiye kadın ve erkek öğretmenlerine ilişkin saygı duygularımı bir daha belirtmek isterim ![]() ![]() Büyük tehlikeler önünde uyanmayı bilen ulusların ne kadar başarıyla direnici oldukları tarihten de bellidir ![]() ![]() Ulusumuzun öz kişiliği yeteneklerle doludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğretmenlereZaferini kutlamak için ardından Bursa’ya gelen İstanbul öğretmenlerine, 27 ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! İstanbul’dan geliyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünün çocuklarını yetiştiriniz ![]() ![]() ![]() Bayan öğretmenler, Bay öğretmenler! Belki de eski deyişle “muallime” demediğim için beni ayıplıyorsunuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Bir ulusu, uğradığı herhangi bir yıkımdan kurtarmakta, bir ulusu uyandırmakta, aydınların ne önemli bir görevi olduğu gözden kaçamaz ![]() ![]() ![]() Bir ulusun yıkımlara uğraması demek, o ulusun güçsüz, bakımsız, hasta olması demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Ülkemizin en bayındır, en alımlı, en güzel yerlerini üç buçuk yıl kirli ayaklarıyla çiğneyen düşmanı yenip atan zaferin gizi (sırrı) nerededir, bilir misiniz? Orduların yönetiminde çağdaş bilgi kurallarını kılavuz yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Ülkemiz içinde uygar düşüncelerin, çağdaş ileriliklerin, süre yitirilmeksizin yayılması ve gelişmesi gereklidir ![]() ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Görülüyor ki en önemli ve verimli görevlerimiz öğretim ve eğitim işleridir ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Toplum yaşayışımızın gereksinimlerine uygun düşmesi ![]() 2) Çağımızın getirdiği ve gerektirdiği gerçeklere uygun düşmesi ![]() Gözlerimizi kapayıp herkesten ayrı ve dünyadan uzak yaşadığımızı düşünemeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Ulusuna 2) Türkiye Devleti’ne 3) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne düşman olanlarla savaşabilecek bilgiler ve araçlarla silahlandıracağız ![]() Özgürlüğünü ve bağımsızlığını korumak yolunda savaş vermeyi bilmeyen uluslar için yaşama hakkı yoktur ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Açıkça söyleyeyim ki biz üç buçuk yıl öncesine değin cemaat durumunda yaşıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayanlar, Baylar! Ordularımızın kazandığı zafer, sizin eğitim ordularınızın zaferi için yer açtı, yol hazırladı ![]() ![]() ![]() ![]() Sizin değerli bir topluluk olarak Bursa’ya gelmeniz, yalnız Bursa’yı değil, bütün Anadolu’daki kardeşlerinizi sevindirdi ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğretmenlereKütahya’da Öğretmenlerle Konuşma 24 Mart 1923 (Lise binasında verilen çay ziyafetinde söylenmiştir ![]() ''Öğretmen Hanımlar ve Öğretmen Efendiler; Bu irfan çatısı altında hepinizi bir arada görmekten ve hepinizi de selâmlamaktan son derece mutluyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnız siz, bilgi ve anlayış ordusundan olanlar, sizlere içinde olduğunuz ordunun kıymet ve kutsallığını anlatmak için şunu söyleyeyim ki, sizler ölen ve öldüren birinci orduya niçin öldürüp niçin öldüğünü öğreten bir orduya aitsiniz ![]() Saygıdeğer öğretmen Hanımlar ve öğretmen Beyler, biz, iki ordudan birincisine, vatanı çiğnemeye gelen düşman karşısında kan akıtan birinci orduya, bütün dünya bilir ve bütün dünya şahit oldu ki, pek mükemmel olarak sahibiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski idarelerin, eski hükümet gençlerinin en büyük kötülüklerinden biri de ilim, anlayış ordusuna lâyık oldukları büyük önemi vermemeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar, asker ordusuyla irfan ordusu arasındaki benzeyiş ve uygunluğu belirtmiş olmak için şunu da ilâve edeyim: Kıymetli bir eserde ordunun ruhu, subaylar heyeti ve komuta heyetidir deniliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() Hâkimiyet-i Milliye, 02 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten Öğretmenlereİzmir Kız Öğretmen Okulunda Bir Konuşma 1 Şubat 1931 (Öğretmenlerle yapılan görüşmede söylenmiştir ![]() ''Türk kadını hakkındaki tartışmayı özetleyerek bugün için kadının askerlik yapması söz konusu olmasa bile, bütün kızlarımızın vatanın ve milletin yüksek yararlarını her şekil ve araç ile savunabilecek ve koruyabilecek yetenekte yetiştirilmesinin, millî eğitimde temel tutulması ve kız çocuklarımızın buna göre vücut, düşünce ve duygu eğitimine ulaştırılması gerektiğini açıklayan Gazi şu cümleleri eklediler: Türk kadınının gerçekte bu özde olduğuna şüphe yoktur ![]() ![]() ![]() M ![]() Hâkimiyet-i Milliye, 3 02 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğretmenlereMuallimler Birliği Kongresi Üyelerine 25 Ağustos 1924 (Mualimler Birliği Kongresi üyelerine, Millî Eğitim Bakanı Vasıf Çınar tarafından Şehir Lokantasında verilen çay ziyafetinde söylenmiştir) ''Saygıdeğer Efendiler! Öncelikle bu toplantıyı düzenleyen Vasıf Beyefendi’ye huzurunuzda birkaç söz söylemek fırsatını verdiklerinden dolayı özellikle teşekkür ederim ![]() Hanımlar, Beyler! Seçkin meclisinizin içinde bulunmaktan dolayı sevinçliyim ![]() ![]() ![]() Hanımlar, Beyler! Türkiye Muallimler Birliği’nin bütün memlekette şekillenmesini, Konya’yı olduğu gibi Van’ı ve Hakkari’yi de teşkîlâtı içine almasını ve her köyde üyeye sahip olmasını derin bir ilgi ile bekleyeceğim ![]() Öğretmenler! Yeni nesli, Cumhuriyet’in özverili öğretmen ve eğitmenleri, sizler yetiştireceksiniz; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben millî öğretim ve millî eğitimimiz hakkındaki görüşlerimi çeşitli zamanlarda ve çeşitli nedenlerle söyledim ![]() ![]() Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı şekilde bütün ilim derecelerindeki öğrenim ve eğitimlerinin uygulamalı olması önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendiler! Bu görüşümde sizin tamamen benimle beraber olduğunuza şüphe etmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar, yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askerî, siyasî, idariî inkılâplar sizin, saygıdeğer öğretmenler, sosyal ve fikrî inkılâptaki başarılarınızla desteklenecektir ![]() ![]() M ![]() Hâkimiyet-i Milliye: 26 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten ÖğretmenlereKonya’da Öğretmenlerle Bir Konuşma 18 Ekim 1925 (Öğretmenler Birliğinde Öğretmen Hayriye’nin söylevi üzerine) ''Saygıdeğer Bey ve Hanımefendiler; Öncelikle izin veriniz Öğretmen Hanımefendiye özellikle teşekkür edeyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmen ordusunun, nur ordusunun kararlılık ve imanını ne güzel anlattılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdiye kadar bu hareketimizden asla aldanmadık ![]() ![]() Saygıdeğer arkadaşlar; yürümekte olduğumuz yenilenme, gelişme ve medeniyet yolunda sizlerden oluşan bir Türk ordusunun mutlaka başarılı olacağına inancım kesindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() M ![]() Hâkimiyet-i Milliye: 20 ![]() ![]() Konya’da Öğretmenlerle İkinci Bir Konuşma 19 Ekim 1925 (Öğretmenler Birliği Gece Toplantısında söylenmiştir ![]() ''Hanımlar, Efendiler! Bu dakikada dinlediğim duygusallıkla karışık sözleri çok içten, çok yüce buldum ![]() ![]() ![]() Müdürler, öğretmenler, öğrenciler! Mutlulukla görüyorum ki, çok güzel çalışıyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar, ilim ve irfan heyetisiniz, huzurunuzda bulunmaktan faydalanarak bir noktaya dikkat ve çabalarınızı yönlendireceğim: milletimizin nefsini kuruntulardan kurtarmaya gücü yetecek duruma getirmeye çok çalışalım ![]() M ![]() Hâkimiyet-i Milliye: 22 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|