![]() |
Atamizin Ölümü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atamizin ÖlümüİLK MUAYENE Atatürk 1937 yılının ilk aylarından bu yana çeşitli rahatsızlıklar duymaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta olan arkadaşlarına kızan, doktor muayenesini sevmeyen Atatürk, fırsat buldukça çok güvendiği Neşet Ömer Bey (İrdelp)'e kendini muayene ettirmeye ve sağlık durumu hakkında bilgi almaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() İLK TEŞHİS Doktorlar Atatürk'e kaplıca tavsiye etmişlerdi ![]() ![]() Prof ![]() ![]() "1937 senesinde, Yalova kaplıcalarının hekimiydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Efendim, bu kaşıntı kanaatimce yemekle, daha doğrusu içmekle ilgilidir ![]() ![]() Atatürk önce inanmak istemedi ![]() ![]() "Evet efendim karaciğeriniz normale nazaran büyük ve sert ![]() ![]() ![]() Prof Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK'ÜN DOKTORLARI Atatürk kendisine yabancı doktor getirilmesini ısrarlı ricalardan sonra kabul etmiş, bu arada sağlığını devamlı kontrol altında tutabilmek için ülkenin tanınmış hekimlerinden iki ekip oluşturulmuştu ![]() ![]()
BEN HASTAYIM ÇOCUK Zatürre'den kurtulur kurtulmaz Atatürk, İsmet İnönü ile birlikte 27 Şubat 1938'de Ankara'ya geldi ![]() Celal Bayar Anlatıyor: "Balkan Antantının Ankara toplantısı günleri idi ![]() ![]() ![]() "Sağlık Bakanlığı müsteşarı Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Burnundan kan geldiğini söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün gerek görmediği tavsiyeyi bu sefer ısrarla rica ve kabul ettirmek kararıyla Çankaya'ya gittim ![]() ![]() "Ortada Hatay meselesi var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doktorlar geldiler ![]() ![]() Atatürk hekimlerin ortak kararını dinledikten sonra : "Zannederim haklıdırlar" dedi ![]() Ben sağlığının ülke için asıl şart olduğunu ve bu temel mevzuun yanında Hatay üzerinde menfi tesir yapma dahil, hiçbir ihtimalin düşünülmeyeceğini ısrarla tekrarladım ![]() ![]() "ÇOCUK ![]() ![]() ![]() Her şeyini, memleketi için hizmet saydığı emeklerine cömertçe feda etmiş Atatürk, ilk defa hastayım diyordu ![]() KUMANDAN BENİM Atatürk, Celal Bayar'ın ısrarı üzerine Fransız doktor Fissenger'in getirilmesini kabul etmişti ve 28 Mart 1938 günü Fissenger Ankara'ya geldi ![]() Fransız Prof ![]() ![]() ![]() "Ben sizi iyi edeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üslubu ve mantık Atatürk'ün hoşuna gitmişti ![]() "Peki dedi, kabul ![]() Atatürk'ün olumlu yaklaşımı üzerine Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNEY GEZİSİ O günlerde Hatay Sorunu had safhadaydı ![]() ![]() ![]() Atatürk, Hatay konusundaki kararlılığını, Mersin'e hareketinden iki gün önce Celal Bayar'a şöyle bildirmişti ![]() "Benim, kırk asırlık Türk yurdu, Hatay esir kalamaz dediğimi unutmuş olanlar olabilir ![]() ![]() 20 Mayıs 1938'de Mersin'e doğru yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() 24 Mayıs 1938'de Adana'dan ayrıldı ![]() SAVARONA Atatürk yurt gezisinden geldikten sonra çok yorulmuştu karnındaki şişlikte giderek artıyordu ![]() ![]() 31 Mayıs 1938'de Atatürk'ün sabırsızlıkla beklediği Savarona Yatı gelmiş Dolmabahçe önünde demirlemişti ![]() ![]() İtina ile giyinmiş olan Atatürk önce her yeri gezdi, ayrıntılarla meşgul oldu bu da onu yordu ![]() ![]() Ama Savarona'daki tedaviden de müspet sonuç alınamamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARNINDAN SU ALINMASI Profesör Fissenger 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kılıç Ali Anlatıyor: "Ponksiyondan sonra derhal odalarına girdim ![]() ![]() Atatürk adeta birdenbire zayıflamış, çok zayıflamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() " Geçmiş olsun paşam!" diyerek başının altına aldığı kollarının pazusunu öptüm ![]() "Çıkan suyu gördün mü? Bu kadar bir su kabı insanın karnının üstüne konsa nasıl tahammül eder ? Bak ben ne haldeyim, nasıl tahammül etmişim ?" "Geçmiş olsun Paşam, bunların hepsi geçecek ![]() ![]() Atatürk'ün artık tam bir istirahate ihtiyacı vardı ![]() ![]() ![]() İLK KOMA Profesör Fissenger'in fikrinin alınmasından sonra, doktorlar ikinci ponksiyon'un gününü tespit için toplandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk "Beni bir an evvel Ankara'ya götürün yapılacak mühim işler var", demiş, ne yazık ki yapacakları, düşündükleri ne ise yapamamıştı ![]() Yapılan tüm tedavilere rağmen Atatürk günden güne kötüleşiyor, karın bölgesinde su toplanmaya devam ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atamizin Ölümü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atamizin ÖlümüSON SAATLER Tüm tedavilere rağmen günden güne eriyen Atatürk, 8 Kasım 1938 günü şiddetli bir rahatsızlık daha geçirdi ![]() ![]() Sürekli istifra etmeye çalışan Atatürk, bu sırada Hasan Rıza Beye (Soyak) bakarak "Saat kaç?" diye birkaç kez sormuş, Hasan Rıza Bey her soruşunda "Saat 7 efendimiz" diyerek cevap vermişti ![]() Bu sırada kendisine haber verilen Neşet Ömer Bey de gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Vealeykümüsselam" diyerek gözlerini kapattı ![]() ![]() 9-10 Kasım gecesini rahatsız geçiren Atatürk artık derin bir uykuda gibi yatıyor ve ölümü bekliyordu ![]() ![]() Saat dokuzu beş geçe gözlerini son kez açarak, etrafına baktı ve hemen kapattı ![]() Büyük Önder Atatürk ölmüştü ![]() HAYATINDAKİ BAZI SONLAR
ÖLÜM İLANI Atatürk'ün ebediyete intikal edişi Türk Halkına şöyle duyuruluyordu; Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin resmi tebliğidir: "Müdavi ve müşavir tabiplerin neşredilen SON raporu, Atatürk'ün dünyaya gözlerini kapadığını bildirmektedir ![]() Bu acı hadise ile Türk vatanı büyük yapıcısını, Türk milleti ulu şefini, insanlık büyük evladını kaybetti ![]() ![]() Kederlerimizin tesellisini ancak ve ancak O'nun büyük eserine bağlılıkta ve aziz vatanımızın hizmetinde ararız ![]() ![]() ![]() ![]() Teşkilat-ı Esasiye Kanununun 33 ![]() ![]() ![]() Bugün ayrılığına ağladığımız büyük şefimiz Atatürk, her vakit Türk Milletine güvendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kemal Atatürk, Türk'ün tarihinde ve gönlünde daima yaşayacaktır ![]() CENAZE NAMAZI Son vazifeler yerine getirilirken, dini şart ve örfler itina ve hassasiyetle yerine getirilmiştir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmed Rıfat Börekçi'nin fikri sorulmuştur ![]() ![]() Atatürk'ün cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanlığı yapan, Ord ![]() ![]() ![]() ETNOĞRAFYA MÜZESİ'NE DEFNİ Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938'de sabah saat 09 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATA'NIN ANITKABİR'E NAKLİ Ulu Önder'in 15 yıl süre ile kaldığı Etnoğrafya Müzesindeki geçici kabri 4 Kasım 1953'de açıldı ![]() Geçici kabrin açılmasında; Meclis Başkanı Refik Koraltan, Başbakan Adnan Menderes, Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, Eski Meclis Başkanı Abdülhalik Renda, Cumhurbaşkanlığı Genel Katibi Nurullah Tolon, Eski Genel Katip Kemal Gedeleç, Ankara Valisi Kemal Aygün ve Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu hazır bulundular ![]() ![]() Kabrin açılmasına saat 09 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu Önder Atatürk'ün aziz naşının önünde, 4 Kasım'dan 9 Kasım'a kadar yüksek öğretim öğrencileri, subaylar, sivil erkan ve generaller saygı nöbeti tuttular ![]() Törene katılacak olan resmi zevat, 10 Kasım 1953 günü saat 09 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Töreni icra için oluşturulan birlik; tören komutanı, karargahı Kara Harp Okulu Bandosu ve sancağı, Harp Okulu Alayı Flamaları, Hava Harp Okulu'ndan bir bölük, toplu halde bayrakları taşıyan gençler ile bir izci alayından oluşmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kortej opera binası önünden Bankalar Caddesi yolu ile Ulus Meydanına doğru ilerledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kortej 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ata'nın naaşı Şeref Holü'ne çıkan merdivenlerin başına geldiğinde, merdivenlerin iki yanında üçer sıra nöbet tutan izciler O'nu selamladılar ![]() ![]() ![]() Saat 12 ![]() ![]() ![]() ![]() Tabut, O'nun her zaman itimadına mazhar olmuş Mehmetçiğin omuzlarında lahitin tam altında bulunan defin mahalline getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resmi törenin sona ermesini müteakip, Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı, anıt gece projektörlerle aydınlatıldı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|