![]() |
Hakimiyet-İ Milliye Gazetesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye GazetesiM ![]() O zamanlar Ankara’da iki gazete çıkıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Matbuat Umum Müdürlüğü bir taraftan Dışişleri Bakanlığına bağlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi memleketin kurtarıcısıyla karşılaşacaktım ![]() Akşamüzeri bütün memurlar işlerini bitirip evlerine gittiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat, o vakit Ankara’da gördüğüm manzara cesaret verici değildi ![]() Büyük Millet Meclisinde yobazlar ve gericiler kuvvetliydiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bu hayal ile yuvarlanıp giderken telefonu çaldı, ismet Paşa beni Dışişleri Bakanlığına çağırıyordu ![]() ![]() Bakanlıkta ismet Paşa’yı beni bekler buldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ismet Paşa yolda uzun süre ağzını açmadı ![]() — «Hâkimiyeti Milliye» gazetesini nasıl buluyorsunuz? dedi ![]() Çankaya'ya niçin gittiğimizi o zaman anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ismet Paşa'nın sorusuna şu karşılığı verdim: — «Hâkimiyeti Milliye» adında bir gazete tanımıyorum, Paşam ![]() Amacım, «Hâkimiyeti Milliye»nin iyi çıkmadığını anlatmaktı ![]() ![]() ![]() Köşke yaklaştıkça heyecanım artıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk gri yeni bir elbise giymişti, gayet vakur, ağırbaşlı bir görünüşü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O "vakitler ortalıkta hilâfetin kaldırılacağı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konuşma bir saat kadar sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Anlaşılan Mustafa Kemal'i kızdırmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi akşam köşke geldiğimiz zaman, memleketin belli başlı bütün gazeteci, yazar ve ediplerim orada bulduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salonda toplandık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine toplantıya ara verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Hâkimiyeti Milliye»yi bir taşra gazetesi olmaktan çıkarıp bir milli gazete hâline getirmek gerektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir saat sonra tekrar toplanıldı ve Falih Rıfkı, hazırladığımız projeyi Mustafa Kemal'e verdi ![]() — Sizler galiba nerede bulunduğunuzu ve kime hitap ettiğinizi unuttunuz, dedi ![]() Herkes şaşırmıştı ![]() ![]() — Zaten ben «Hâkimiyeti Milliye »nin ıslahı için yapılacak şeyi düşündüm ve buldum ![]() ![]() Recep Bey (Peker) Atatürk'ün askerlik arkadaşı, eski bir komutandı ![]() Mustafa Kemal kararını bildirir bildirmez derhal, güya oy alıyormuş gibi, birer birer sormaya başladı: — Siz ne buyurursunuz Yakup Kadri Beyefendi? — Pek münasip Paşam ![]() ![]() ![]() — Ne buyurulur, Ahmet Beyefendi? — Çok doğru düşünmüşsünüz Paşam ![]() ![]() ![]() — Fikri âliniz Ruşen Eşref Beyefendi? -isabet buyurmuşsunuz Paşam ![]() ![]() ![]() Karşımda oturanlar, memleketin kalburüstü edipleri, fikir adanılan ve aydınlarıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes birbiri ardından «Evet Paşam, doğru Paşam» dedikçe ben şaşırıyor ve sinirleniyordum ![]() ![]() ![]() Kafam bu duygu ve düşüncelerle çalkalanırken sıra bana geldi ![]() — Ne buyurulur Matbuat Umum Müdürü Beyefendi? Birden bire ayıldım, — Olamaz Paşam, diye cevap verince gözler hayretle önce bana, sonra Mustafa Kemal'e çevrildi ![]() ![]() Mustafa Kemal böyle bir cevaba alışmamıştı ![]() — Neden? dedi ![]() — Recep Beyefendiyi tanımıyorum Paşam, dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cevap ortalığı büsbütün karıştırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Ne yaptın Zekeriya? — Ne yaptım, dedim ![]() — Canım, Mustafa Kemal'e böyle cevap verilebilir mi? — Ya ne yapmalıydım? — Efendim, sen daha yenisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu defa da ben şaştım ![]() ![]() ![]() Ertesi gün o oturumda bulunanların hemen hepsi Matbuat Müdürlüğüne uğrayarak benim hata ettiğimi hatırlattılar ![]() ![]() ![]() KAYNAK;ZEKERİYA SERTEL-HATIRLADIKLARIM |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye Gazetesisevgili Wien, bu yazı hakkında yorumunuzu alabilir miyim? Yani serteller 'in ülkemizdeki ünü belledir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye GazetesiSevgi ![]() sevgili Wien, bu yazı hakkında yorumunuzu alabilir miyim? Yani serteller 'in ülkemizdeki ünü belledir ![]() ![]() Hocam yine konunun can alici noktasini yakalamisiniz tesekkürler ![]() Sizinde dediginiz gibi Sertellerin Hayatini ve yazilarini okuyanlar sertellerin Atatürk hakkindaki düsüncelerini bilirler gerci Atamizin ölümünden sonra Atamiz hakkindaki düsüncelerinde büyük bir degisiklik olmustur ![]() ![]() Yukaridaki yazida Serteller her zaman yaptigi gibi önce bazi ufak detaylarla Atatürkü övüyor fakat daha sonra en can alici noktada ise onu diktatörlükle itham etmeye calisiyor ![]() Ama ATATÜRK hayati boyunca hic birzaman diktatörlügü benimsememistir ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben diktatör değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yazida anlatilan Atatürkün kendi sectigi kisilerin(Bunlarin arasinda Sertellerde var) hazirladigi projeyi yirtmasinin sebebi hazirlanan projenin ilk bakista çok olumlu ve dogru görünmekle birlikte, Anodulu'nun o zamanki imkanları ve sartlari dikkate alindiginda uygulanamayacak bir proje olmasindan dolayidir(Serteller yazida bundan bahsetmiyor) ![]() ![]() Örnegin Sevgi hocam siz bir ögretmen olarak sinifta basaracagindan emin oldugunuz bir ögrencinin bir konuda sizin bu beklentinizi bosa cikarmasi ve basarisiz olmasi sizi dogal olarak kizdirip sinirlendirmezmi ![]() ![]() ![]() Ama her toplantinin sonunda Atatürkün üstün zekasindan dolayi onun bir konuda vermis oldugu karara muhalif bir düsünce olmamistir ![]() ![]() Daha öncede dedigim gibi Serteller( Atatürk döneminde yaşayan bir solcu Bazıları tarafından "tehlikeli komünist" olarak tanımlanan ailenin başına epeyce de işler açılmıştı)Atatürke muhalifligiyle hep ön plana cikmistir ![]() ![]() "Atatürk’ün ölümü geniş halk yığınları arasında derin bir keder yaratmıştı ![]() ![]() ![]() Cenazesinin kaldırılacağı gün bütün şehir (İstanbul) halkı erkenden sokaklara dökülmüştü ![]() ![]() Eşimle ben cenaze alayını daha iyi görebilmek için Yeni Cami minarelerinden birinin birinci şerefesine çıkmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() Top arabasında Atatürk’ün tabutu, arkasından tekbir sesleri, matem havası çalan askeri muzika, gençler, öğrenciler ve bir karabulut halinde halk yığınları ![]() ![]() ![]() Bu güzel fakat hazin manzarayı seyrederken Atatürk’ün son 15 yıllık hayatı bir sinema filmi gibi gözlerimin önünden geçti ![]() ![]() Sağlığında biz bu adama karşı hürriyet ve demokrasi savaşı yapmıştık ![]() ![]() ![]() Şimdi, geçenleri daha aydın görebiliyordum ![]() Atatürk memleketin sosyal, siyasal ve ekonomik hayatında büyük devrimler yapmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Halife ve padişahtan yana olanlar ona cephe almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu koşullar içinde hürriyet ve demokrasi gelişebilir miydi? Tersine, devrim düşmanlarına karşı az çok sert davranmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun için bizim istediğimiz kadar değilse de, yine de günün koşullarının elverdiği ölçüde hür bir rejim kurdu ![]() ![]() ![]() Zaten büyük adamlar ancak ölümlerinden sonra anlaşılır ![]() ![]() Onun için Atatürk dün de büyüktü, bugün de büyüktür, yarın da büyük kalacaktır ![]() ![]() ![]() Darisi bugün bile halen ATATÜRKÜN büyüklügünü göremiyenlerin basina |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye GazetesiBen konuyu görmüştüm hocam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye GazetesiYoRuMSuZ´isimli üyeden Alıntı Ben konuyu görmüştüm hocam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hocam zaten bir konuyu ve kisiyi degerlendirirken bakis acisida cok önemlidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hakimiyet-İ Milliye Gazetesiyorumlarınız için teşekkürler ![]() ![]() Ayrıca Atatürk'ün, toplantıları sonunda yine kendi fikri ile noktalandırması kadar doğal bir şey olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben şu nedenle konuya dair yorum yapmanızı istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yorumsuz hocam ayrıca şunu da belirteyim zaten mücadele ettiğimiz zihniyetler değil mi? |
![]() |
![]() |
|