![]() |
Birbirinin Acısını Anlamak! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Birbirinin Acısını Anlamak!Cinayet bu ayın başında, 1 Temmuz günü, Almanya’nın Dresden kentinde işlenir ![]() Türbanlı genç bir Mısırlı eczacı, mahkemeye verdiği bir Alman tarafından duruşma sırasında on sekiz bıçak darbesiyle öldürülür ![]() Üstelik üç yaşındaki çocuğuyla kocasının gözleri önünde ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada, karısının üstüne kapanan koca da polis tarafından yanlışlıkla vurulur ve bacağından yaralanır ![]() ![]() ![]() Bu ayın başında işlenen Dresden cinayeti ve cinayetle ilgili bazı gelişmeleri Nilüfer Göle’den dinlerken nedense Sivas’taki o sabahı, Madımak’ı anımsadım ![]() Madımak Katliamı da 16 yıl önce yine sıcak bir temmuz günü ayın başında yaşanmıştı ![]() 1993 yılıydı ![]() Katliamın ertesi günü sabaha karşı Ankara’dan Sivas’a arabayla gelmiştim, ortalık aydınlanırken ![]() ![]() Dehşet içindeydim ![]() Aralarında yazarların, ozanların bulunduğu 37 kişi daha saatler önce burada yanarak ölmüştü ![]() Katliamın hedefi Alevi’lerdi ![]() Hatırlıyorum, Sivas’ta o sabah vakti hüküm süren tuhaf sessizliği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etrafa korku ve acı çökmüştü ![]() İnsanların yüreği yanıyordu ![]() Sokaklarında in cin top oynayan Alevi mahallesinde dolaşırken, belleğimin derinliklerinden Kahramanmaraş, Çorum katliamları çıkıyor, yakılan Alevi mahallelerinden yükselen dumanların tüyler ürpertici fotoğrafları gözümün önüne geliyordu ![]() Türkiye 12 Eylül’e, darbe ortamına böylesine kanlı tuzaklarla çekilmiş ve darbeyle birlikte her şey bıçak gibi kesilmişti ![]() Bizim memleketin sanki kaderiydi bu acılar ![]() 1950’lerden itibaren sağcı-solcu diyerek, ülkücü-devrimci diyerek, Sünni-Alevi diyerek, Türk-Kürt diyerek, Türk-Rum, Ermeni, Yahudi diyerek bu ülkenin istikrarıyla, barışıyla her fırsatta oynanmış, darbeler yapılmıştı ![]() İnsanların aynı çatı altında birbirleriyle çatışmadan, birbirlerine tahammül ederek, tolerans göstererek huzur içinde yaşamalarının her şeyden önce insanlığın bir gereği olduğu bizim ülkenin insanına hep unutturulmak istenmiştir ![]() Farklı inançların, farklı renklerin, farklı kimliklerin, farklı düşüncelerin insanlara insanlığını unutturamayacağı gerçeği sürekli ıskalanmıştı ![]() Madımak katliamı da bunun korkunç bir örneği idi ![]() ![]() Birinde 37 kişinin, ötekinde 1 kişinin öldürülmesi gerçeği değiştirmiyordu ![]() ![]() İkisinin geri planında da farklı inançlara duyulan nefret yatıyordu ![]() ![]() O kadar acılar yaşadık, bunu başarabildik mi? Karşılıklı tahammül, tolerans olmadan huzur ve barış olamayacağını ne kadar öğrenebildik? Bunun yolunun da demokrasiden, özgürlükler düzeninden geçtiğini kavrayabildik mi? Sanmıyorum ![]() Madımak’tan 16 yıl sonra, Zaman gazetesinde katliamın yıldönümü dolayısıyla, temmuz ayı başında çıkan kısa haberdeki şu satırlar beni bu açıdan birkez daha karamsarlığa itti ![]() ![]() ![]() “2 Temmuz 1993’te gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nde yangın çıkmış, aralarında otel görevlilerinin de bulunduğu 37 kişi ölmüştü ![]() Bu kadarcık mı? ![]() ![]() ![]() Bu kadarcık duyarlık, bu kadarcık empati mi? ![]() ![]() ![]() Ne yazık! 16 yıl önce, 3 Temmuz günü sabaha karşı benim Madımak’ta, Sivas’ta gördüklerim, konuştuklarım, hissettiklerim bu kadarcık değildi ![]() Madımak’a adını koyamamak, gereken duyarlığı bunca yıl sonra bile göstermekten kaçınmak ![]() ![]() ![]() Neden, niçin? Örneğin, Madımak’la aynı tarihlere rastlayan bir başka cinayet de, Erzurum’un Başbağlar Köyü Katliamı da elbet lanetlecektir, lanetlenmelidir ![]() Acılar mukayese edilemez ![]() Acılar paylaşılır ![]() O acılara yol açan insanlık dışı olaylar herhangi bir ayrım yapılmaksızın kınanır ![]() Evet öyle ![]() Türkiye’de herkesin birbirlerinin acılarına saygı göstermeyi öğrenmesi şart ![]() Türkiye’de herkesin birbirlerinin dertlerine, sorunlarına eğilmesi, ilgi göstermesi şart ![]() Sünnisi, Alevisi, Kürdü, Türkü, Ermenisi, Yahudisi hepsinin karşılıklı olarak birbirlerinin sorunlarıyla uğraşmaları şart ![]() Yoksa herkes kendine dönük yaşarsa, yoksa herkes hak ve özgürlükleri sadece kendisi için isterse bu topraklarda daha çok acılar yaşar, daha çok kanlı tuzaklara düşeriz ![]() Ve daha çok bekleriz demokrasi ve hukuk düzeninin bir hayat tarzı olarak bu topraklara yerleşmesini ![]() ![]() ![]() Şunu da bir yana yazın: Bu açılardan Sünnilerin de, Alevilerin de, Kürtlerin de, kendi tutumlarını gözden geçirmeye ihtiyaçları vardır ![]() Peki ya Dresden Cinayeti? Bu da, Avrupa’daki İslamofobi konusu da yarına ![]() Hasan CEMAL ( Milliyet yazarı) |
![]() |
![]() |
|