![]() |
Kürdolojinin Kürt Uydurması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt UydurmasıAncak emperyalist böl-yönet politikasının Kürt sorunu özelinde ortaya çıkan bir özgüllüğü bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Kürtler açısından iddia edildiği gibi bir milletleşme süreci hiç bir zaman olmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin; Ruslar geleneksel politikaları olan Boğazlar yoluyla sıcak denizlere inme umutlarını kaybettikleri 1856 Paris Antlaşması'nın ardından Akdeniz'e inmek için kendilerine yeni bir yol aramak zorunda kalmışlardır ![]() ![]() ![]() Ancak bu Kürdologlar bilimadamı kimliklerinden ziyade siyasi kimlikleriyle ön plana çıkmışlardır ![]() ![]() Rusların Kürtlere olan bu ilgisi aynı şekilde Batılı devletler için de geçerlidir ![]() ![]() ![]() Ancak yapılan bütün araştırmalar bilimsel niteliği son derece tartışmalı, gerçeklikten son derece uzak kasıtlı ve zorlama verilere ve sonuçlara dayanmaktadır ![]() Maurice Duverger, Kürtlerle ilgili olarak yapılan araştırmaların bilimdışılığını şu sözlerle ifade etmektedir: Adı var kendi yok bir dille tanımlanan; bu adıvar kendi yok halk topluluğunu, birçok sözde bilginler bir yere yerleştirmeye çalıştılar ![]() ![]() Birinci uydurma: Kürt ırkı Kürdolojinin ilk başarısı olmayan bir Kürt ırkı yaratmak olmuştur ![]() ![]() Kürtler isimli kitabın yazarı Nikitin Kürtlerin kökenini kanıtlamaya giriştiği çalışmasında ''Demek ki Kürtlerin kökeni çok tartışmalı bir sorundur ve yukarıda özetlediklerimize oranla daha doyurucu sonuçlara varmak için bu konuda daha yoğun çaba gereklidir'' sözleriyle yapılan araştırmaların yetersiz ve dayanaksız verilerle yürütüldüğünü itiraf etmektedir ![]() Kürtlerin Kökeni isimli kitabın yazarı İhsan Nuri ise Kürtlerin atası olarak anılan Medlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmaktadır: Bu büyük milletin nasıl olup da tarih sahnesinden kaybolduğu, adının unutulmaya terkedildiği Şeyhname'de bile adının geçmeyişi ilginçtir ![]() ![]() İhsan Nuri bütün kitap boyunca kanıtlamaya çalıştığı Kürtlerin kökeni konusunda hiç bir nesnel veri bulamamasına rağmen yine de ısrarla Kürtlerin atalarının Medler olduğunda ısrar etmektedir ![]() Ancak Medlerin Kürtlerin atası olmadıkları gerçeğinin bugün kanıtlanmış olması bir yana kendisinin de itiraf etmek zorunda kaldığı gibi ilk Kürt tarihi olarak bilinen Şerefname'de Medlerin adı bile geçmemektedir ![]() Buna rağmen bir Kürt milleti yaratmak ve tarihte bu milletin köklerini bulmak adına olmadık zorlamalara girişmekten çekinmemektedir ![]() ![]() Benzer tespitler Minorsky'nin İslam Ansiklopedisi'nin Kürtler maddesine yazdıklarında da görülebilir ![]() ![]() ![]() Buna rağmen Kürtlerin M ![]() ![]() Bu sözde araştırmacılar bugün Kürt coğrafyası olarak adlandırılan bölgelerde ortaya çıkan bütün kavimleri Kürtlerin ataları olarak göstermektedirler ![]() ![]() Daha da ileri giderek Hatti, Hitit ve Asurları da bu kavimler içine katan ve Gut ve Sümerleri akraba olarak göstererek Kürtlerin kökenini Sümerlilere kadar götürmeye çalışan araştırmacılar da bulunmaktadır ![]() Ancak bu kavimler içinde Hitit, Asur ve Hurrilerin Kürt olmadıkları kesin olarak kanıtlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Kürtlere ilişkin antropolojik çalışmalar da bir Kürt ırkından sözedilemeyeceğini ortaya çıkarmaktadır ![]() ![]() Nikitin'in aktarmalarına göre Stalze'nin fotoğrafladığı Doğu Kürtlerinin hepsi bölgede yaşayan İranlılarla büyük benzerlikler taşıyan esmer ve brakisefal tiplerdir ![]() Van Luschan ise Nemrut ve Zemcenli yöresinde incelediği Batı Kürtlerini sarışın ve dolikosefal olarak tarif eder ![]() Millingen, Türkiye ve İran'ın kuzey sınırlarında Kürt tiplerinin çeşitlilik gösterdiğini söylerek ![]() ![]() E ![]() ![]() ![]() Yalçın Küçük de ''Kürtler üzerine tezler'' isimli kitabında ''Bir Kürt tipinden söz etmek mümkün görünmüyor; yaşadıkları yöreye ve kaynaştıkları ırka göre Kürt tipleri birbirinden ayrılıyor'' tespitini yapmaktadır ![]() Görüldüğü gibi Kürtlerle ilgili antropolojik araştırmaların gösterdiği gibi Kürtlerin ırk özellikleri olarak brakisefal mi dolikosefal mi sarışın ya da esmer mi oldukları yolunda tam bir karışıklık sözkonusudur ![]() Nikitin bu karmaşık sonuçları değerlendirirken ''Saptayabileceğimiz tek şey Kürt etnik tipinin çok karışık bir karakterde oluşudur'' diyerek saf bir Kürt ırkından bahseden tezlerin yetersizliğini itiraf etmek zorunda kalmaktadır ![]() İkinci uydurma: Kürdistan Kürtlerin kökenine ilişkin çarpıtmalar Kürtlerin yaşadığı coğrafya konusunda da sürmektedir ![]() ![]() ![]() Kürdistan terimi ilk defa 12 ![]() ![]() ![]() Kürdistan olarak adlandırılan bölge Kürt nüfusun değil Türk ve Arap nüfusun egemenliğinde bulunan bir alandır ![]() ![]() ![]() Bundan önce ise bölge Arap-Bizans çatışmalarının yaşandığı bir coğrafi alan konumundadır ![]() Oğuzlar Anadolu'ya geldiklerinde Anadolu'da homojen bir etnik yapı söz konusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu bölgesindeki yerli halk bu gibi bir çok etnik unsurdan oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Ortadoğu'da bugün Kürtlerin yaşadığı bölge 300 yılı aşkın bir süre Sasanilerin egemenliğinde kalmış, ardından 637 itibariyle Arap hakimiyetine girmiş, 11 ![]() ![]() ![]() Sasanilerle başlayan, Araplar, Selçuklular, Akkoyunlu ve Karakoyunlu hakimiyeti ile devam eden 1300 yıllık süreçte Kürtlerin adı bile anılmamaktadır ![]() 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi Doğu Anadolu ile ilgili olarak buralardaki Türkmen aşiretlerinin sayılamayacak kadar çok olduğunu yazmaktadır ![]() Bugün Kürdistan'ın başkenti olarak ilan edilen Diyarbakır'ın bile büyük Türkmen yerleşim merekezlerinden birisi olduğunu düşünürsek Kürtçü tezlerin Kürdistan iddialarının ne kadar uydurma olduklarını daha iyi görebiliriz ![]() Buraya kadar yazılanlar ışığında bakarsak 12 ![]() ![]() Üçüncü uydurma: Kürt dili ve uygarlığı Kürtlerden bir azınlık yaratma hatta daha ileri giderek bir Kürt milleti yaratma niyetlerinin temel hedeflerinden biri Kürt dilinin varlığını kanıtlamaktır ![]() ![]() Ancak Kürtçe yapısal olarak incelendiğinde ağırlıklı olarak Farsça ve biraz da Türkçeden esinlenerek oluşmuş bir dildir ![]() ![]() St ![]() ![]() Ancak Kürtçeden bahsettiğimizde bugün Kürtçe adı altında birbirinden oldukça farklı ve kendi içinde bile anlaşamayan çeşitli lehçeler olduğunu görmekteyiz ![]() ![]() Kaldı ki Zazaca'nın Kürtçe ile ilgisinin bulunmadığı birçok dilbilimcinin hemfikir olduğu bir görüştür ![]() ![]() Kürtçü tezler bu konuda egemen devletlerin Kürt dilinin gelişimini engellediğini söyleyerek tartışmayı geçiştirmeye çalışmaktadırlar ancak ortada sadece dilin gelişimi açısından bir sorun yoktur ![]() ![]() Buna rağmen ortak bir Kürt dili yaratmak maksadıyla bu farklı lehçeler bir dilin parçaları olarak tarif edilmekte ve olmayan bir dil uydurulmak istenmektedir ![]() Ancak Kürtçenin gerçek bir dil olmadığı yine tarihsel seyri göz önüne alanarak görülebilir ![]() ![]() ![]() Kürtçe açısından böyle bir durum sözkonusu değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa aynı değerlendirmeyi Türkçe için yaptığımızda Orhun kitabelerinden tutun da Türklere ait sayısız yazılı ve sözlü destan ve belgeye kadar günümüze ulaşan ve sayısız kanıt bulmak mümkündür ![]() ![]() Dolayısıyla bugün Kürt dili olarak yutturulmaya çalışılan lehçeleri toparlayarak özgün bir dil yaratma girişimi Kürdolojinin zorlamalarından başka birşey değildir ![]() Weber ve Friç'in Kürtçe ile ilgili görüşlerini hatırlatmak bu noktada faydalı olacaktır: ''Kürt dili bir dil hamuru değil, bir söz yığınıdır ve herhangi bir milletin belli başlı varlığını göstermemektedir'' Olmayan bir dilin bir kültür ve uygarlık birikimi sağlaması da mümkün olmamıştır ![]() ![]() Kürt uygarlığı olarak gösterilmek istenen buluntularsa tarih sahnesinden silinmiş ve Kürtlükle alakası bulunmayan toplulukların ve çoğu zaman da Arap, Fars ve Türk uygarlıklarının mirasından başka bir şey değildir ![]() Özgür Erdem |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt Uydurmasısevgili Wien çok güzel bir paylaşım olmuş ![]() Ben bu konuda kendince bilinçli soru soranlara "genel olarak bir uygarlık verisi gösterin" diyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir milleti millet yapan bir çok özellik vardır ve bunlardan hiç biri Kürtlerde yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emeğin için,paylaşımın için tekrar teşekkür ediyorum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt UydurmasıKonuya yakından ilgili biri olarak geçmişte ben de Kürtlerin menşei hakkıda araştırma yapmaya çalıştım ancak hiçbir somut veriye ulaşamamıştım ![]() ![]() O halde konu ne? Kendimce yorumum şu şekilde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz Kurtuluş Savaşımızı hep beraber omuz omuza kazanmadık mı ya ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt UydurmasıSevgi ve Yorumsuz hocam konuyu o kadar güzel yorumlamisinizki bana söz birakmamisiniz ![]() Benim sizlerin yorumlariniza ek olarak tek dilegim Kürt kardeslerimizin bu gercekleri görüp kendilerini kullanarak oynanan oyunlarin artik farkina varmalari su an Ülkemizde faliyet gösteren terör örgütünün kürtlükle hic bir alakasinin olmadiginin artik farkina varmalari gerekmekte bu eli kanli soyu sopu belli olmayan serefsizlerin oyununa alet olmamalari gerekmekte Yorumsuz hocaminda belirttigi gibi kurtulus savasinda nasil omuz omuza mücadele verdiysek yine bunu gerceklestirip kendilerini kürt haklarinin savunuculari gibi gösteren soysuzlarinda sonunu getirebiliriz ![]() Benim daha önceki bir konudada belirttigim gibi VATAN: Vatan dediğin kardeş şu baştan başa gördüğün ,yalınayak bastığın ve sıcaklığınla içini titreten yüce toprak ![]() ![]() Vatan dediğin kardeş içimde titreyen aşk,ellerimle büyüttüğüm narin bebek,anamın oyasında yazılı gelenek,babamın terinde gelecek ![]() Vatan dediğin kardeş,şehitlerin ocağı,Çanakkale'de destan,Kocatepe'de Kurtuluş,Erzurum'da dadaş,Elazığ'da gakkoş,Sivas'ta gardaş Vatan dediğin kardeş,Türk'ün Ergenekon'dan çıkışı,demirin erimesi,Yunus'un gözünde yaş,Hacı Bektaş'da semah,Konya'da nur yüzlü semazen,yüreğimde bitmeyen telaş ![]() Vatan dediğin kardeş,dedemin kanı,Ata'mın azmi,sevdası,çocuğumun emaneti ![]() Vatan dediğin kardeş,toprağından fışkıran buğday,çimeninde parıldayan çiğ tanesi,köylümün elinde ekmek ![]() Vatan dediğin kardeş,inatla,azimle,kanla,canla alınan üzerine basarken bile şükretmen gereken kutsal miras ![]() BU VATAN,TÜRKİYE;sağıyla soluyla,iyisiyle kötüsüyle,köylüsüyle kentlisiyle,öğrencisiyle esnafıyla "BENİM VATANIMDIR" diyebilenindir ![]() Bu vatan NE MUTLU TÜRKÜM diyenindir ![]() Bu vatandan ekmek yiyipte kalleşçe saldıranlar,değer bilmeyip rahat batanlar,renkleri bile tekeline alanlar kısacası VATANSIZLAR UTANSIN ![]() MİLLET: Millet dediğin kardeş,binlerce yıllık geçmiş,yaylalarda süt kokusu,kuzunun meleyişi,kurdun uluyuşu ![]() Millet dediğin kardeş,dili kendine has,binlerce yıldır özgür,egemenlik sevdalısı ![]() Millet dediğin kardeş,gelenklere bağlı,kültürü saygın Millet dediğin kardeş,imanıyla kalleşlerin üzerine yürüyen,3 kıtada adalet ve hoşgörü ![]() Millet dediğin kardeş,tüm sıkıntılara rağmen vatanına aşık,maddiyatı maneviyata ezdirmeyen ![]() Millet dediğin kardeş,Osman Gazi'nin asaleti,Kanuni'nin azameti,Yavuz'un kılıcı ![]() Millet dediğin kardeş Sakarya'da aslan,Çanakkale'de destan,İnönü'de koruyucu,Büyük Taarruz'da defedici ![]() Millet dediğin kardeş,Mustafa Kemal ve askerleri Millet dediğin kardeş,binlerce yıldır tüm tarihi belgelerde adı geçmiş şanlı TÜRK Oysa uydurma birkaç cümle,toplama bir dil,temelsiz bir geçmiş ile olunmuyor millet ![]() ![]() BAYRAK: Bayrak dediğin kardeş,kanın kırmızısı,temizliğin akı ![]() Bayrak dediğin kardeş göğe doğru yükselen ses,parıldayan yıldız ![]() Bayrak dediğin kardeş,elde onur,göğüste taşınan kutsal emanet ![]() Bayrak dediğin kardeş,bağımsızlık,özgürlük,yaşamın kendisi ![]() Bayrak dediğin kardeş,öpüpte başına koyacağın dedemin tarihi Bayrak dediği kardeş,vatanın her köşesinde salınan gelin ![]() Bayrak dediğin kardeş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bez parçası değildir bayrak,kafana göre renkleri seçip biraraya getirmekle oluşmaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt Uydurmasıwien06´isimli üyeden Alıntı Sevgi ve Yorumsuz hocam konuyu o kadar güzel yorumlamisinizki bana söz birakmamisiniz ![]() Benim sizlerin yorumlariniza ek olarak tek dilegim Kürt kardeslerimizin bu gercekleri görüp kendilerini kullanarak oynanan oyunlarin artik farkina varmalari su an Ülkemizde faliyet gösteren terör örgütünün kürtlükle hic bir alakasinin olmadiginin artik farkina varmalari gerekmekte bu eli kanli soyu sopu belli olmayan serefsizlerin oyununa alet olmamalari gerekmekte Yorumsuz hocaminda belirttigi gibi kurtulus savasinda nasil omuz omuza mücadele verdiysek yine bunu gerceklestirip kendilerini kürt haklarinin savunuculari gibi gösteren soysuzlarinda sonunu getirebiliriz ![]() Kesinilkle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt Uydurmasısevgili arkadaşlar ![]() ![]() ![]() kürtler ve dilleri hakkında yazdıklarınız ve yorumlarınız bana yaşadığım bir olayı hatırlattı ![]() ![]() ![]() üniversitedeyken, öğrenciyken nutuk dersinde hocamızın kürtlerin ve kürt dilinin uydurma oluşunu anlatışının 3 ![]() ![]() ![]() işte sizin anlattıklarınızı tekrarlayıp duruyordu hasan hoca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ağrılı bir arkadaşımız hoca daha sözünü sürdürüyorken tahtaya çıktı ![]() KA ÇU, MA NİSK herkes hayret ve merakla arkadaşı seyrediyordu ![]() hiç birimiz anlamamıştık olayı ![]() ![]() sonra tabi KÜRT olduğu ajklımıza geldi ve ben kendi adıma çok utanmıştım onun gözlerinin içine bakarak sen yoksun demiştik ders hocamız ne mi yaptı oçıktıktan sonra bir sürü nutuk çekti fakat o yazdığı cümleyi hiçbir zaman hatırlamadı hatırlayamadı ![]() çünkü bu üç dilde de karşılığı yoktu şimdi ben o gün türklüğünden utanç duyan bir türk olarak size o cümleyi soruyorum KA ÇU, MA NİSK ne demektyir?????? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kürdolojinin Kürt Uydurmasıkeledosh´isimli üyeden Alıntı sevgili arkadaşlar ![]() ![]() ![]() kürtler ve dilleri hakkında yazdıklarınız ve yorumlarınız bana yaşadığım bir olayı hatırlattı ![]() ![]() ![]() üniversitedeyken, öğrenciyken nutuk dersinde hocamızın kürtlerin ve kürt dilinin uydurma oluşunu anlatışının 3 ![]() ![]() ![]() işte sizin anlattıklarınızı tekrarlayıp duruyordu hasan hoca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ağrılı bir arkadaşımız hoca daha sözünü sürdürüyorken tahtaya çıktı ![]() KA ÇU, MA NİSK herkes hayret ve merakla arkadaşı seyrediyordu ![]() hiç birimiz anlamamıştık olayı ![]() ![]() sonra tabi KÜRT olduğu ajklımıza geldi ve ben kendi adıma çok utanmıştım onun gözlerinin içine bakarak sen yoksun demiştik ders hocamız ne mi yaptı oçıktıktan sonra bir sürü nutuk çekti fakat o yazdığı cümleyi hiçbir zaman hatırlamadı hatırlayamadı ![]() çünkü bu üç dilde de karşılığı yoktu şimdi ben o gün türklüğünden utanç duyan bir türk olarak size o cümleyi soruyorum KA ÇU, MA NİSK ne demektyir?????? kurtce diye dil var diyen arkadas lutfen usenmeyip bana bu dilin alfabesini yazarsan sevinirim ![]() Bu arada TÜRKLÜGÜNDEN utandigini söylüyorsun ![]() |
![]() |
![]() |
|