Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başarıya, dönüşür, stres

Stres Nasıl Başarıya Dönüşür?

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Stres Nasıl Başarıya Dönüşür?

STRES nedir?Acının bir şeklidir

Zamanı öldüren unsurlardan biridir ama öldürmek başarı değildirBaşarılı bir yaşamın var ama 50 yaşlarında kalp krizinden ölüyorsunBurada başarı var mı veya başarı nedir?

Yaşamınızda huzursuzluk ve bıkkınlık hissediyormusunuz?

Hepsi acının farklı formudurEğer sabahları kalkarken huzursuzsanız,isteksiz kalkıyorsanız,bedeninizde ağırlık var demektirEğer bir bedende ağırlık varsa bedende ters giden birşeyler var demektir,çözüm bulmaya çalışırız

Stres bir çeşit acıdır,sancının bir şeklidir

Birşeyi değiştirmeye ihtiyacım olduğunu bana söylerYani stres acısı bir uyarıcıdır,yanlış birşeyler yaptığımıza dair

STRESİN SEVİYELERİ

Stresin 4 seviyesi vardır

1-FİZİKSEL

2-ZİHİNSEL

3-DUYGUSAL

4-RUHSAL

Bu 4 seviyede stres yaşanır,acı hissedilir

1-Yaşam stilinizden dolayı memnuniyetsizlik fizacı çekmenize sebep olur

2-olumsuz düşünceler sizin zihinsel acı çekmenize yol açar

3-Yüreğinizin birşeylere burkulması,kırılmasıdır

4-Boşluk duygusuna kapılmaktırİşe yaramamak,hayata küsmek,içe kapanmak

İlişkilerin var,herşeye sahipsin ama birşeylerin halen eksikliğini hissediyorsan bu ruhsal strestir

1-FİZİKSEL STRES

1A--FİZİKSEL STRES TARİFİ

Genelde inslar yeme konusunda strese girerlerŞt’ler insanların bu zaafını kullanırlarBazı besinleri minerallerinden arındırıp pişirir,yapay tatlandırıcılar

KatarlarBunlar yendiğinde beynin kalori ölçen kısmı,bu besinlerden fazlada yeseniz,birşey anlamaz ve sonuçta aç kalırsınız,daha daha istersinizŞtlerinde istediği budur,sürüm sağlamak,insanların besinlere olan bağımlılığını yaratmakCola böyle bir içecektir,susuzluğunuzu gidermez,o şekerdir ve susuzluğunuzu daha çok arttırır ve daha çok içmenizi sağlarO halde bu suni şeyleri durdurmalısınız

Eroin bağlık yaparGıdalarda bağımlılık yapmak üzere dizayn edilmiştir

İnsanlar,bağımlı olduklarında huzurlu olamazlar,sıkıntı duyarlar

O halde işlemden geçmemiş gıdalar yemeliyiz

Bağımlılık;
gıdalara,fizşeylere,insanlara,çocuklarınıza, sevgi linize,kocanıza,kariyere,vs olabilirBunlara ulaşamadığımızda veya kaybettiğimizde, boşluk duygusuna kapılırızHepiniz hayatınızda bu deneyimleri çok sık yaşamışsınızdır

Huzurlu olmak bizlerin doğal halidirYaşamınızdaki doğal şeyler arttıkça,sizde doğal halinize o kadar çabuk yaklaşırsınız

Şehirlerde bunu sağlamak zor ama,seçimleriniz vardır

Kendiniz için,en azından bazı doğal prensipler edinin

1B-FİZİKSEL STRESİN YÖNETİMİ

1-Karanlık ve sessizlikte uyu,daha fazla uyum hissedrsiniz

2-Nefesinizi doğru şekilde alınGünde 40 kere diyaframdan nefes alınNefes çok önemli,beyne giden oksijeni sağlayıp,karbondioksidi dışarı atmamızın faaliyetidirStresli,korkan insanların nefesleri kesik ke¤¤¤¤¤r,tam nefes alamazlar ve nefes alamamak insan bedeninde olumsuz etkiler oluşturur,insan kendini rahatsız hissederPis kokulu yerlerde nefesinizi tutmaya çalışır,rahatsızlık hissedersinizKısa kısa nefes almak insanı otomatikman strese sokar

Medda bu yüzden derin nefes alma teknikleri uygulanır

3-Ritmik yürüyüşler,spor,hareketler yapHareket etmezsen,enerji bir yere takılır ve depresif olursunEnjhareket ettiğinde beyinde farklı kimyasalllar oluştururO hakde bol bol yürüyüş yapmalıyız

4-Olumlu düşünmeliyiz

5-Organize olmalıyızNe yapıyor ve ne yapacağını bilmezsen stresli olursun

6-Zihin enerjini boşa ve olumsuz düşüncelere harcama

7-Evdeki kırık şeyleri at,kullanılmayan fazla eşya tutmaEvinde eşyaların düzenli,dolapların karışık olmasınÇünkü bu tür şeyler negatif enerjiyi kendilerinde tutar,size etkileride negatif olur ve stres oluşturur

8-Yaşamını düzenle

9-Hayatında zenginlik oluşturParasal,fiziksel,mutlulukta zenginlik,bilgelik-arkadaşlıkta zenginlikler gibi

Daima parana uygun yaşa ve uygun harcaFazla para harcamak ihtiyaç için değil egomuzdan dolayıdırBaşkalarını etkilemek için pahallı bir araba alabilirsin ama sonra borcunu ödemek için sıkıntıya düşer endişe yaşarsın

10-TV programlarında seçici olki,TV bağımlılık yaratmasın

2-ZİHİNSEL STRES

2A—ZİHİNSEL STRES TARİFİ

Zihin bedeni yarattığı düşünceler ile etkilerZihin bedeni ne kadar etkiler?Hastalıkların %98’i zihinden doğarZihin bedeni etkilerBeden sizin her düşüncenizi dinler,dinlemeyi durdurmazTehlikeli ve endişeli düşüncelerde beden adrenalin salgılarSizin kaplanla savaşmanıza veya kaçmanıza neden olur

Bir anne adrenalin salgılamasında,bir çocuk arabasını kaldırabilir,başka zaman kaldıramazAdrenalin ona güç verir

İnsanlar gün boyunca çeşitli düşler yaşarlarEndişe,sabırsızlık,geç kalma,değişime direnç uygulama,suçlama,şikayet etmek,vsZihnin hastalığı bunlar gibi binlercesini içerirİnsan bu üzüntüye sahip olunca,beden adrenalin salgılar ve bu kullanılmayınca bedende kalırO zaman sindsistçalışması azalır,beden fonksiyonları zayıflarBedenin tüm odaklanması kaslarda olur ve beden zayıflarHer streste ve huzurlu olmazsan daha yaşlanır,yaşam kısalırHer öfkede yaşamdan 3 ay kaybedersin

Bir insan kaç yıl yaşamak için dizayn edilmiş?150 Yıl

Tüm memeliler;

7x21 YIL=147 YIL YAŞAM

BÜYÜMENİN TAMAMLANDIĞI SÜRE(21 YIL)

Kedi 2 yılda büyümesini tamamlar,O HALDE;2X7=14 Yıl yaşar

150 yıl yaşamak, bir mucize değilTüm zihinsel ve fizfaktörlere bakın,neyin yanlış gittiğini anlarsınız

Biz doğaya karşı çalışıyoruz,DOĞAYLA BİRLİKTE OLAMIYORUZ,onunla resmen savaşıyoruz,onun yaşamından çalmaya çalışıyoruz

Zihinde stres nasıl başlar?Düşüncelerle

İstatistiki araştırmalar ise insanda strese neden olan şeyleri şunlara bağlamış

Boşanma,gürültü,iş kaybı,vs

Bunların strese sebep olduğunu söylemek kolayZira bu tür olayların insanlarda yaratacağı durum farklıdır,bazıları fazla,bazıları az etkilenebilirlerYarın deprem olsaydı herbirimizin farklı deneyimleri olurdu,çünkü herkesin farklı düşşekli varVe bu düşlerde deneyimlerle farklı bir şekilde gelişirlerO halde durumların değil,düşüncelerin stres yarattığını söyleyebiliriz

2A—ZİHİNSEL STRESİN YÖNETİMİ

Herkes kendi stresinden sorumludur

Mesela,bazıları telfbekler gelmezse strese düşerlerO halde siz kendinize acı veriyor ve bunu alışkanlık haline getirmek için çaba sarfediyorsunuz

---Başka insanlar,bizim zihnimize girmesin ve bizi idare etmesin,onların kuklası olmayın

Sen bana acı veriyorsun derizOnlarmı sizi,siz mi kendinizi incitiyorsunuz?

Siz bu farkındalıkta olursanız,insanlar sizi etkiliyemezOnların davranışları size üzüntü vermezO kişi size değer vermezse bile ben kendime değer veriyorum de

Herşey düşme ile başlarKimse sizin düşmenizi yaratamaz,siz karar verirsiniz DÜŞÜP DÜŞMEYECEĞİNİZE

İnsanın hayatında 4 süreç var

1-Düşünceler ve duyguları

2-Davranış,tutum ve alışkanlıkları

3-Kişiliği

4-Kaderi

DÜŞÜNCE HİS,DUYGU TUTUM HAREKET,DAVRANIŞ ALIŞKANLIK KİŞİLİĞİNİZİN BİR PARÇASI KADERİNİZ

Görülüyorki herşey düşünce ile başlamakta,o halde düşüncenin farkında ol

Bizim düşmizi etkileyen faktörler nedir?

Neden insanlar farklı düşünür?

Eğitim,deneyim,anılar,media,aile,büyütüldüğ ün çevre,ekonomi,din,sağlık,hava şartları,vs

Eğer bu etkilerin farkında değilsen,rüzgarda bir yaprak olur,savrulursun,kaybolursun

3-DUYGUSAL STRES

3A-DUYGUSAL STRES TARİFİ

Duygusal stres ilişkilerle olurAslında mutlu olmam için kimseye ihtiyacım yokBen ihtiyacım olan şeyle doğdumBaşkasının beni mutlu etmesi için beklemeye ihtiyacım yok

Bu yaşamımın doğal haliDoğaya bakın,doğa vererek büyür,gelişirAğacı hayal edinAğaç ben oksijen vermekten bıktım,kimse bana teşekkür etmiyor diyormu?Tüm CO2’yi alıp,O2 vermiyeceğim derse acıyı kendisi çeker ve ölürBizde çok fazla verdik dersek biz acı çekerizKendini düşün ama vermeyi durdurmaDoğanın kanununa karşı çıkma

3A-DUYGUSAL STRESİN YÖNETİMİ

Enerjini durdurma ver,aksi takdirde depresif olursunO durumda yaşamın amacı sana korkunç gelmeye başlar

Duygusal stresten kurtiçin amacının vermek olduğunu anla Ve vererek mutlu olHangi biçimde vermen gerektiğini kendin anlarsınZira herkesin farklı koşul ve armağanları var

Mesela,espri yapma gücün varsa insanları güldür,aşçı isen yemek yap

Yani kendini tanıArmağansız doğmuş olamazsınızBu armağan sadece sizin için verilmediOnu vermeye ve nasıl kullanılacağını düşün ,huzuru hisset,huzurlu olBu durumda hem beden hem zihin hem de ruh mutlu olurBu düzenli bir dikkat ister

Sağlıksız isen Dr’un verdiği ilaçları haftada 1 gün kullanmazsın,hergün ve saatinde düzgün kullanım gerekirZihin, duygusal ve fiziksel acıya sahip olduğunu anlayınca,

sağlıklı olmayı istiyorsa, hala birşeylerin değişmesi ve birşeyleri öğrenilmesi gerekir demektirO halde öğrenmeyi sürdür

Herkesin stresli yaşamı vardırBu stresler dışsal ve içsel faktörlerden doğarMakro ve mikro boyuttaMakro boyutta olanları değiştiremezsin(dünya ekonm,hükümet kararlar)

Ancak onlar hakkındaki düşüncelerini kontrol edebilirsin

Mesela JAPONYA’da çok stresli bir yaşam varYeni Zelanda’da intihar oranları çok yüksek ,vs

Deney yapılmış2 çalışan grup,onlara binanın altında oda verilmiş1GR’a her öfkelendiklerinde beysbol sopası ile duvara vurmaları tavsiye edilmişÖfkede adrenalin yükselince duvara vurmuşlar ama bunlar devamlı öfkenin pratiğini yapmışlar,düşünce düzeylerinde değişiklik yapmamışlarFiziksel çözümün problemlerini çözmediğini görmüşlerDiğer gruba ise dersler verilmiş,stresle baş etme eğitimleri üzerine ve stresi kontrole almışlar

BİZ NE DÜŞÜNÜYORSAK O’YUZ

4-RUHSAL STRES

4A-RUHSAL STRES TARİFİ

Ruhsal strese girmemek için boşluğa düşmemeye gayret edinBu yüzden ön tedbirleri almamız gerekirO halde, bize yardım edecek becerilere bakalım

4A-RUHSAL STRESİN YÖNETİMİ

1-Olayların dışında kal,bağımsız ol(olayın içinde bile olsan bağlanma alışkanlığını kırCerrah kendi çocuğunu ameliyat edemez,duygusal davranabilir,hata yapabilirBu durumda olayın perspektifi ortadan kalkar)

2-İnsanlar ile iç içeyken işle meşgul ol,tarafsız olBu ruhsal alıştırmadır

3-İnsanlara fazla yakalanmadan yardım etSonuçta dünya herkes için farklı bir dramadırHerkes kendi senaryosunu oynarİnsanların mutlu olmasını isteriz ama onları kontrol edemeyizOnların senaryosunu yazamayızOnlar trajedi yazmak istiyorsa engel olamayızKendi dramanın kahramanı ol,komedi oyna

4-Aklında bir filtre tut ki çöpleri ayıklıyabilesinBunlara izin verme,çöp geçerse ondan kurtulmak zor olurHerşeyi izleme,görmeSokaktaki çöpleri cebine koyup,evine getirme,hayatını kirletmeNokta koy, frene bas,ruhsal servisten geçFrene basarak,düşünceni durdurFrene bastığında,düşüncen durmayabilir,düşünceni durdurmaya çalış ve düşünceni yeniden yönlendirDüşünce trafiği kontrolünü yap,yeniden olumlu yöne doğru yönlen

Gün içinde insanın enerjisi çeşitli olayların etkisinde kalıp,düşebilir,ve insan hep güçlü kalmayabilirO halde kendimizi sakinleştirelim, olumlu olaylara odaklanalım ve özümüzden uzaklaşmayalım

5-Yaşamı çok ciddiye alma,espirili olDışsal şeyler bizi çok etkilerTabiki içsel etkilerde var

Deneyimlerimiz anılar yaratır,bunlar bizi etkilerİnançlar,değerler,ihtiyaçlar da bizi etkiler

Neye ihtiyacımız olduğuna değerlerimiz yön veriyorKim olduğumu düşünürsem,kimliğimi bulurumBen kimim?Bu soruyu kendimize soralımBen bir ruhum

Bizlere farklı roller verilirDramada herkesin kendi rolü kendi için önemliGün içinde herkes kendi rolünü oynar,gün sonunda tüm kostümler alınırİşte o anda sizdeki kimlik nedir?Bu soruyu düşünün

Sahip olduğumuz farklı kimlikler bizleri farklı düşüncelere götürürRolüm,kostümüm,sosyal mevkim,vs

Düşünmenin 2 tipi vardır,Olumluya veya olumsuza yönelme

Herşey sona erer ama asıl kimliğim bana kalır,o asla sona ermezİşimiz,evliliğimiz,maçın sonu gibi, vsHepsi için bir korku yaşarız zamanla

Birde yaşamın diğer yönü vardır,BEN RUHUM,SONSUZ BİR IŞIK KAYNAĞIYIM,ENERJİYİM GİBİ,

Burda korku yoktur,sonsuz bir huzur hissedilirÇünkü ben bitmemBu beni huzurlu,bu huzursuz yapar diye bir endişem olmaz

Yaşam bir nehirdir ve siz yaşam nehrinde akıyorsunuz,takılıp kalamazsınızTakılıp kalmak,nehirdeki bir kayaya toslamak gibidir,ki bu da hiç hoş birşey değildirZira aşırı stres ve endişe oluşur,korku başlarEğer kişi atakta bulunmazsa bu kaya o kişi için bir yer olur,bu da hayatın olumsuzluğu olarak adledilirNehir bizi kayadan indirecek diye korkar,kayaya daha fazla yapışırızYüzmenin eğlence olduğunu unutuyoruzNehirdeki akışla gitmeliyiz,kayalara takılmamalıyız,korkmadan yüzmeliyiz

Human Resources Focus İçerik Ekibi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com