Fütürist Kimdir, Ne Yapar? |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fütürist Kimdir, Ne Yapar?Fütüristler, en basit şekliyle, “gelecek senaryoları üzerine düşünen ve geleceğe dair öngörülerde bulunan kişiler” olarak ifade edilebilir Fütürist olmak için, herhangi bir özel eğitim almak ya da benzeri bir önkoşul gerekmiyor Sadece gelecek için bol bol senaryo yaratmak, hayaller kurmak ve kendine “fütürist” demek yetiyor Fütüristler arasında her meslekten insan bulunabilir Bu kişiler, dünyada World Future Society olarak örgütlenmiş durumda Onlara duyulan ilgi gittikçe artıyor, çeşitli düşünce ve strateji geliştirme platformlarında fikirlerine daha çok kulak veriliyor “Dünden bugüne geldik, bugünden de yarına gideceğiz” eğilimi, yerini “Önce geleceği tasarlayacak, ondan sonra bugüne gelecek ve adım adım geleceğe doğru planladıklarımızı gerçekleştireceğiz” yaklaşımına bırakıyor Bu yaklaşım yaygınlaştıkça, doğal olarak fütüristler de çoğalacak; daha çok ilgi çekecek ve görüşlerine daha fazla önem verilecek Fütüristler, birer “GOY” (Gelecek Okur Yazarı) aslında! Bireyler, kurumlar, toplumlar ve ülkeler için, gelecekte sosyal, teknolojik, ekonomik, ekolojik ve politik açıdan ne gibi gelişmeler olacağına dair alternatif görüş ve beklentiler geliştiriyorlar Falcı ya da astrolog değiller; yalnızca “olasılıkların teorisyenleri” onlar Bilimsel temellere dayanan tahminlerde bulunuyor ve hayaller kuruyorlar Geleneksel eğitim kalıplarının, artık geçerliliğini yitirdiğine inanıyorlar Bilinen öğretim sistemlerinin, insan beyninin müthiş kapasitesini sınırladığını iddia ediyor ve yaratıcılığı geliştirip kışkırtan yöntemleri teşvik ederek destekliyorlar Her iş kolundan ve alandan pek çok fütürist, gelecekte neler olabileceğini ve bunların iş, aile, sosyal yaşama etkilerini tahmin etmeye çalışıyor En çok tanınan fütüristlerden biri Alvin Toffler Eşiyle yazdığı en son kitabı “Zenginlik Devrimi”nde, gelecekte zenginliğin nasıl olacağına dair öngörülerini aktarıyor Konu, hepimiz için çok hayati Toffler kısaca diyor ki, gelecekte zenginlik yaratımında kaynak ve/veya servet “bilgi” olacak Olmaya başladı da zaten! Günümüzde ileri ekonomilerde çalışanların çoğu, bilgi yaratımı veya paylaşımıyla uğraşıyor Gelecekte bunun daha da belirgin hale geleceği vurgulanıyor Çünkü bilgi rakipsiz; bilgi azalmıyor Aksine, bilgiyi ne kadar çok insan kullanırsa, o kadar çok bilgi üretmek mümkün oluyor Bilgi soyut; ona dokunamıyor ya da vuramıyor; onu koklayamıyor, ama kullanıyoruz Bilgi doğrusal değil; ufacık görüş ve fikirler, muazzam sonuçlar doğurabiliyor Yahoo ve Google’ın oluşum hikayeleri, bunun en tipik örneklerinden Bilgi, diğer tüm ürünler içinde daha taşınabilir olanı 1 ve 0’a dönüştüğünde, Hong Kong veya Hamburg’daki on milyon insana aynı anda dağıtılabiliyor Bilgi, sembol veya soyutlamalara sıkıştırılabiliyor Somut bir tost makinesini sıkıştırabilir miyiz? Bu yüzden bilgi, gittikçe daha küçük alanlarda saklanıp taşınabiliyor Bilgi, açık veya üstü kapalı olabiliyor İfade edilebilir veya edilmeyebilir, paylaşılabilir veya gösterilmeyebilir Masa ve kamyon gibi somut şeyler için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Bilgiyi saklamak zor Bu durumda, “Güç kimdeyse kıble odur, para kimdeyse güç ondadır” deyişini, “Bilgi kimdeyse zenginlik ondadır” olarak güncellemek hiç de yanlış olmaz! |
|