![]() |
Yorgunluk Seviyenizi Bu Testle Ölçün! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yorgunluk Seviyenizi Bu Testle Ölçün!Amerika?da yapılan bir araştırma sonuçlarına göre önemsenmeyen 'Dinleneyim geçer' denilen belirtiler kronik yorgunluğun habercisi ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını kabusa çevirebiliyor ![]() Amerika?nın Kansas eyaletinde kronik yorgunluk sendromları olduğu ön araştırma ile teşhis edilen 1994 kişi ile yapılan çalışmada medikal veya psikolojik temelli yorgunluk çeken kişilerin %15 ile %40 arasında işsizlik sorunu yaşandığı bulgusuna varıldı ![]() ![]() Kronik yorgunluk sendromu hangi mesleklerde görünür? ? Vardiyalı (sağlık çalışanları doktor hemşire polis subay vs ![]() ? Yoğun stresli meslek grupları (özellikle yönetici kadrosu) ? Sık sık deniz aşırı ülkeleri gezmek zorunda kalan (pilot hostes vs ![]() ![]() Kronik yorgunluktan korunmak için öneriler 1- Sağlıklı beslenme alkol ve sigaradan uzak durma düzenli uyku ve egzersiz 2- Altta yatan hastalıkları ortaya çıkarmak ve nedenlerine yönelik tedavi yapmak 3- Psikiyatrik destek ve davranış terapi yöntemleri 4- İlaçtan önce gıda takviyesi almak Yorgunluğunuzun şiddetini kendiniz ölçebilirsiniz! Aşağıdaki cümlelere ne kadar katıldığınıza karşılık gelen rakamı şıkların yanına yazınız ![]() ![]() - Yorgun olduğumda motivasyonum azalır ![]() - Egzersiz beni yoruyor ![]() - Kolay yorulurum ![]() - Yorgunluk fiziksel fonksiyonumu etkiler ![]() - Yorgunluk benim için sık sık problemlere neden olur ![]() - Yorgunluğum fiziksel fonksiyonumu sürdürmemi engeller ![]() - Yorgunluk belirli görev ve sorumluluklarımı yerine getirmeyi etkiler ![]() - Yorgunluk beni yetersiz bırakan en önemli üç şikâyetten birisidir ![]() - Yorgunluk iş aile ya da sosyal yaşantımı etkiler ![]() 1 = Kesinlikle katılmıyorum 2 = Katılmıyorum 3 = Katılmama eğilimindeyim 4 = Kararsızım 5 = Katılma eğilimindeyim 6 = Katılıyorum 7 = Kesinlikle katılıyorum 36?dan küçük ise tebrikler! 36?dan büyük ise durumunuzu ciddiye alın ve müdahalede gecikmeyin ![]() |
![]() |
![]() |
|