![]() |
İyi Yönetici Olabilirsiniz Ama İyi Bir Lider? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İyi Yönetici Olabilirsiniz Ama İyi Bir Lider?Dünyaca ünlü yönetici koçu, “Lead People – Manage Things” kitabının yazarı Brian Ward, liderlikle yöneticiliğin farkını vurguluyor ve liderliğin bir pozisyon değil bir karar olduğunu savunuyor ![]() “Her nasılsa, rüyaları gerçeğe dönüştürmenin sırrını bilen bir insanın ulaşamayacağı bir yükseklik olduğuna inanmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa artık bu haksızlığa katlanmak istemiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa odak noktasını, tutkusunu asla kaybetmedi ![]() Sizin tutkunuz ne? Peki sizin tutkunuz ne? Herkes lider olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Liderlik bir pozisyon değil, bir karardır ![]() Liderler, takip eden kiyileri çeken bir odak noktası sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lider olmak istiyor musunuz? Şu an bir yönetici olabilirsiniz ama bu pozisyona atanmış olmanız sizin bir lider niteliklerine sahip olduğunuzu göstermez ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllık bütçeyi tutturmak bu sorunun yanıtı olamaz ![]() Örneğin, Wal Mart’ın ilk günlerinde Sam Walton Amerika’nın küçük kasabalarınra 1 numara olacak bir ucuzluk marketi yaratmak istediğini biliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu açıkça belirtilmiş hedeflerin özellikleri son derece açık ![]() • Basit ![]() ![]() ![]() • Gerçekleştirmesi zor ![]() ![]() ![]() • Sonuçlar Bu liderler çok kesin konuşmaktan kaçındılar çünkü kendilerine ve takipçilerine yaratıcılık için birçok boş alan bırakmak istediler ![]() ![]() ![]() Onlar, kendilerini izleyenlerin de lider olması gerektiğini biliyordu ![]() ![]() İnsanlara liderlik edin ![]() ![]() ![]() Bazı yöneticiler içlerindeki lideri serbest bırakmaktan korkar ![]() ![]() ![]() Onlar insanları idare etmeye çalışır, tıpkı eşyalara yaptıkları gibi ![]() “İnsanlar bizim en değerli varlğımızdır” sözünü yanlış anlayarak insanlara gerçekten de nesne gibi davranırlar ![]() ![]() ![]() Diğer yandan liderler, sahip oldukları en büyük varlığın insanlarla ilişkileri olduğunu bilir ![]() Kararı vermeye hazır mısınız? Şu anda tabii ki güvenli yolu, yönetici olmayı da seçebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Eğer sonuçlarından kormanız, sizi derin içgüdünüzü takip etmekten alı koyuyorsa, yaşamınız güvenli, çıkarlara uygun ve önemsiz olacaktır ![]() Walt disney’in de dediği gibi, lider olmak merak, cesaret, süreklilik ve hepsinden önemlisi güven gerektirir ![]() Eğer peşinden ordular sürükleyebilen bir lider olmak istiyorsanız, işte liderlik yolunuzun başlangıcı için size yedi adım: • Kendi özünüzü tanıyın ve yaratmak istediğiniz şeyin ne olduğunu bilin • Anlamlı ve gerçekleştirmesi zor bir hedef seçin ![]() ![]() • Hedefinizi basit kelimelerle ifade edin ![]() • Ölçülebilir ya da en azından gözlemlenebilir bir sonuç olarak dile getirin • Kendinize, bu benim sabah yataktan kalkmamı sağlayacak mı diye sorun • Bu bazı geceleri uykusuz geçirmeme neden olacak mı? deyin ![]() • Bunu dünyaya duyurun ve açıkça, sorgusuzca inanın Bu yedi adım, liderlik yolculuğunuza başlamanızı sağlayacak ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|