![]() |
Kurban Eti Nasıl Saklanır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Eti Nasıl Saklanır?Kurban Bayramı’nda et saklarken ve tüketirken bunlara dikkat edin! Kurban etlerinin, kesimin ardından yaklaşık 5-6 saat 14 derecenin altında bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması ve en az bir gün sonra tüketilmesinin gerektiği bildirildi ![]() Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesinde hazırladığı ”Sağlıklı Kurban Kesim Rehberi”ni, kentteki tüm hanelere ulaştırmaya çalışıyor ![]() Kurbanlık seçimi, hayvanlardan bulaşan hastalıklar, kurban kesimi, hayvanı yatırma yöntemleri, kesimde hijyen, karnın açılması ve organlarının çıkarılması gibi bilgilerin bulunduğu rehberde, etlerin korunması ve tüketilmesiyle ilgili bölümde, tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılara yer veriliyor ![]() Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen yerde, 14 derecenin altında hava almadan dinlendirilmesinin önerildiği rehberde, şu bilgiler yer alıyor: ”Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -”KESİMDEN SONRA TÜKETİLEN ETİN HAZMI ZOR OLUR” Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret edilen rehberde, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu bilgisi veriliyor ![]() ![]() Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığı belirtilen rehberde, şunlar kaydediliyor: ”Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etlerin küçük parçalar halinde buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiğine değinilen rehberde, etlerin buzlukta (eski 2 derece) birkaç hafta, derin dondurucuda (eksi 18 derece) ise 3 ay saklanabileceği bildirildi ![]() -DONMUŞ ETLERİ, KALORİFER YA DA SOBA ÜZERİNDE ÇÖZDÜRMEYİN Buzdolabından çıkarıldıktan sonra çözdürülen etlerin tekrar dondurulmaması tavsiyesinde bulunulan rehberde, şu öneriler yer alıyor: ”Donmuş etler, buzdolabında çözdürülmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|