Fuar - Yılmaz Özdil |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fuar - Yılmaz ÖzdilFuar İncecik iplikle bileğinize bağlanmış kırmızı balonu, sanki dünya avucunuzdan kayıp gidiyormuş gibi, elinizden kaçırdığınız yeri hatırlıyor musunuz? * İzmirliler hatırlar ![]() Fuar’dır mutlaka ![]() * Siz, kısaca “İzmir Fuarı” diyorsunuz ![]() ![]() Size öyle geliyor!* Mustafa Kemal’in şerden hayır yaratan vizyonuyla, İzmir yangınının cayır cayır alevlerinde yeşeren zümrüt ![]() ![]() Anka kuşu misali, küllerinden yeniden doğan ulusun yuvasıdır orası![]() * Kapıları; Lozan, Montrö, 26 Ağustos, 9 Eylül, Cumhuriyet ![]() ![]() Milli mücadele müzesidir![]() * Televizyonu bile olmayan içine kapalı Türkiye’nin “coğrafya laboratuvarı” gibiydi; dünyaya açılan penceresi ![]() ![]() Ve, bu pencereden kafasını ilk uzatan, İzmirlilerdi![]() ![]() Turizm yoktu henüz, hayatımda ilk Japon’u orada gördüm ben mesela![]() ![]() İlk Afrikalıyı da![]() ![]() Kenya pavyonunda![]() * Laylaylom kültürünün hâkim olduğu ülkemde, pavyon’un bar’dan saz’dan ibaret olmadığını öğrendiğimiz kültürpark’tır orası çünkü ![]() * Bi tarafta SSCB pavyonu, bi tarafta ABD pavyonu ![]() ![]() Henüz liboşlaşmadığımız “Soğuk Savaş” yıllarında, sosyalizmle kapitalizmin kapışma alanıydı Memleketimde gomunist avı yapılan dönemde, orak-çekiç’in altında hatıra fotoğrafı çekilebilen “tek özgürlük alanı” aynı zamanda![]() * Küba, Uganda, Malezya ![]() ![]() ![]() Gidemiyorduk ![]() Onlar geliyordu ![]() Tanışıyorduk; yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmeyi illa din dersinde öğrenmiyorduk ![]() * Sadece dünyayla değil, uzayla da orada tanışmıştı Türkiye ![]() ![]() İnsan için küçük, insanlık için büyük adım’ı atan Neil Armstong’u Ay’a indiren kapsülü getirmişti ABD pavyonu![]() ![]() Yanına da Ay’dan getirilen kaya parçasını koymuşlardı Sakal-ı Şerif’in etrafında döner gibi kuyruğa giriyordu ahali![]() ![]() Altta kalır mı; kozmonot kıyafeti görmüştük ilk SSCB pavyonunda![]() ![]() Gagarin’in fotoğrafı altında![]() ![]() Dedemin Gagarin’e fatiha okurken fotoğrafı var bende hâlâ![]() * (Gaza gelip, paraşüt kulesinden atlıyorduk ![]() ![]() Bungee’nin icat edilmesine yıllar vardı daha )* Van minüt’e de yıllar vardı ![]() ![]() Filistin pavyonunda dağıtılan Arafat kefiyesiyle biniyorduk lunapark’taki dönme dolaba![]() ![]() Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okuyan Filistinli bir genç, İsrail pavyonuna bomba koymaya çalışırken havaya uçunca, öğrenmiştik bu kavganın dönme dolap gibi kısırdöngüden ibaret olduğunu![]() ![]() Lunapark kadar eğlenceli olmadığını![]() * Kimisi Cem Karaca’ya eşlik ederken, işçisin sen işçi kal diye, kimisi kendini jiletlerdi Ferdi Tayfur’u dinlerken ![]() ![]() Parkalı, purolu, şalvarlı yan yana otururdu, Emel Sayın söylerken![]() ![]() Kimisi de Seyyal Taner’i görücem diye gazinonun kapısında arabanın altında kalırdı benim gibi![]() ![]() Müzeyyen Senar, Gönül Yazar, Ahmet Özhan, Barış Manço, ipod’un atasıydı Fuar![]() * Zeki Müren’in mini eteği ilk giydiği yer ![]() ![]() Dumanlar arasında roket maketi gelmişti sahneye, bi açıldı, içinden mini etekli Zeki Müren çıktı, ayağında 20 santim topuklu çizme, üstünde gladyatör kıyafeti, ensesinde tavus kuşu tüyleri![]() ![]() Cesaretin, hoşgörünün kalesidir orası![]() * Cinsel tercihini yürekli şekilde ortaya koyduğu için, Kenan Evren tarafından sahneden aldırılıp, Buca Cezaevi’ne gönderilen Bülent Ersoy ![]() ![]() İnsan hakları mücadelesi’dir![]() * Yeni Asır’da şoför olarak çalışıyordu babam ![]() ![]() Bi gün, elinde bi tomar biletle geldi Basına dağıtılan hediye biletlerden![]() ![]() Seçtik arasından, Nejat Uygur Tiyatrosu’na gidelim dedik![]() ![]() Baktım bilete, “ön koltuklar için ayrılan avanta bilettir” gibi bi cümle var![]() ![]() Yani? Büyük usta yapmıştı yapacağını, sanatçı emeğinin bedava olmadığını anlatan o şahane cümleyi koydurmuştu hediye biletlerin üzerine![]() ![]() Gazetecinin asla avanta almaması gerektiğini öğrenmiştim o gün![]() ![]() Öğretmişti![]() ![]() Okul gibiydi Fuar![]() * Aslan, zürafa, maymun ![]() Ve, arkadaşım Bahadır ![]() Gibisi fazla ![]() ![]() Okuldu![]() * Türkiye’nin dünya mutfaklarıyla tanıştığı ilk evrensel restorandır orası ![]() ![]() Düdük’ten başkası yoktu, hayatımın ilk spagettisi’ni orada yemiştim; ilk ketçapla![]() ![]() Sanayicilerin sanayi görmek için koştuğu yerdi![]() ![]() İthalat yasaktı, Fuar’da serbestti, satın alıyordun, Fuar bitene kadar bekliyordun, Fuar bitince evine götürüyordun![]() ![]() 30 gün her akşam gidip bakmış İtalya pavyonundaki Zoppas buzdolabımıza anamla babam, 1961 senesinde![]() ![]() Zoppas marka hayatta mı bugün bilmiyorum ama, bizim Zoppas çalışıyor hâlâ!* Telefon edin sorun, İstanbul’un nüfusunu kesin olarak söyleyemezler size ![]() ![]() 8 bin ağaç ve binlerce çeşit bitkisinin adıyla sanıyla künyesi var İzmir Belediyesi’nde, hepsi sigortalı![]() ![]() Doğasına sahip çıkmayanın, insanına sahip çıkamayacağının kanıtıdır Fuar![]() * Süresi kısaltıldı, “AKP’nin zaferi” olarak lanse edilen Expo saçmalığıyla tarihe gömülmek istendi ![]() ![]() Fuar’ına sahip çıkacağına, Fuar icat etmeye kalkışanların madara olmasına vesile oldu![]() ![]() Hep bizi eğlendirirdi, bu komiklik sayesinde bu sefer kendisi eğlendi Fuar!* Ve, önceki akşam geleneksel törenle tekrar açtı kapılarını ![]() ![]() Kemal Kılıçdaroğlu açtı![]() ![]() Daha önce, İsmet İnönü açmıştı, Celal Bayar açtı, Menderes, Demirel, Ecevit, Özal, Erdal İnönü açtı, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Deniz Baykal açtı defalarca![]() * Tayyip Erdoğan açamadı ![]() Hiç ![]() * “İzmirli zihniyeti”nin “genetik kodu”dur çünkü Fuar
|
|
|
|