![]() |
Nazım Hikmeti Birde Bu Üç Şiiriyle Tanıyınız.. (Önce Kurana Kızgın Sonra İse...) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nazım Hikmeti Birde Bu Üç Şiiriyle Tanıyınız.. (Önce Kurana Kızgın Sonra İse...)Nazım Hikmet İSTANBUL ’da, Kur ’an-ı Kerim ’de komunizm arıyor, bulamıyor ![]() Yaldızlı meşin kabı Parçalanmış kitabı, Ay altında dün gece Deli bir derviş gibi, Mumu sönmüş, rahlesi Yere devrilmiş gibi, Okudum saatlerce ![]() Yaldızlı meşin kabın Parçalanmış koynunda, Çevirdikçe küf kokan Her sarı yaprağını, Sandım eşeliyorum Bir mezar toprağını ![]() İnce el yazıları Canlandı birer birer, Masallarda çizilen Yüzleri gösterdiler ![]() İblis bir yılan oldu ![]() Adem Havva ’ya kandı Kardeşini öldüren Lanetli ruhu gördüm ![]() Koca tahta bir gemi, Ummanlarda çalkandı ![]() Ufuklarda güvercin Bekleyen Nuh ’u gördüm ![]() İsmail ’in topuğu Kumdan çıkardı zemzem ![]() Tur-u Sina ’da Musa, Kaldırdı kollarını, Asasını vurunca Yarıldı bahri kulzem, Buldu Beni İsrail Kudüs ’ün yollarını ![]() Zekeriya zikrini Bir sonsuz ah ’a verdi ![]() Doğdu İsa, bikrini Meryem Allah ’a verdi ![]() Kureyşli Muhammed ’e Kucak açtı Medine ![]() Bir ateş mezar oldu Kerbela Hüseyin ’e ![]() Sahifeler döndükçe Bunlar hep birer birer, Doğrulup devrildiler ![]() Ay battı, Güneş doğdu ![]() Kalbimizde ateş doğdu ![]() Yaldızlı meşin kabı Parçalanmış kitabı, Varsın gömülsün diye Ebediyyen uykuya, Attım bir kör kuyuya ![]() Yazık, yazık bize ki, Asırlarca aldandık ![]() Karanlıkta çizilen İzleri görmek için Görüp yüz sürmek için ![]() Ne gökten necat geldi, Ne bir parça merhamet, Çalışan esirlere ![]() İsa, Musa, Muhammed Sade bir satır dua, Bir tütsü buhur verdi ![]() Masal Cennetlerinin Yollarını gösterdi ![]() Ne beş vakit namazı, Ne Anjelüs ’ün çanları, Zincirden kurtaramadı Yoksul çalışanları ![]() Yine biz köleleriz Efendilerimiz var ![]() Yine her mel ’un taşı Yosunlanmış bir duvar ![]() Esir, efendi diye Koymuş da adlarını, İkı bahta ayırmış Arzın evlatlarını ![]() Efendi işletiyor ![]() Esir işliyor yine Yine efendilerin Gümüşlü sofrasından, Kar gibi ekmeğinden, Gümüş dolu tasından Kırıntı, artık bile Düşmüyor işleyene ![]() Yine biz esir geçen Her günün akşamında Eve, sade bir lokma Ekmek getiriyoruz ![]() Gece yağmur inlerken Evimizin damında, Isınabilmek için Güneş bekler gibi, Birbirine sokulan Hasta köpekler gibi, Yırtık yorganımızın Altında titriyoruz ![]() Çiftimiz balyozumuz Sonsuz çalışmamızla Asırlardır bağrında, İnleyen kazmamızla Heyecana geldi de, Kara toprağın kalbi, Kendini teslim eden Taze bir gelin gibi ![]() Çiçeklerle dolandı Dünya isimli ağaç, Biz bu ağacımızın Dibinde ölürken aç, Efendiler gösterip Sırıtan dişlerini, Birer birer topluyor Bütün yemişlerini ![]() Efendiler, ağalar, Evliyalar, keşişler Ebedi karanlığın Boğulsun kollarında Artık temiz ruhların Aydınlık yollarında Sade bir din, bir kanun Bir hak: İşleyen dişler! Nazım Hikmet MOSKOVA ’da: Bu da masalmış ama Ben kapıldım bir kere Mutlaka gitmeliydim Anlatılan ülkeye ![]() Gitti, gördü aslanım Yüz bin kere pişmanım: Saray, villa lüks hayat Başkaları yaşıyor ![]() Yoldaş İgor kuyrukta Ekmek bayat, aşı yok ![]() Vitrinlerde sıralı Kar gibi ekmek peynir Et, balık ve havyar Votka, þarap hepsi var ![]() Ne alınır, ne yenir İgor ’un yaptığı bu, Sadece seyredilir ![]() Ekmek için vesika, Yemek için vesika, Suyunu çıkarırlar Adamı sıka sıka ![]() Akşam olur doluşur, Leş gibi odalara, Üstüste bu insanlar, Tamamen hayvanlaşır Kuduz köpekler gibi, Birbiriyle dalaşır ![]() Burada da değişen Sade isimler olmuş ![]() Aç, sefil ve perişan Milletin benzi solmuş ![]() Bir müddet sonra ben de Onlardan biri oldum ![]() Niçin terketmiştim ben? Ah, benim güzel yurdum ![]() Sade kalem verdiler, Yazdırdılar durmadan ![]() Millet-memleketime Küfrettim radyolardan ![]() Değışmedi kaderim Hayat daha rezalet ![]() Hürriyet diye geldim, Gece gündüz esaret ![]() Bir inanç, bir teselli Hiç kalmamış besbelli ![]() Ne Musa ne İsa var, Ne Muhammed ’in adı ![]() Gönüller tesellisi Elde başka ne kaldı? Bir ömür böyle geçti ![]() Nerdeyse ölüyorum Neymiş,”işleyen dişler ” Buna ben gülüyorum ![]() Bekliyorsam bir necat O, gökten gelecektir ![]() Edecekse bir rahmet, Rabbimiuz edecektir ![]() Marks bir rüya gördü Engels essah zannetti ![]() Lenin bu hayal üzre Düzenledi herşeyi ![]() Stalin mezar kıldı Hürriyete ülkeyi ![]() Bir teselli aradım, Nerde bulabilirim? Das Kapital mı dedin? İstemem onu ![]() Sakın bana vermeyin, Yakarım cayır cayır! Evet, hatırlıyorum ![]() Hayır, çok arıyorum Yaldızlı meşin kabı Parçalanmış kitabı ![]() Þu kanayan ruhuma Bir merhem arıyorum ![]() Kararan vicdanıma Bir ilham bekliyorum ![]() Yaldızlı meþin kabın Parçalanmış koynunda Çevirdikçe küf kokan Her sarı yaprağını, Vatan hasretiyle ben, Koklamak istiyorum ![]() Ruhumun tufanında Çalkalanırken benliğim, Güvercin bekler gibi, Kur ’anı gözlüyorum ![]() Nerde bulabilirim? Kimden alabilirim? Son nefeste kim okur Yasin ve ’l Kur ’anil hakim? Nazım Hikmet öldü ![]() |
![]() |
![]() |
|