![]() |
Zamirler (Adillar) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zamirler (Adillar)Zamirler (adillar) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir ![]() ![]() A)Kişi (Şahıs) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir ![]() *Ben, sen, o;biz, siz, onlar ![]() *Görüyorum beni okşayan gözlerindeki geceyi ![]() *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? * �Bana kucaklarında seni getiriyorlar; Ben de sonra o seni getiriyorum sana ![]() *Mavi denizlerin ötesinde bulacağım seni ![]() *Bizim buralarda her yıldız kaydığında biri ölür ![]() *Sizler bu ülkenin geleceğisiniz ![]() * Ben senin en çok bana yansımanı sevdim ![]() *Biz her gece uğultularını dinlerdik rüzgarların ![]() *Güneş,sadece onun gözlerinde doğardı ![]() *Onun yüreğinde sevgi çiçekleri açardı ![]() *O,bu davaya yüreğini koymuştu ![]() *Zor durumda kaldığında onlar yardım ediyordu ![]() UYARI: �O� ve �onlar� zamirleri bir insanı anlatıyorsa kişi zamiri,insan dışındaki bir varlığı anlatıyorsa işaret zamiri olur ![]() *Onu çöpe atan ondan başkası olamaz ![]() *Onu bu yörede sadece onlar dokur ![]() NOT:Şahıs zamirleri ile isim tamlaması kurulabilir ![]() ![]() *Benim denizlerim senin gözlerindir ![]() *Akşamı seyredeyim senin bakışlarında ![]() *Bizim atalarımız bu topraklarda bir tarih yazdı ![]() UYARI:Şahıs zamirleri kesinlikle iyelik eki almaz ![]() *Dönüşlülük Zamiri: �Kendi� zamiridir ![]() ![]() ![]() *Bu evi ben temizledim ![]() *Bu evi kendim temizledim ![]() *Bu evi ben kendim temizledim ![]() *Yol aldım sevdalarda kendimi bulmak için ![]() *Kendini bir de arkadaşının yerine koy ![]() *Şu dünyada ne yaparsak kendimize yaparız ![]() *Beni çağırmadınız,kalkıp ben kendim geldim ![]() B)İşaret (Gösterme) Zamirleri: İsimlerin yerini işaret yoluyla alan zamirlerdir ![]() *Bu, şu, o;bunlar, şunlar, onlar;öteki, beriki, şöyle;böyleleri, öylesi ![]() *O,bu yörenin en meşhur yemeğidir ![]() *Duvardaki yazıları bu yazdı ![]() *Bu,bir büyük şanlı mazinin hatırasıdır ![]() *Bunlar her sabah aynı otobüse binerler ![]() *Ötekini bilmiyorum ama beriki işin farkında değil ![]() *Şunları kimsenin görmeyeceği bir yere koy ![]() NOT: �Böylesi-böyleleri�, �şöylesi-şöyleleri� biçimindeki zamirlere �tarz anlamlı zamirler� de denir ![]() *Böyleleriyle fazla samimi olmayacaksın ![]() *Ömrümde böylesini görmedim ![]() *Şöyleleri ham karpuzdur ![]() C)Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz şekilde (kişi,işaret) karşılayan zamirlerdir ![]() *Bazıları,kimileri,hiç kimse,kimse;herkes,birkaçı,biri,hepsi;tümü,ba� �kaları,hiçbiri,birçoğu ![]() *Bazıları futbol,bazıları basketbol oynar ![]() *Hiçbirimiz ondan bu davranışı beklemiyorduk ![]() *Kimseye haber vermeden evden ayrıldı ![]() *Hiç kimse senin nazını çekmeye mecbur değil ![]() *Bu ailede herkes kendi dünyasında yaşıyor ![]() *Başkalarının ne dediği beni ilgilendirmez ![]() *Biri yer,biri bakar kıyamet ondan kopar ![]() *Meclisin aldığı karara birçoğu tepki gösterdi ![]() D)Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla alan zamirlerdir ![]() *Ne?, kim?;nereye?, kime?;hangisi?, kaçı? *Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? *Kimdir bana gülen yeşillik balkonundan? *Nereye baksam hep seni hatırlıyorum ![]() *Şu dünyada insan kime güvenebilir ki? *Bunca zamandır ne konuştunuz? *Elindeki makası nereye koyduğunu bilmiyor ![]() *Elindeki kitaplardan hangisini aldın? E)İlgi Zamiri (-ki): Ek halinde olup kendinden önceki bir sözcüğün yerini tutar ![]() *Senin ki can da bizim ki patlıcan mı? *Tencerenin dibi kara senin ki benden kara ![]() UYARI:İlgi zamiri olan �ki�yi bağlaç olan ve sıfat yapan �ki ile karıştırılmamalıdır ![]() *Evdeki hesap çarşıya uymaz ![]() *Şemsiyen yoksa benimkini alabilirsin ![]() *Ben ki o gri karmaşadan aldım yağmurlu yüzümü ![]() F)İyelik Zamiri: Ek halinde olup üzerine geldiği varlığın hangi şahsa ait olduğunu bildirir ![]() ![]() *Sana gül getirdim gönlümün bahçesinden ![]() *Ölüm siyah bir tütsü yakıyor gözlerimde ![]() *Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner ![]() *Bir gül yaprağıyla örtüldü üstümüz ![]() *Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede ![]() *Mutluluk başınızı bir dost omzuna dayamaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|