Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açıklaması, ahmet, haşim, merdiven, şiiri

Ahmet Haşim Merdiven Şiiri Açıklaması

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ahmet Haşim Merdiven Şiiri Açıklaması

Şiirde sular, ağaçlar, kuşlar kısaca bütün tabiat akşam vakti bambaşka görünmektedir Şair gerçek dünyayı değil, bu dünyanın kendinde uyandırdığı izlenimi şiirleştirir Şiirin geneline hüzün ağırlıklı bir akşam hâkimdir

Şair ?merdiven? sembolüyle insan ömrünü anlatmak istemiştir şiirde Çıkılan basamaklar arkada kalan yıllardır Şiirde ömrün son devresi anlatılmaktadır Bunu ?ağaç, ağlamak, güneşin gruba meyletmesi, akşam vakti ve sararmış yapraklar?dan anlıyoruz İnsanın, hayatının son dönemlerindeki fiziki görünümündeki değişimler şairin ifadesinde, şeklinde belirmektedir Bu da şaire hüzün vermektedir Bu hüzün dizelerinde kendini hissettirmektedir

Bu şiirde de sembolist özellikler ağır basar Şair şiirde duygularını açıkça belirtmeyerek, birtakım sembollerle kendi şiir anlayışını da yansıtır; çünkü onun şiir anlayışına göre şiir anlamdan çok, musikiye yakın olmalıdır Ayrıca bunu yaparken söz sanatlarından da yararlanır ?Merdiven? sözcüğüyle istiare yapılmıştır Bu sözcükle ?hayat yolu, yani insan ömrü? anlatılmak istenmiştir ?Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer?? derken tecahül-i ariften yararlanmış; dizesinde gülün akşam güneşiyle aldığı rengi, kan rengine benzetmiştir Gülün daldaki duruşu ve renginin de kanayan yaraya benzetilmesi şiirdeki ahengin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır Sanatçı, söz sanatlarından ve sembollerden yararlanarak yoruma açık bir şiir yazmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com