İntak ( Konuşturma ) |
10-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İntak ( Konuşturma )İntak:İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma sanatıdır Konuşturma,kişileştirmeden sonra gelirVarlık önce kişileştirilir, gerekirse konuşturulur Örnekler: *"Ben bir ayrıkotuyum Ne buğday amcam,ne pirinç dayım Mısırla akraba bile değilim Bir yeşermeye göreyim: Kızmasınlar halim duman Canıma kastederler yapabilseler Ama nafile kurumam" Ayrıkotu konuşturulmuştur * "Benim adım dertli dolap / Suyum akar yalap yalap / Böyle emreylemiş Çalap (Tanrı) / Derdim vardır inilerim" * "Adam elini uzattı;tam onu koparacağı sırada,mor menekşe:'Bana dokunma!' diye bağırdı" * "Küçük bir çeşmeyim yurdumun / Unutulmuş bir dağında / Hiç kesilmeyecek suyum / Yıldızların aydınlığında / Boyuna akar dururum" Verilen parçada "çeşme" insan gibi konuşturuluyor * "Akıl ersin,ermesin sevdama Senden yanayım, dedi yeşeren dal senden yana" UYARI ! Konuşturulan varlıklar kişileştirildikleri için kullanılan her intak sanatıyla birlikte teşhis sanatı da yapılır; ancak yapılan her teşhiste intak sanatı yoktur * "Ey benim sarı tamburam / Sen ne için inilersin? / İçim oyuk derdim büyük / Ben anınçün inilerim! " * " Yıldızlar sönsün' diyerek bağırdı karanlıktan sümbül" |
|