|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, bozuklukları, cevaplı, ile, ilgili, örnekler |
![]() |
Anlatım Bozuklukları İle İlgili Cevaplı Örnekler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Bozuklukları İle İlgili Cevaplı ÖrneklerANLATIM BOZUKLUKLARIYLA İLGİLİ CEVAPLI ÖRNEKLER Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Düşüncelerimiz arasında ayrıcalık giderek büyüyor ![]() ayrım Bahçeye ektiğin elma fidanı kurumuş ![]() diktiğin Ali’nin saçları büyümüş ![]() Uzamış İnsanlar, hırsızlık, dolandırıcılık, gibi bayağı hünerlerden uzak durmalı ![]() davranışlardan Toplum içinde bu çekimserlik niye? çekingenlik Bu makine iyi resim çekmiyor ![]() fotoğraf İçeri girdi, önce kendini tanıştırdı ![]() tanıttı Her girişimden çekinmez ![]() Hiçbir Anlamca Çelişen Sözcükleri Bir Cümlede Kullanıyoruz: Bundan aşağı yukarı tam üç yıl öncesiydi ![]() olasılık kesinlik Herhalde onlarda gelecek sanırım ![]() kesinlik olasılık Eminiz ki saat üçte burada olsa gerek ![]() kesinlik olasılık Bize öyle geliyor ki bunlar kaçmış olsa gerek ![]() kişisel görüş olasılık Ses Bakımından Birbirine Benzeyen Sözcükleri Yanlış Kullanıyoruz Öğle-öyle (1 ![]() ![]() Porte- portre (1 ![]() ![]() Tesviye - tasviye ( 1 ![]() ![]() Eğer- eyer (1 ![]() ![]() Basım - basın (1 ![]() ![]() Etkin- etken (1 ![]() ![]() Cümledeki Sözcükleri Yanlış Yerde Kullanıyoruz: NOT: Öğelerin yerli yerinde olması gerekir ![]() Bir türlü aklım almıyor ![]() ![]() özne özne Patatesler çok suda pişmiş ![]() ![]() zarf zarf Fazla canını sıkma ![]() ![]() zarf zarf Kısaca bazı bildiklerimi anlatmak istiyorum ![]() Bazı bildiklerimi kısaca anlatmak istiyorum ![]() Bazı çalışkan öğrencilerin notlarına bakın ![]() Çalışkan bazı öğrencilerin notlarına bakın ![]() Gereksiz Sözcük Kullanımlarıyla Anlatımdaki Duruluk İlkesi Bozuluyor: Birbirine selam verdiler ![]() ![]() Okula arkadaşlarıyla birlikte gitmiş ![]() ![]() En güzel taşıt aracı trendir ![]() ![]() Sabah pencereden baktığımda bulutlu ve hafif yağmurlu bir hava ile karşılaştım ![]() ![]() Artık bundan böyle başının çaresine bak ![]() ![]() İçeri girmek ve hem de onları görmek istiyorum ![]() ![]() Anlamca Yakın Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Atı alan Kadıköy’ü geçti ![]() ![]() Neşeli şen şakrak bir adamdı ![]() ![]() Karşılıklı tartışmanın bir anlamı yok ![]() ![]() Oysa bizim arkadaşın ise hiçbir suçu yok ![]() ![]() Tümleçlerle İlgili Yanlışlıklar Yapıyoruz: “Sanatçı gerçeğe ulaşır, yorumlar ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı?” “Bu güçlüklerle nasıl başa çıktı ![]() ![]() Arkadaşlarına gitmiş, yardım istemişti ![]() onlardan (dolaylı tümleç ) eksikliği var ![]() “İnsanlara öfke veren, aşağılık duygusuna düşüren nedenlere bakalım ![]() ![]() “Buna ancak yönetim kurulu karar verir, uygular ![]() İkinci cümlede nesne eksikliği var ![]() ![]() Tamlamalarla İlgili Yapılan Yanlışlıklar: Sorunlar karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözülmelidir ![]() Bu haliyle karşılıklı , birlik içinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıpkırmızı çiçekler, ekinler birbiriyle kucaklaşıyordu ![]() Kırmızı ekinler olmaz ![]() ![]() ![]() Bu karardan vazgeçmeyeceğim, üzerinde inatla durduğunu biliyoruz ![]() Açıklama: İkinci cümlede tamlayan söylenmemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|