|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| anlatım, bozuklukları, cevaplı, ile, ilgili, örnekler |
Anlatım Bozuklukları İle İlgili Cevaplı Örnekler |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Bozuklukları İle İlgili Cevaplı ÖrneklerANLATIM BOZUKLUKLARIYLA İLGİLİ CEVAPLI ÖRNEKLER Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Düşüncelerimiz arasında ayrıcalık giderek büyüyor ![]() ayrım Bahçeye ektiğin elma fidanı kurumuş ![]() diktiğin Ali’nin saçları büyümüş Uzamış İnsanlar, hırsızlık, dolandırıcılık, gibi bayağı hünerlerden uzak durmalı davranışlardan Toplum içinde bu çekimserlik niye? çekingenlik Bu makine iyi resim çekmiyor ![]() fotoğraf İçeri girdi, önce kendini tanıştırdı ![]() tanıttı Her girişimden çekinmez ![]() Hiçbir Anlamca Çelişen Sözcükleri Bir Cümlede Kullanıyoruz: Bundan aşağı yukarı tam üç yıl öncesiydi ![]() olasılık kesinlik Herhalde onlarda gelecek sanırım ![]() kesinlik olasılık Eminiz ki saat üçte burada olsa gerek ![]() kesinlik olasılık Bize öyle geliyor ki bunlar kaçmış olsa gerek ![]() kişisel görüş olasılık Ses Bakımından Birbirine Benzeyen Sözcükleri Yanlış Kullanıyoruz Öğle-öyle (1 Zaman adı, 2 Onaylama)Porte- portre (1 Nota çizgisi, 2 Yağlı boya resmi)Tesviye - tasviye ( 1 Düzeltme, 2 Arıtma, ayıklama)Eğer- eyer (1 Şart anlamında, 2 Binek hayvanın sırtına vurulan nesne)Basım - basın (1 Basım sanatı, 2 Basılıp dağıtılan Etkin- etken (1 Etki yapan, 2 Devinimli )Cümledeki Sözcükleri Yanlış Yerde Kullanıyoruz: NOT: Öğelerin yerli yerinde olması gerekir ![]() Bir türlü aklım almıyor Aklım bir türlü almıyor![]() özne özne Patatesler çok suda pişmiş Patatesler suda çok pişmiş![]() zarf zarf Fazla canını sıkma Canını fazla sıkma zarf zarf Kısaca bazı bildiklerimi anlatmak istiyorum ![]() Bazı bildiklerimi kısaca anlatmak istiyorum Bazı çalışkan öğrencilerin notlarına bakın Çalışkan bazı öğrencilerin notlarına bakın ![]() Gereksiz Sözcük Kullanımlarıyla Anlatımdaki Duruluk İlkesi Bozuluyor: Birbirine selam verdiler “selamlaştılar” olması gerekir![]() Okula arkadaşlarıyla birlikte gitmiş “birlikte” sözcüğü gereksiz![]() En güzel taşıt aracı trendir “aracı” sözcüğü gereksiz![]() Sabah pencereden baktığımda bulutlu ve hafif yağmurlu bir hava ile karşılaştım “yağmur elbette bulutlu bir havada yağar ” Artık bundan böyle başının çaresine bak “bundan böyle” sözcüğü gereksiz kullanılmış![]() İçeri girmek ve hem de onları görmek istiyorum “hem de” söz grubu gereksiz kullanılmış Anlamca Yakın Sözcüklerin Seçiminde Yanlışlık Yapılıyor: Atı alan Kadıköy’ü geçti “Üsküdar’ı “olacak![]() Neşeli şen şakrak bir adamdı “şen şakrak” ikilemesi gereksiz![]() Karşılıklı tartışmanın bir anlamı yok “tartışma tek başına olmaz ”Oysa bizim arkadaşın ise hiçbir suçu yok “oysa ve ise ”sözcükleri gereksiz ” Tümleçlerle İlgili Yanlışlıklar Yapıyoruz: “Sanatçı gerçeğe ulaşır, yorumlar ” Cümlesinde nesne eksikliği var “Sanatçı gerçeğe ulaşır, onu yorumlar ” olmalıydı![]() “Bu güçlüklere nasıl göğüs gerdi, nasıl başa çıktı?” “Bu güçlüklerle nasıl başa çıktı ”olmalıydı Arkadaşlarına gitmiş, yardım istemişti ”onlardan (dolaylı tümleç ) eksikliği var “İnsanlara öfke veren, aşağılık duygusuna düşüren nedenlere bakalım ” İkinci yan cümleciğin nesnesi eksik (onları) olacak![]() “Buna ancak yönetim kurulu karar verir, uygular ”İkinci cümlede nesne eksikliği var “Bunu uygular” olmalıydı![]() Tamlamalarla İlgili Yapılan Yanlışlıklar: Sorunlar karşılıklı anlayış ve birlik içinde çözülmelidir ![]() Bu haliyle karşılıklı , birlik içinde ![]() ![]() gibi bir anlam oluşuyor Yanlıştır ”Sorunlar karşılıklı anlayışla ve birlik içinde çözülmelidir ”olmalıydı![]() Kıpkırmızı çiçekler, ekinler birbiriyle kucaklaşıyordu Kırmızı ekinler olmaz “Kıpkırmızı çiçekler, sarı ekinler birbiriyle kucaklaşıyordu ” olmalıydı![]() Bu karardan vazgeçmeyeceğim, üzerinde inatla durduğunu biliyoruz ” Açıklama: İkinci cümlede tamlayan söylenmemiş “kararın üzerinde![]() ![]() ” olmalıydı
|
|
|
|