![]() |
Tezat (Karşıtlık) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tezat (Karşıtlık)İki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖRNEK "Meyhâne mukassi görünür taşradan ammâ Bir başka ferah başka letâfet var içinde" Nedim'in bu beytinde meyhanenin hem sıkıntılı hem de ferah ve latif olduğu söyleniyor ![]() ![]() Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz ![]() 1- "Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz ![]() 2- "Karlar etrafı beyaz bir karanlığa gömdü Kar değil gökyüzünde yağan beyaz ölümdü ![]() 3- "Ben de gördüm güneşin doğarken battığını Esrarlı bir bakışın gönlü kapattığını ![]() 4- "İbadet eylerim,namaz kılmam Temizlik severim,lekemi silmem Ömrümde zararsız günümü bilmem Her senede yüz milyonluk kârım var ![]() 5- "Görmediğim şeyi asla sezemem /Korku bilmem hiç yalnız gezemem İcap etse kendi adımı yazamam / Kâtiplikte gayet iştihârım var ![]() İŞTİHÂR : meşhur olmak,ün salmak 6- "Gülen çehremi görüp / Sanmayın beni bahtiyârdır Her kahkahanın içinde / Bir damla gözyaşı vardır ![]() 7- "Bir kız vardı yok gibi öyle güzel!" 8- "Lâkin ben hiç bu kadar mahzun olmadım Ölümü hatırlatan ne var bu resimde? Halbuki hepimiz hayattayız ![]() 9- "Nedir benim bu çilem Hesap bilmem Muhasebe memuruyum ![]() 11-"Ne efsûnkâr imişsin âh ey didâr-ı hürriyet Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten ![]() 12-"Rüzgâr eser dallarımız atışır Yas ile sevincim yıkışır dağlar ![]() 13-"Kara gözlerinin beyaz feneri olayım ![]() 14-"Bin bir başlı kartalı nasıl taşır kanarya?" 15-"Ben de gördüm güneşin doğarken battığını ![]() |
![]() |
![]() |
|