Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakteriler, bakterilerin, sınıflandırılması, özellikleri

Bakteriler Bakterilerin Sınıflandırılması Özellikleri

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakteriler Bakterilerin Sınıflandırılması Özellikleri



Bakteriler:
a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır
f)Bazılarında kapsül bulunur
g)Sitoplazmada : DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları bulunur
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır

1-Mesezom: oksijenli solunum Enzimleri taşırlar
2-Tilakoid:klorofil taşırlar
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir
k)Tek veya koloniler halinde yaºarlar

SINIFLANDIRILMASI

1-Şekillerine göre:
a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)

2-Koloni oluşumuna göre:
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde

3-Gram boyama yöntemine göre:
a)Gram pozitif: boyanabilen
b)Gram negatif: boyanmayan

4-Solunum biçimlerine göre:
a)Anaerobe bakteriler: oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler: oksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar

5-Beslenme biçimlerine göre:

a)Hetotrof bakteriler: Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardırHücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal artıklarla beslenirlerDoğada madde döngüsü için önemlidirler
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yokturBesinlerini diğer canlıların vücudundan hazır olarak alırlar
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaºarlar Bu birliktelikten her iki canlıda fayda sağlar
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya zarar görmez

b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri sentezlerler
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir

Bakterilerde üreme:

a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır

b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı ile gerçekleşir

NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır

Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
1-Besin azalması
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı

Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre koşullarına dayanabilmek içindir
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler

NOT:Bazı bakterilerde olan özellikler
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu

NOT:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı d-Yönetici molekül
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması

Bakterilerin Önemi:
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir

NOT 1-Kamçı: aktif hareketi
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.