Kanserin En Önemli Risk Faktörleri |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanserin En Önemli Risk FaktörleriKanserin biyolojisinin daha iyi anlaşılmaya başlanmasıyla kanserden korunma kavramı da somutlaşıyor Sigara, tükettiğimiz besinler, tarım ilaçları ve obezite kanserin en önemli evresel nedenleri arasında sıralanıyor EN ÖNEMLİ RİSK SİGARA Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda tütün kullanımının kardiyovasküler hastalıklar ve kanser arasındaki ilişkisinin kesin olarak gösterildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Onkoloji Bölümü’nden Medikal Onkolog Prof Dr Haluk Onat, sigara içiminin bütün kanserlerde önemli bir risk faktörü olduğunun altını çiziyor Sigaranın akciğer kanserleri başta olmak üzere larenks, orofarenks, özafagus, mesane, pankreas ve meme kanserlerinin oluşumunda çok önemli rol oynadığını ifade eden Prof Dr Onat, “Tütünün içinde bulunan nikotinin yanı sıra nikel, kadmiyum, katran, monoksit, arsenik ve radon gibi çok sayıda kanserojen madde, p53 tümör baskılayıcı geni mutasyona uğratarak, kanserin düğmesine basmaktadır Sigaradan etkilenmek için mutlaka içmek gerekmiyor Pasif içiciler de risk altında Çocuk kanserlerinin en önemli nedeni anne babanın sigara içmesidir Hatta hamilelikte sigara kullanımı çocuk lösemilerinin en önemli nedenidir” diyor YAĞ, TUZ, KIZARTMAYA DİKKAT Sigaradan sonra kansere neden olan bir diğer risk faktörü ise beslenme Uzmanlar, beslenme düzenindeki yanlışlıkların, kansere zemin hazırladığını belirtiyorlar Yediklerimiz, yiyecekleri nasıl tükettiğimiz, hatta nasıl sakladığımız ve pişirdiğimiz bile önemli Peki yediklerimiz içindeki kanser izleri neler? Bu sorunun yanıtını ASM’den İç Hastalıkları, Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Prof Dr Necdet Üskent’ten aldık: Yağ: Epidemiyolojik çalışmalar yüksek yağ içerikli beslenme tarzının meme, kolon, prostat ve endometrium kanseri riskini arttırdığını gösteriyor Bu kanserlerin sıklıkla görüldüğü ABD ve kuzey-batı Avrupa ülkelerinde total kalorinin yüzde 40-50’si yağlardan sağlanırken, bu kanserlerin görülme oranı düşük olduğu ülkelerde günlük kalorinin yüzde 20’sinden daha azı yağlardan sağlanmaktadır Doymamış yağ asidi içeren kolesterolsüz yağlar seçilmelidir Lifli yiyecekler: Diyette lifli gıdaların artışının safra asitlerini bağlayarak ve butiratları artırarak kolon kanseri ve polip görülme riskini azalttığı kanıtlanmıştır Yüksek lifli gıdalar aynı zamanda gıdalardaki kadınlık hormonu olan östrojenik ve erkeklik hormonu olan androjenik molekülleri etkisiz hale getirerek meme ve prostat kanserleri için de korucuyu etki yaparlar Proteinler: Uzmanlar, protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi etinin tercih edilmesi gerektiğini belirterek; sürekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski, ayda bir kez kırmızı et yiyenlere göre 25 kat daha fazla olduğunun altını çiziyorlar Tuz: Tuzun kendisi kanser yapmıyor, ancak mide yüzeyinin yapısını bozarak kanserojen maddelerin etkisine ortam hazırlıyor Yapılan araştırmalar, dondurarak saklama yönteminin tercih edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüzde 64 azaldığını gösteriyor Pişirme şekli: Yine yapılan araştırmalar aşırı karbonhidratlı ve yüksek ısıda pişirilen bisküvi çeşitlerinin özellikle çocuklara yönelik olanlarının, kanser açısından çok daha tehlikeli olabileceğini ortaya koyuyor Patates kızartmaları, tuzlu krakerler, yüksek ısıda pişmiş bisküviler, katkılı konserveler, yağlı ve iyice pişmiş et içerikli fast food’lar da tehlikeli yiyecekler listesinde yer alıyor Küfler: Gıda küflerine dikkat edilmesi gerekiyor Küflenmiş gıdalar karaciğer kanserine neden olabiliyor Tarım ilaçları: Tarım ilaçlarının özelikle bilinçsiz kullanımı bir çok kanser türü için risk faktörü Üstelik bu tarım ilaçları sebze meyveleri yıkamakla da çıkmıyor Kabuklarını ayıklasanız da içine kadar, çekirdeklerine kadar girdiği için büyük bir tehlike Dünyada kanserin artma nedenlerinin başında tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı geliyor OBEZİTE DE RİSK FAKTÖRÜ Fiziksel aktivitenin azalması ve obezite, kanser türlerinin de artışına neden oluyor Bilimsel çalışmalar meme, endometrium, kolon, özafagus kanseri ve böbrek tümörlerinde obezitenin bir risk faktörü olduğu gösteriyor Bu risk artışı obeziteye bağlı olarak östrojen artışı ile bağlantılı Bu nedenle özellikle obezitenin engellenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılması kanserin oluşumunun engellenmesinde önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor Hormonlar gibi bazı ilaçların kontrolsüz tüketiminin kanser riskini artırdığına dikkat çeken Prof Dr Haluk Onat, özellikle menopoz döneminde hormon kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirterek, bazı durumlarda kanser öncesi ilaçlar kullanarak kanserden korunmanın da mümkün olabileceğini belirtiyor Özellikle tamoksifenle yapılan çalışmalardan söz eden Prof Dr Onat, “ABD’de FDA tarafından onaylanan tek ajan meme kanseri korumasında kullanılan tamoksifendir Meme kanseri gelişme riski yüksek kişilerde kanser riskini azalttığı görülmüştür Baş boyun kanserlerinden gırtlak kanseri geçirmiş bir kişinin, hayatını devam ettirirken akciğer kanseri olma ya da baş boyun bölgesinde görülen başka bir kansere yakalanma riski yüksektir Bu kişilerde Retinoid dediğimiz ilaçları kullanarak bu riskin önlendiği ispatlanmıştır Bu ilaçların yan etkileri olduğu için yarar zarar dengesi iyi kurulmalıdır Bunlara ek olarak vitaminlerin bazılarının alınmasının bilinenin aksine fayda değil zararları bile vardır Örneğin sigara içen bir kişide A vitamini, karoten gibi maddelerin ilaç olarak alınmasının fayda değil zararları gösterilmiştir Hiçbir vitamin hapının kansere karşı koruyucu etkisi yoktur” diye konuşuyor |
|