Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dahinin, endişeleri

Bir Dahinin Endişeleri

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bir Dahinin Endişeleri

Bir Dahinin Endişeleri

l908'de ilan edilen İkinci Meşrutiyet'ten sonra açılan Meclis-i Mebusan da 127 Türk milletvekilinin bulunmasına karşılık 139 diğer etnik gruplardan(Rum Ermeni Yahudi Arap Arnavut vs) milletvekili bulunduğunu
O zamanın anayasasına göre Padişah'ın ancak sadrazamı (Başbakan) ve şeyhülislamı tayin etme yetkisinin bulunduğunu
Otuzüç yıl devleti dahice idare eden ve Meşrutiyet"in ilan edilmesiyle birlikte yetkileri elinden alınan Sultan Abdülhamid Han'ın Meclis-i Mebusan'ın bu tehlikeli durumunu görüp devletin sürüklendiği uçurumu farkederek henüz daha sadrazam olmayan Talat Paşa'yı çağırıp büyük bir teessürle:
' Görüyorsunuz mecliste Türk mebuslarının sayısı meclisin yarısı kadar bile değildir Bu Türk mebusları arasında da elbette muhalifler bulunacaktır Türk olmayanlar sayılarını artırmak için ellerinden geleni yapacaklardır Böylelikle ekseriyet onların eline geçince Harbiye Nazırı Artin Bahriye Nazırı Dimitri olabilir
Ermeni bir başkumandan ile Rum bir amiralle bu devleti nasıl idare edebilirsiniz? Hiç olmazsa bu iki hayati makamı devletimizin mahvolmasını isteyen bu insanlara benim emrim olarak bırakmayınız" diyerek yapılan çok önemli bir yanlışı düzeltmeye çalıştığını (263)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com