![]() |
Ahlak Kavramı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahlak Kavramı“Biz: Ey Adem! Sen ve eşin (Havva) beraberce cennete yerleşin; orada kolaylıkla istediğiniz zaman her yerde cennet meyvelerinden yeyin; sadece şu ağaca yaklaşmayın ![]() ![]() Kur’an-ı Kerim Bakara:35 “Bir gün ormanda bir ses işittik ![]() ![]() Adem, bu sesi daha önce de işittiğini ancak, sesin nereden geldiğini farkedemediğini söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İyi ve kötü mü? “Evet ![]() “O ne demek?” “Ne ne demek? “İyi ne demek? “Bilmiyorum ![]() “Peki, o zaman kötü ne demek?” “Bir şeyin adı olduğunu sanıyorum, fakat ne olduğunu bilmiyorum ![]() “Fakat Adem, onun ne olduğunu sen bilmelisin ![]() Benim neden bilmem gerekiyor?” Onu hiç görmedim ki, ben görmediğim şeyin nasıl olacağını nasıl bilebilirim ki?” Mark Twain Tüm insan neslinin babası ve anası olarak kabul edilen Adem ve Havva’nın ilk defa “iyi” ve “kötü” ile nasıl karşılaştıklarını anlatan yukarıdaki sözler bugün bizim “ahlak” olarak adlandırdığımız konuları çok sade olarak ortaya koymaktadır ![]() Ahlak, insan ilişkilerinde “iyi” ya da “doğru” veyahut “kötü” ya da “yanlış” olarak adlandırdığımız değer yargılarını ifade eder ![]() “Ahlak ilmi faziletler ve reziletler ilmidir ki, nefsi faziletlerle süsleme ve reziletlerden koruma yollarını gösterir ![]() Gerçekten de, Katip Çelebi’nin tanımı ahlak kavramını çok güzel bir şekilde ortaya koymaktadır ![]() Ahlak, kelimesinin etimolojik açıdan kökeninin Arapça “hulk” ; Yunanca “ethos” ve Latince “mos” kelimelerine dayandığı bilinmektedir ![]() ![]() ![]() İngilizce’de ahlak kelimesinin karşılığı olarak kullanılan “ahlak” (ethics) kelimesinin kökeni ise Yunanca “ethos” dan gelmektedir ![]() ![]() Ahlak, bir sosyal bilim dalı olarak toplum içerisinde oluşmuş örf ve adetlerin, değer yargılarının, normların ve kuralların oluşturduğu sistem bütününü inceler ![]() ![]() Ahlak bilimi içerisinde incelenen başlıca konular ise şunladır: · İyi ve kötünün ayırdedilmesi, · Doğru ve yanlışın belirlenmesi, · İnsanın yapması gereken ya da insanlardan yapılması beklenen davranış ve eylemlerin tespit edilmesi, · İnsanların yapmaması gereken ya da insanlardan yapılmaması istenen davranış ve eylemlerin tespit edilmesi, Ahlak bilimi özetle, ahlak kurallarını ele alan bir disiplindir ![]() · Ahlak kuralları, belirli bir kişi, grup ya da toplum için geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Ahlak kuralları, belirli bir yerde geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() · Ahlak kuralları, belirli bir zamanda geçerli olan değer yargılarıdır ![]() ![]() Ahlak insanlararası ilişkilerde nasıl davranılması (ya da nasıl davranılmaması) gerektiğini gösteren kendiliğinden oluşmuş (spontan) ve hazır bir değer yargıları sistemidir ![]() ![]() Bu açıklamalarımız çerçevesinde ahlak kavramını daha bilimsel olarak şu şekilde tanımlamamız mümkündür ![]() ![]() Yukarıdaki tanım bazı açılardan eleştirilebilir ve doğru bulunmayabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|