![]() |
Yeralti Sulari Ve Kaynaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yeralti Sulari Ve KaynaklarYağışlar sonucu yeryüzüne düşen suların bir kısmı yüzeyden akarken bir kısmıda yeraltına sızararak depolanırlar veya buralarda akış gösterirler ![]() ![]() ![]() Yeraltı suyunun miktarını; Yağış Miktarı Yüzeyin Eğimi Bitki Örtüsü Zeminin Özelliği etkiler ![]() Alüvyal Ovalar Karstik Araziler Deniz ve Göl Kıyıları yeraltı suyu bakımından zengin alanlardır ![]() Kaynaklar Kaynaklar yeryüzüne çıkış özelliklerine göre değişirler; 1-Yamaç Kaynakları: Dağ ve vadi yamaçlarında geçirimli tabakanın yeryüzüne çıktığı yerdir ![]() 2- Fay Kaynakları: Yeraltı sularının Fay Çatlaklarından yeryüzüne çıktığı kaynaklardır ![]() ![]() ![]() 3- Karstik Kaynaklar: Kalkerli arazilerin çatlaklarından sızan suların toplanıp yeryüzüne çıkmasıyla oluşur ![]() ![]() 4- Artezyen Kaynakları: Özellikle kıvrımlı sahalardaki çanaklaşmış arazilerde 2 geçirimsiz tabaka arasında kalmış yeraltı suyunun çanağın tabanının delinmesiyle çıkan basınçlı kaynaktır ![]() 5- Gayzer Kaynaklar: Volkanik sahalarda mağmanın etkisiyle yeraltı suyunun sıcak su ve buhar olarak dışarı çıkması ile oluşan kaynaklardır ![]() ![]() YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak yer altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir ![]() Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler 1) Yağış miktarı 2) Yağış türü (Kar yağışları ile beslenme fazla olur ![]() 3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır) ![]() 4) Arazinin eğimi :eğimin az olduğu alanlarda beslenme daha fazladır ![]() 5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı engellediği için ![]() Taban Suyu: Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar ![]() sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken sulardır ![]() ![]() kuyu açmak suretiyle bu sulardan faydalanılır ![]() Türkiye taban suları bakımından zengindir ![]() ![]() KAYNAKLAR Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir ![]() Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta İncelenebilir: A-SOĞUK SU KAYNAKLARI: Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar ![]() Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir ![]() 1)Tabaka Kaynağı (yamaç): Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir ![]() 2)Vadi Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır ![]() 3)Karstik Kaynak (Voklüz): Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır ![]() ![]() Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir ![]() 4)Artezyen Kaynağı: Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır ![]() kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır ![]() B-SICAK SU KAYNAKLARI Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar ![]() Suları geldiği derinliğe göre sıcak veya ılıktır ![]() Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır ![]() Akım değişikliği olmaz ![]() Bol miktarda eriyik madde içerir ![]() 1)Fay Kaynağı: Fay hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır ![]() kaynaklara ılıca kaplıcaçermik içme ve maden suları denilmektedir ![]() Ör: Manisa (Kurşunlu Urganlı Alaşehir Demirci) Denizli (Pamukkale Karahayıt Sarayköy Buldan) Kütahya (Simav)Balıkesir (Edremit Gönen) Sivas (Balıklı Çermik) gibi merkezlerde vardır ![]() ![]() 2)Gayzer Kaynağı: Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek çıkan kaynaklardır ![]() ![]() YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR *Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak yer altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir ![]() Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler: 1) Yağış miktarı 2) Yağış türü (Kar yağışları ile beslenme fazla olur ![]() 3) Zeminin geçirimliliği ( alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır) ![]() 4) Arazinin eğimi :eğimin az olduğu alanlarda beslenme daha fazladır ![]() 5) Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı engellediği için ![]() Taban Suyu:Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar ![]() ![]() ![]() ![]() *Türkiye taban suları bakımından zengindir ![]() ![]() KAYNAKLAR: Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir ![]() Sularının Sıcaklığına Göre Kaynaklar 2 Grupta İncelenebilir: A-SOĞUK SU KAYNAKLARI: *Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar ![]() ![]() 1)Tabaka Kaynağı (yamaç): Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir ![]() 2)Vadi Kaynağı: Vadi tabanlarından çıkan kaynaklardır ![]() 3)Karstik Kaynak (Voklüz): Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır ![]() ![]() Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir ![]() 4)Artezyen Kaynağı: Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabaka arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır ![]() ![]() B-SICAK SU KAYNAKLARI *Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar ![]() *Suları geldiği derinliğe göre sıcak veya ılıktır ![]() *Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır ![]() *Akım değişikliği olmaz ![]() *Bol miktarda eriyik madde içerir ![]() 1)Fay Kaynağı:Fay hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır ![]() ![]() ![]() ![]() 2)Gayzer Kaynağı: Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek çıkan kaynaklardır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|