![]() |
Türkiyede Toprakların Kullanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiyede Toprakların KullanımıÜlkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı şöyledir: Ekili dili alan : 174 ![]() ![]() Nadas arazisi : 36 ![]() ![]() Orman : 192 ![]() ![]() Ürün vermeyen : 113 ![]() ![]() Çayır-mera : 123 ![]() ![]() Kullanılmayan alanı : 662 ![]() ![]() Ekili ? Dikili Alanların Kullanımı Ekili ? dikili alanların kullanım amacına göre dağılışı şöyledir : Ekili ? Dikili Alanların Coğrafi Dağılımı Ekili alan (Tarla) 145 ![]() ![]() Dikili Alan (Meyveli ağaç) 23 ![]() ![]() Sebze-çiçek bahçesi (Sera dahil) 5 ![]() ![]() Ekili ? Dikili Alanların Ürünlere Göre Dağılımı Tahıllar % 74 Endüstri bitkileri % 11 Baklagiller % 8 Sebzeler % 5 Yumruklu bitkiler % 2 Türkiye?deki Tarım Bölgeleri Kıyı ve Yakınındaki Tarım Bölgeleri Kıyı bölgelerinde iklime bağlı olarak birbirinden farklı üç tarım bölgesi görülür: Karadeniz Kıyıları : Kış ılıklığına ve bol neme gereksinim duyan çay fındık mısır ile tütün sebze meyve keten kenevir ayrıca Doğu Karadeniz kıyılarında turunçgil yetişir ![]() Akdeniz ve Kıyı Ege : Akdeniz iklimine uyumlu olan turunçgiller zeytin incir susam pamuk pirinç turfanda sebzeler muz çekirdeksiz üzüm tütün gibi ürünler yetiştirilir ![]() Marmara : Geçiş iklimi koşullarına bağlı olarak ürün çeşitliliği en fazla olan bölgedir ![]() ![]() İç Tarım Bölgeleri : Yükselti ve denize göre konuma bağlı olarak çeşitlilik gösteren tarım bölgeleridir ![]() Karadeniz Ardı : İç Anadolu ile kıyı arasında geçiş özelliği gösterir ![]() ![]() ![]() İç Anadolu ve Çevresi : Bozkırların geniş yer kaplaması nedeniyle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvancılık yaygındır ![]() ![]() Erzurum ? Kars Bölümü : Yazların kısa ve serin geçmesi tarımsal faaliyetleri sınırlamıştır ![]() ![]() ![]() Doğu Anadolu ve Dağlık Yerler : Tarım alanlarının sınırlı olduğu bu yerlerde hayvancılık ön plana çıkar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|