10-09-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
A Vitamini (Retinol)
A Vitamini yağda eriyen vitaminlerdendirBalıkyağında, karaciğerde, tereyağı ve kremada, peynirde, yumurta sarısında bulunurSonradan A vitamini (retinol) ne dönüşecek olan Beta Karoten ve diğer karotenoidler ise yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ve tahıllarda bulunurA vitamini karaciğerde depolanır Isıya karşı sabit ve pişirilmeye dayanıklıdırYüksek miktarlarda alınması toksik reaksiyonlara (zehirlenme) neden olabilir Vitamin A miktarı Retinol Equivalant ile ölçülür
Vücuttaki Fonksiyonları
- Sağlıklı deri ve saçlar için gereklidir
- Diş, dişeti, ve kemik gelişiminde önemli rol oynar
- Normal iyi görme de ve gece görme de etkilidir
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
- Akciğer, mide, üriner sistem ve diğer organların koruyucu epitelinin düzeninde rol oynar
Eksiklik Belirtileri
- Gece körlüğü
- Xerophthalmia ( korneanın anormal kuruması ve kalınlaşması = göz kuruluğu)
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması, enfeksiyonlara elverişli hale gelme
- Akne (sivilce) oluşumunda artış
- Yorgunluk
- Diş, diseti ve kemiklerde deformiteler
Aşırılık ve Zehirlenme Belirtileri
- Karaciğer bozuklukları
- Mide bulantısı ve kusma
- Saç dökülmesi (saçlar çabuk kopar)
- Başağrısı
- Eklem ağrıları
- Dudak çatlamaları
- Saç kuruluğu
- İştah kaybı
- Beta Karoten Aşırılığı ve Zehirlenme Belirtileri
- Avuçlarda ve ayak tabanlarında ciltte sarı-kavuniçi renk değişikliği
Çocuklarda zehirlenme 300000 Retinol Equivalant A vitamini alımıyla oluşur Yetişkinler de ise genellikle günde 100000 Retinol Equivalant A vitamininin aylar boyu alınması ile oluşur
|
|
|