|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
atıkları, boşaltım, sistemimiz, uzaklaştırır, vücudumuzdan |
![]() |
Boşaltım Sistemimiz Vücudumuzdan Atıkları Uzaklaştırır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boşaltım Sistemimiz Vücudumuzdan Atıkları UzaklaştırırBoşaltım Sistemimiz Vücudumuzdan Atıkları Uzaklaştırır Canlılar hayatsal faaliyetlerini yürütebilmek için dışarıdan besin alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vücudumuz için gerekli besin içerikleri, enerji üretimi için, yapım-onarım için ve düzenleyici olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Atık Maddeleri Vücudumuzdan Uzaklaştıran Organlar Böbrekler, akciğerler, karaciğer, deri ve kalın bağırsak atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştıran organlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deri Vücudumuzdan suyun ve tuzun fazlasını terleme yoluyla dışarı atar ![]() ![]() Akciğerler Kan içindeki karbon dioksiti ve suyu soluk verme esnasında vücut dışına atar ![]() Karaciğer Proteinlerin sindirilmesi sonucunda oluşan zehirli bir maddeyi, daha az zararlı olan üreye dönüştürür ![]() Kalın bağırsak Su, safra ve besin atıklarının dışkı şeklinde vücuttan atılmasını sağlar ![]() Böbrekler Kan içindeki zararlı atıkları ve üreyi süzerek idrar şeklinde vücuttan uzaklaştırır ![]() Boşaltım Sistemimizi Oluşturan Yapı ve Organlar Besin içeriklerinin hücrelerimiz tarafından kullanılması sonucunda atık maddeler oluşur ![]() ![]() kirlenmiş kanın vücudumuza zarar vermemesi için bir an önce temizlenmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Boşaltım sistemimiz; böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretradan oluşur ![]() ![]() Karaciğerin boşaltımdaki görevi:Hücrelerde solunum olayında bazı besinler (proteinler) parçalandığında amonyak denilen ve çok zehirli olan bir sıvı oluşur ![]() ![]() Karaciğer, yaşlanmış alyuvarlar hücrelerini parçalar ve oluşan atıklarını safra sıvısı ile bağırsaklara göndererek boşaltım yapar ![]() Böbreklerin Boşaltım Sistemi İçin Önemi Böbrekler: Bel omurlarımızın iki yanında yer alan organlarımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli NOT: *Böbrekler, vücutta yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan su, üre, ürik asit ve madensel tuzlardan oluşan atık maddelerin kandan süzülerek idrar şeklinde vücut dışına atılmasını sağlar ![]() ![]() *Süzüntüdeki suyun büyük bir bölümü, glikoz ve diğer besin maddeleri öz bölgesindeki toplama kanalcıkları tarafından emilerek tekrar kana geçer ![]() ![]() ![]() Her bir böbrekte, yaklaşık bir milyon nefron bulunur ![]() Nefronlar boşaltım maddelerini kandan süzer ve idrar oluşumunu sağlar, böylece kanımızı temizler ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Önemli NOT: *Vücudumuzda boşaltıma yardımcı olan organlar: Terleme yolu ile atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran DERİ , Solunum sonucu atık karbondioksit v su buharını atan AKCİĞER , bazı maddelerin parçalanması sırasında oluşan zehirli maddeleri sindirim kanalına boşaltan KARACİĞER *Kanımız böbreğimizin temel birimi olan nefronlar tarafından süzülerek temizlenir ![]() ![]() *Vücuda pompalanan kan, karaciğere gelir ve kandaki amonyak, üre ve ürik aside çevrilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Dışkılama: Sindirilmeyen besinlerin sindirim sisteminden atılması olayıdır ![]() ![]() *Damlama:Nemli havalarda sabahın erken saatlerinde bitkilerin yaprakları üzerinde su damlacıkları görülür ![]() ![]() *Bitkiler boşaltımı ; su ve karbondioksiti yaprak gözeneklerinden ve yaprak dökümü ve köklerden ise fazla su ve madensel tuz boşaltımı yapar ![]() *Tek hücrelilerde ( Amip , öğlana , paremezyum gibi) boşaltımı hücre zarından yaparlar *Tek delikliler: Kurbağa , balık , sürüngen ve kuşlarda boşaltım ve üreme tek bir açıklıktan yapılır ![]() ![]() *Memeli erkeklerde: İdrar ve sperm aynı delikten dışkı ayrı delikten atılır ![]() *Memeli dişiler: İdrar , dışkı ve yumurta 3 ayrı delikten atılır ![]() Boşaltım Sisteminin Sağlığı ve Korunması : 1- Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 2- İdrar uzun süre tutulmamalıdır ![]() ![]() 3- Böbrekler ve idrar yolları soğuktan korunmalıdır ![]() ![]() 4- Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir ![]() 5- Düzenli banyo yapılmalıdır ![]() ![]() 6- İçilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır ![]() 7- Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaçlar zamanında alınmalıdır ![]() 8- Diş çürükleri ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelidir ![]() ![]() 9- Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir ![]() Diyaliz veya böbrek nakli Böbrek yetmezliği olan hastaların vücutlarında, böbrekler vasıtasıyla süzülmesi gereken idrarın bir kısmı kana karışır ![]() bu hastalar için diyaliz veya böbrek nakli tedavisi uygulanır ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde böbrek nakli ihtiyacı karşılanabiliyor mu? Ülkemizde yaklaşık 30 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın üç günü diyaliz cihazına bağlı olarak “böbrek nakli olabilmek umuduyla” hayatını sürdürmeye çalışmaktadır ![]() ![]() ![]() Hastalara böbrek nakli nasıl yapılıyor? Yaşayan bir insanın böbreklerinden birinin nakil ihtiyacı olan bir başkasına ameliyatla nakledilmesi şeklinde yapılır ![]() ![]() Önemli NOT: *Uzun süre idrar tutulursa ; Bu durum sık sık yapılırsa idrar yollarında mikroorganizmaların üremesi sonucu iltihaplanma ve ileri yaşlarda idrarı tutamama gerçekleşebilir ![]() Boşaltım Sisteminde (Böbreklerde) Görülen Hastalıklar : Boşaltım sisteminde; böbrek iltihabı, böbrek taşı, böbrek yetmezliği, idrar torbası ve idrar yolu iltihabı, nefrit, üremi, albümin, sistit, şeker hastalığı ve yüksek tansiyona bağlı olan böbrek rahatsızlıkları görülür ![]() a) Böbrek İltihapları : Böbreğin öz bölgesinde veya havuzcuğunda görülür ![]() ![]() b) Böbrek Taşları : İdrardaki madensel tuzların (kalsiyum tuzları, D vitamini ve azotlu bileşiklerin), idrar kanalcıklarında veya havuzcukta veya idrar borusunda birikmesi ile oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Böbrek taşlarının tedavi yöntemlerinden biri taş kırmadır ![]() ![]() ![]() ![]() c) Böbrek Yetmezliği : Böbreklerin tamamen veya kısmen (%80) görevini yerine getirememesi hastalığıdır ![]() ![]() Diyaliz makinesi, idrarla atılamayan su, üre, ürik asit ve madensel tuzların kandan süzülerek kanın temizlenmesini sağlar ![]() ![]() ![]() Organ nakli, canlı bir kişinin bir böbreğini (sağlıklı bir kişi tek böbrekle de yaşayabilir ) ya da yeni ölmüş ama organları hala canlı birinin böbreğini alarak yapılabilir ![]() d) Nefrit : Nefronların iltihaplanması hastalığıdır ![]() ![]() ![]() e) Üremi : Böbrek yetmezliği sonucu idrarla atılması gereken zararlı ve atık maddelerin atılamayıp kanda (vücutta) birikmesi sonucu ortaya çıkan hastalıktır ![]() f) Albümin : Nefronların görevini yapamaması sonucu, proteinli maddelerin idrara geçmesidir ![]() g) Sistit : Üreme organları veya kan yoluyla gelen mikropların, idrar yollarında oluşturduğu yanmadır ![]() |
![]() |
![]() |
|