![]() |
Ömer Hayyam Biyografisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ömer Hayyam BiyografisiÖMER HAYYAM ![]() ![]() ![]() ![]() HAYYAM (Ebul Feth Ömer bin İbrahim; Ömer Hayyam da denir), İranlı şair ve bilgin (Nişapur 1044 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Hayyam, zamanında daha çok bilgin olarak ün kazandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek Hayyam’ın zamanında, gerek sonarki çağlarda yazılan kaynaklarda çağının bütün bilgilerini edindiği, o alanlarda derin tartışmalara girdiği, fıkıh, ilahiyat, kıraat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttuğu yazılıdır ![]() ![]() ![]() Hayyam’ın fizik, metafizik, matematik, astronomi ve şiir konularında değişik eserleri vardır ![]() ![]() ![]() Ömer Hayyam, iran ve doğu edebiyatında rubai türünün kurucusu sayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onun şiirinde zamanın haksızıkları, softalıkları, akıl almaz saçmalıkları ince, alaylı, iğneleyici bir dille yerilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayyam kendisinden sonra gelen pek çok şairi etkilemiş, rubai alanında tek örnek olarak benimsenmiştir ![]() ![]() Meydan Larousse, Cilt 8, S ![]() BAZI DÖRTLÜKLERİ tüm dörtlükler Sabahattin Eyuboğlu tarafından türkceye çevrilmiştir Akılla bir konuşmam oldu dün gece; Sana soracaklarım var, dedim; Sen ki her bilginin temelisin, Bana yol göstermelisin ![]() Yaşamaktan bezdim, ne yapsam? Birkaç yıl daha katlan, dedi ![]() Nedir; dedim bu yaşamak? Bir düş, dedi; birkaç görüntü ![]() Evi barkı olmak nedir? dedim; Biraz keyfetmek için Yıllar yılı dert çekmek, dedi ![]() Bu zorbalar ne biçim adamlar? dedim; Kurt, köpek, çakal, makal, dedi ![]() Ne dersin bu adamlara, dedim; Yüreksizler, kafasızlar, soysuzlar, dedi ![]() Benim bu deli gönlüm, dedim; Ne zaman akıllanacak? Biraz daha kulağı burkulunca, dedi ![]() Hayyam' ın bu sözlerine ne dersin, dedim; Dizmiş alt alta sözleri, Hoşbeş etmiş derim, dedi ![]() ___________ Dostum, gel yarına kanmayalım biz; Günümüzü gün edelim ikimiz ![]() Yarın çekip gettik mi şu konaktan Yedi bin yıl önce gidenlerleyiz ![]() Ömrümüzden bir gün daha geldi geçti; Derede akan su, ovada esen yel gibi ![]() İki gün var ki dünyada, bence ha var ha yok: Daha gelmemiş gün bir, geçmiş gün iki ![]() Tanrı, ışığıyla doldu can gözüme; Bu dünyadan o dünyadan bana ne! Gönlüm ter gibi çıkıp bedenimden Karıştı varlığın denizlerine ![]() Gönül, her an sevdiğinin kapısında ol; Her istediğini onda ara, onda bul ![]() Aşk tavlasında hileye kaçma kalleşçe: Koy canını ortaya, soyulursan soyul ![]() Sarhoş oldum mu aklım azalır; Ayıldım mı sevincim dağılır ![]() Ne sarhoş, ne ayık bir hal var ya? En güzeli öyle yaşamaktır ![]() Sevgili, sırlarına eren gönül nerde? Sözlerinin tekini duyan kulak nerde? Gece gündüz serilirsin de karşımıza: Yüzünü bir kez gören mutlu göz nerde? Dert içinde sevinci bul da yaşa; Haksız düzende haklı ol da yaşa; Sonu nasıl olsa yokluk dünyanın, Varından yoğundan kurtul da yaşa ![]() Açılmaz kapıları açmanız mı gerek? Dünyada insanca yaşamanız mı gerek? Bırak öyleyse iki dünyayı birden: Ey ölü canlılar, canlar uyanık gerek! Dün özledim de seni coştum birden bire; Çıktım senin yerin dedikleri göklere ![]() Bir ses yükseldi ta yukarıda, yıldızlardan: Gafil, dedi; bizde sandığın Tanrı sende! Bir testici gördüm, çamur içindeydi: Ayağı çarkında, elinde bir testi; Testinin başında bir yoksulun ayağı Kulpunda bir padişahın kellesi ![]() __________________________________________________ Ayrıca geçen gün dinlediğim bir programda matematikte sürekli geçen x işaretini Ömer Hayyam'ın bulduğunu öğrendim Eskiden bilinmez için şey yerine o dilde xey deniyomuş x de buradan gelmekteymiş kısaltma olarak ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|