![]() |
Ömer Faruk Osmanoğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ömer Faruk OsmanoğluÖmer Faruk Osmanoğlu Son Osmanlı Halifesi II ![]() Fenerbahçe Spor Kulübü Eski Başkanı 27 Şubat 1898 tarihinde İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Faruk Efendi futbola olan ilgisiyle tanınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak ölümünden 5 yıl sonra Osmanlı Hanedanının üyesi olan erkeklerinin ülkeye dönmelerine izin verildi ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Sürgündeki şehzade vatan ve Fenerbahçe hasretiyle can verdi Murat Bardakçı Hürriyet 16 Ocak 2006 Sürgün, padişah torunları için ıstırap, sefalet ve sıkıntı ile beraber hayal ve bekleyiş demekti ![]() yıllar boyunca memleketten gelecek olan "Artık dönebilirsiniz" haberini hayal etmişlerdi ![]() Bu izni bekleyenler arasında Son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu olan ve 1919 ile 1924 yılları arasında Fenerbahçe Kulübü'nün başkanlığını yapan Şehzade Ömer Faruk Efendi de vardı ![]() İşte, sürgündeki şehzadenin 1966'da yazdığı bir mektubunun bazı bölümleri: Ömer Faruk Efendi, sürgünde bil bağlı olduğu kulübünden "Cánım Fenerbahçe" diye bahsediyor ve satırlarında kahreden bir vatan hasretini naklediyor ![]() ![]() BAŞLARKEN Kanal D'de, önümüzdeki 18 Ocak Çarşamba gününden itibaren benim hazırladığım dört bölümlük bir belgesel yayınlanacak: "Son Osmanlılar" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürgün, birçok Son Osmanlı için ıstırap, sefalet ve sıkıntı ama daha da önemlisi, hayal ve bekleyiş demekti ![]() Türkiye'ye girişleri yasak olan Son Osmanlılar, yıllar boyunca memleketten gelecek olan "Artık dönebilirsiniz" haberini hayal etmişlerdi ![]() hanedanın kadınları için 28, erkekleri için de tam 50 sene boyunca devam edecek ve geçen her gün sürgündeki Osmanlılar'a acı, sıkıntı ve hüzün getirecekti ![]() Gurbetin getirdiği bütün bu acıları çekerken memlekete dönebilme hasretiyle yanan Son Osmanlılar'ın arasında Şehzade Ömer Faruk Efendi de vardı ![]() Ömer Faruk Efendi, Son Halife Abdülmecid Efendi'nin oğluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehzade, 1919'da Fenerbahçe Kulübü'nün başkanlığına seçildiğinde henüz 21 yaşındaydı ![]() Türkiye'den sürgüne gönderilmesine kadar, beş sene devam etti ![]() Faruk Efendi, memleketini bir daha göremedi ![]() verilmesinden beş yıl önce, 1969'da Kahire'de, memleket ve İstanbul hasreti içerisinde veda etti ![]() nakledilmesi şartıyla" verdiği özel bir izinle Türkiye'ye getirildi ve gurbette can veren şehzadenin naaşı, Cağaloğlu'ndaki Sultan Mahmud Türbesi'ne defnedildi ![]() Aşağıda, Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin Kahire'den 1966'nın 20 Temmuz günü İstanbul'da yaşayan dostu meşhur tarihçi İsmail Hami Danişmend'e gönderdiği mektubun Fenerbahçe ile ilgili kısımları yer alıyor ![]() başkanı Faruk Ilgaz'dan bir mektup aldığını söylüyor, kulübün kendisini hatırlamasından duyduğu memnuniyeti anlatıyor ve gözyaşlarını tutamadığını yazıyor ![]() Sürgündeki şehzadenin mektubunun sonlarında geçen "Beyefendi" bahsini biraz açayım: Ömer Faruk Efendi şehzadelere "Efendi hazretleri" diye hitap edilmesi gerektiği halde kulüpten gelen mektupta kendisine "Muhterem Beyefendi" dendiğini yazıyor ama Fenerbahçe aşkından dolayı bu protokol hatasına önem vermediğini anlatıyor ![]() ![]() ![]() CANIM FENERBAHÇE İşte, Şehzade Ömer Faruk Efendi'nin Fenerbahçe'den bahsettiği mektubunun bazı bölümleri: "Pek muhterem beyefendi, ![]() ![]() ![]() toprak ile mi diye düşündüm! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hayretlere düştüm ![]() Salonlarını tezyin (süslemek) için! Kırk küsur senedir böyle bir aláka görmediğimden şaşırdım ve mütehassis oldum, teessür duydum ve gözlerimden yaşlar boşandı ![]() yazdım ve gönderdim ![]() arkasına yazdıkları beni çok mütehassis etti: 'Kulüp erkánı, eski reislerine saygılarını sunarlar ![]() ![]() 'Muhterem Beyefendi' diye yazmalarına dikkat bile etmedim ![]() diye hitap edince 'Affedersiniz ama ben efendi değilim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı tahtının várisini haçların arasına defnettik İSTANBUL'da 1909'da doğan Mehmed Orhan Osmanoğlu, Osmanlı hükümdarı İkinci Abdülhamid'in torunuydu ![]() gönderildi ve gurbette hayatını kazanmak için otomobil tamirciliğinden kamyon şoförlüğüne kadar her işte çalıştı ![]() Orhan Efendi, kendisiyle tanıştığım 1970'lerin sonunda Paris'teki Amerikan Askeri Mezarlığı'nın bekçiliğini yapıyordu! Sonra mezar bekçiliğinden 160 dolar aylıkla emekli oldu ve Güney Fransa'nın Nice şehrine yerleşti ![]() yıllarda Osmanlı Hanedanı'nın "reisi" yani en yaşlı şehzadesi olan Orhan Efendi'yi 1992 Ağustosu'nda Hürriyet'in davetlisi olarak on günlüğüne İstanbul'a getirdim ![]() gelişi gazetelerin manşetlerinde yer almıştı ![]() Mehmed Orhan Osmanoğlu, tam 70 senelik sürgününü, Nice'deki tek odalı evinde 1994'ün 12 Mart akşamı noktaladı ![]() gittim ve çileli şehzadeyi şehrin "Doğu Yakası Mezarlığı"nda toprağa verdik ![]() Cemaat, sadece altı kişiydi: *Sultan Abdülmecid'*in soyundan gelen ve Nice'de yaşayan Melike ve Emire hanımsultanlar, hanımsultanların Katolik olan Fransız eşleri, Gazi Osman Paşa ile Sultan Abdülhamid'in torunu Bülent Osman ve ben ![]() ![]() ![]() *Hanımsultan'ın şehrin Arap mahallelerinde bulduğu ve Bülent Osman'ın bahşiş vererek mezarlığa gelmeye binbir güçlükle ikna edebildiği dört Tunuslu kıldı ![]() Sultan Abdülhamid'*in torunu, Osmanlı Hanedanı'nın sabık reisi ve saltanat yıllarındaki resmi unvanı "Şehzáde-i civan-baht devletlu necabetlu Mehmed Orhan Efendi Hazretleri" olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Mehmed Orhan Osmanoğlu, son uykusunu şimdi Nice'in "Doğu Yakası Mezarlığı"nda, haçların arasında uyuyor ![]() "fakirlere mahsus" bölüm olması ve şehzadenin mali imkánsızlıklar yüzünden ancak buraya defnedilebilmesi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|