Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
habbecik

Habbecik

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Habbecik

Birçok kulak için yeni bir isim olsa da, cazseverlerin yakından tanıdığı müzisyenlerden oluşan Habbecik'i, bundan daha iyi tanımlayan bir cümle olamazdı herhalde Gerçekten de Habbecik Türkiye'nin önde gelen, ama ön planda yer almadığı için sadece belli bir kesim tarafından tanınan müzisyenlerinden oluşuyor Soprano ve tenor saksofon ile flütte 'yanık yanık' çalışıyla Türkiye'de ve hatta dünyada eşi benzeri bulunmayan Levent 'Levo' Altındağ, tuşlu çalgılarda Türkiye'nin ilk ve tek bağlama konçertosunun bestecisi Cengiz Özdemir, gitarda birçok genç gitariste ilham kaynağı olmuş olan Berç 'Beco' Yeremyan ile altyapıyı gönül rahatlığıyla emanet ettikleri iki pırıl pırıl isim, bas gitarda modern elektrik basın genç kuşaktaki en iyi temsilcilerinden Eylem Pelit ile davulda derin müzikal birikimi ve sağlam tekniğiyle her müzikal ortamın en aranan isimlerinden Volkan Öktem ve tabii ki de vurmalı çalgılarda altyapıyı lezzetli dokunuşlarıyla destekleyen Cem Erman, Habbecik'in temel taşları

Grup elemanlarının hepsi farklı projelerde çalıyorlar ama Habbecik'in hayatlarında ayrıcalıklı bir yeri var Grubu onlar için özel kılan ise müzikal kalitesi, müzisyenler arasındaki uyum ve muhteşem espri anlayışı

Beco'nun deyişiyle Levo ciddi görünümünün altında hayatla dalga geçmeyi sanat haline getirmiş biri Grubun isim babası da Levo: "Habbe küçük tahıl tanesi demek, kulağa çok hoş geliyor, ben ona daha da sevimli olsun diye bir 'cik' taktım Küçük şirin bir kelime işte

"Habbecik'in müziğini cazla Türk ezgilerinin mutlu birlikteliği olarak adlandırmak mümkün, ama bu sentez yapma çabasıyla ortaya çıkmış bir müzik değil Grup elemanlarının ilgilendiği ve dinlediği dünya müzikleri, bu memlekette yetişmiş olmanın müzikal artılarıyla birleşince zaten ortaya ister istemez bu müzik çıkıyor "Damarlarımızda dolaşan kanda var bu his" diyor Levent Altındağ, "Tabii belki Kandıralı gibi çalamam çünkü onun kadar hissetmiyorum ama içimde var bu benim Bütün Türk müzisyenlerinin içinde vardır aslında bu, fakat bir türlü caza Türk müziğini yakıştırmazlar Oysa bu müzikte de armoni dahilinde çalınan emprovizasyonlar var Makamların hepsi bir armoniye karşılık geliyor neticede Diğer müzisyenler de bunun üzerine biraz araştırmacı davransa, Türk cazı farklı bir boyuta ulaşabilir Nitekim dünya piyasasına bakın, Garbarek bile kullanıyor bizim ezgilerimizi ama adam hissedemiyor, oysa ben hissediyorum"

Eylem Pelit ise "Etnik caz yapanlar, otantik enstrümanlar kullanıp, bir iki tane espri katarak işin kolayına kaçıyorlar Oysa bizim bestelerimizin çıkış noktası, melodinin kendisi etnik, hangi enstrüman çalarsa çalsın Anadolu, melodinin kendisinde var" derken, Beco onun sözlerini şu cümleyle tamamlıyor "Bilinen folklorik sazların dışındakiler Anadolu'yu temsil edemez gibi yanlış bir düşünce yolu tıkar ve Anadolu'nun şansını azaltır"

Habbecik'in ilk albümü 'An Meselesi' ismini, Cengiz Özdemir'in, 80'li yıllarda Ataköy'deki bir barda çıkan yangından kurtulduktan sonra, saksofonunu almak için geri dönen ve bir daha da dışarı çıkamayan müzisyen Abdülkadir Uzuncan'a ithafen yazdığı parçadan alıyor Bir Eylem Pelit parçası dışında bestelerin Levent Altındağ ve Cengiz Özdemir'e ait olduğu albümde grubun çizgisini en iyi yansıtan parça, açılışta yer alan Üsküdar Zortlatması Batılı bir sound üzerinde tamamen bizden melodilerin kullanıldığı parça tam bir etnik dokunuşlu pop jazz Türk Halk Müziği stillerinden 'Teke Zortlatması'na göndermede bulunduğu ve Salacak sahillerinde yazıldığı için parçaya 'Üsküdar Zortlatması' ismini uygun görmüşler Blues kalıp üzerinde melodiyi kanunun çaldığı 'Bluuzzz' ile melodik ve darbukalarla desteklenen ritmik yapısıyla 'Orient' grubun çizgisi en çok vurgulayan parçalar Albümdeki diğer parçalar biraz daha Batılı formda olsa da bir yanık üfleyiş, bir tuşa ya da tele dokunuşta yürekten gelen etnisizm müziği alıp bambaşka yerlere götürebiliyor 'An Meselesi', hem cazseverlerin hem de tercihini Türk Müziği'nden yana kullananların keyifle dinleyebileceği bir albüm

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com