Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1882, 1965, atalay, besim

Besim Atalay (1882 - 1965)

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Besim Atalay (1882 - 1965)

Türk dilbilimci, yazar Uşak?ta medrese eğitimi gördü Din öğrenimini Istanbul?da da sürdürerek icazet aldı (1909) Öğretmenlik, milli eğitim müdürlüğü yaptı Silifke?de Müdafaayı hukuk cemiyeti?ni kuranlar arasındaydı; Kurtuluş savaşı?nı destekleme çalışmalarını Uşak?ta sürdürdü Ankara?ya giderek milli eğitim bakanlığı?nda hars (kültür) müdürlüğü yaptı Bu görevi sırasında halk ağzından söz derleme

çalışmasını gerçekleştirdi

1920?de Kütahya milletvekili olarak girdiği TBMM?de görevini yedi dönem sürdürdü Türk dil kurumu?nda yönetici olarak çalıştı (1932-1951) Türkçenin biçimbilgisiyle ilgili incelemeler yayımladı Türk dili kuralları (1931), Türkçemizde ?men, -man (1940), Türk dilinde ekler ve kökler üzerine bir deneme (1942), Türkçede kelime yapma yolları (1946) Türk dilinin tarihsel dönemleriyle ilgili bazı dil yapıtlarını günümüz Türkçesine çevirerek bilimsel yayınlarını yaptı:

Divanü lügat it-türk (5 cilt, 1939-1943),

Et-Tuhfet üz-zekiyye fi?l lügat it-Türkiyye (1946)

Müyessiret ül-ulum (1946)vb

Tarikat (Bektaşilik ve edebiyatı, 1921),

Din (Müslümanlara öğütler, 1923; Tanrı kitabından

namaz türeleri, 1944 vb) konuları üzerinde de durmuş,

Kuran?ı türkçeye çevirmiştir (Tanrı kitabı, 1962)

1965 yılında vefat etmiştir

Kaynak: BÜYÜK LAROUSSE SÖZLÜK VE ANSİKLOPEDİSİ Milliyet yayını

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com