![]() |
Karma Yem Teknolojisinde Öğütme Ve Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karma Yem Teknolojisinde Öğütme Ve Önemi1 ![]() Modern hayvan beslemede tarım hayvanlarının gereksinim duydukları tüm besin maddelerini, belirlenen miktar ve oranlarda tüketebilme olanağına sahip olmaları anlaşılmalıdır ![]() ![]() Karma yem sanayi hazırladığı karışımlarda homojen bir besin madde dağılımı sağlayabilmek için her şeyden önce kullandığı yem hammaddelerini eşit boyutlarda küçültmek zorundadır ![]() ![]() 2 ![]() Öğütme karma yemlerin homojen karışımlar haline gelmeleri yanında bu homojenliğin yemliğe kadar korunabilmesinde de önemli rol oynar ![]() ![]() ![]() Bir örnekliğin korunmasında rol alan en önemli etken ise bazı yem hammaddelerinin doğal halde sahip oldukları düzgün ve kaygan yüzeylerinin öğütme esnasındaki parçalanmalarla pürüzlü hale gelmesi ve bu pürüzler nedeniyle partiküllerin birbirlerine daha kuvvetli bir şekilde tutunabilmeleridir ![]() ![]() Diğer taraftan öğütme yem hammaddelerinde hacme göre yüzeysel bir büyümeye de neden olmaktadır ![]() ![]() Görüldüğü gibi karma yeme ismini veren olay "karıştırma" olmak1a birlikte bununda istenildiği gibi gerçekleşmesinde öğütme ağırlıklı bir rol üstlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() - Öğütme, her bir yem hammaddesini karmanın her tarafında ayın oranda bulunabilecek şekilde küçük parçalara ayırmaktır ![]() ![]() - Öğütme ile hammaddeler birbirleri ile daha iyi karışmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir yem hammaddesinin yoğunluğu “y”, diğer bir yem hammaddesinin yoğunluğu “yı”, ise “H” hacminde aralarında şöyle bir ilişki bulunur ![]() yH/yıH = k “H” küçülüp büyüdükçe k sabit kalır ![]() yH-yıH = (y-y1)H = f Bu ilişkide H büyüdükçe f farkı da büyür ![]() ![]() ![]() ![]() -Küçük partiküller haline getirilen hammaddeler organizmada daha iyi sindirilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Öğütme, hammaddeleri küçük parçalara ayırırken bu arada aromatik esansiyel yağ asitlerini de açığa çıkararak yem tüketiminin önemli ölçülerde artmasına neden olmaktadır ![]() - Uygun boyutlarda öğütülen yemlerden daha kolay form tutan ve bu formunu da uzun süre koruyabilen pelet yemler üretilebilmektedir ![]() - Toz yemler taşınırken birörnekliği bozulabilir ![]() ![]() ![]() Öğütmenin bu sayılan yararlarını elde edebilmek için birkaç önemli noktaya dikkat etmek gerekmektedir ![]() Öncelikle, fabrikalarda uygulanan öğütme farklı özellikteki hammaddelere uygulanabilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Yem yapımında kullanılan materyallerin çoğunluğu gerek yem fabrikasında, gerekse alımda önce parçacık boyutunu küçültme işlemine tabi tutulmakta olup yem yapım işlem1eri sırasında parçacık boyutunu küçültmenin başlıca nedenleri şunlardır: - Hazım için daha büyük yüzey alanı sağlamak - Bazı yem öğelerinin taşınma kolaylığım arttırmak - Yem öğelerinin karışma karakteristiklerim arttırma - Peletleme randımanını ve pelet kalitesini arttırmak - Tüketici tercihlerini karşılamak Parçacık boyutunu küçültmede en önemli sebepler, hazmolabiliriliği ve karışım birörnekliğini geliştirmek ve peletleme gibi ileri safhalarda yapılacak işleme yardım etmektir ![]() ![]() Parçacık boyutunu ölçme, öğütme gibi belirli bir işlemin sonuçlarını belirleyen faydalı ve anlamlı bir tekniktir ![]() ![]() ![]() Standart elek takımında bir yem öğesi örneğinin ayrılmasının, parçacık boyutunu tanımlamanın etkili bir aracı olduğu görülmüştür ![]() ![]() Sadece parçacık boyutu ve değişiminin hesaplanabildiği değil aynı zamanda da birim yüzey alanının ve parçacık sayısının belirlendiği yöntemler geliştirilmiş olup bu bilgi, işleme yönteminin hazmolabilirlik üzerinde etkisini yada yeni yüzey alanlarını oluşturmada enerji girdisinin verimini belirlemeye çalışan bir uzman tarafından en iyi bir şekilde kullanılmaktadır ![]() Parçacık boyutunu belirlemedeki yöntemler nispeten basit olmakla birlikte bu nedenle basit matematik kavramlarından ve uygun eleme donanımından daha fazla bir şey gerekmemektedir ![]() 4 ![]() 4 ![]() ![]() Broyler denemesine ait canlı ağırlık ve yem tüketimine ilişkin sonuçlar Tablo 1 de verilmiştir ![]() Yem ana hammaddeleri, farklı delik çaplarında elekler kullanılarak öğütülmüş karma yemlerin; toz, pelet ve granül formda kullanılmalarıyla broylerlerin 6 ![]() ![]() ![]() Tablo -1 Broylerde canlı ağırlık ve yem tüketiminin etkisi Gruplar Yem Formu Elek Delik Çapı 6 ![]() Canlı Ağırlığı/g Yem Tüketimi G Yem Tüketimi/ Canlı Ağ ![]() ![]() Toz 6 1694 3574 2 ![]() Toz 12 1755 4068 2 ![]() Pelet 6 1801 3406 1 ![]() Pelet 12 1828 3177 1 ![]() Granül 6 1869 3520 1 ![]() Granül 12 1906 3388 1 ![]() Toz 6 1670 3679 2 ![]() Pelet 6 1950 3535 1 ![]() Granül 6 1834 3318 1 ![]() Kaynak:Ergül, (1996) Daha küçük delik çapı elekler kullanarak yaptığı çalışmada broylerin ağırlık artışında saptadığı değerlerin, iri partikül avantajına olmak üzere, istatistiksel olarak önemli ölçüde farklı olduklarını belirtmekte olup delik çapları 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalama partikül büyüklükleri farklı olan iki toz yemden oluşturulan pelet ve bunun ufalanmasıyla elde edilmiş granül formdaki karmaların canlı ağırlık üzerine etkisi incelendiğinde 0,935 mm lik partiküllerden oluşan pelet ve granül yemlerin toz yemlerden daha fazla bir canlı ağırlık oluşturduğu, ancak granül yem tüketenlerde ağırlığın toz'a göre istatistiksel olarak önemli pelet'e göre önemsiz olduğu görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak denilebilir ki bu deneme koşullarında 0,935 mm ![]() ![]() ![]() ![]() Yem endeksine gelince; iri partiküller toz formda yem endeksini olumsuz etkilerken pelet ve granül formlarda olumlu etkilemektedir ![]() 4 ![]() ![]() Domuz rasyonlarında tahıl daneleri temel enerji ve aminoasit kaynağıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çekişli değirmenlerde öğütülen domuzlar için tahıl danelerinin partikül boyutlarını küçültmede kullanılan muhtemelen en yaygın metottur ![]() İnce parça boyutlarında işlenen tahılların toplam yüzey alanı geometrik olarak artmaktadır ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Modern hayvan beslemede farklı yapıda yemlerin bir araya getirilerek birbirine uygun oranlarda ve homojen bir şekilde tüketilmelerinin büyük önemi bulunmaktadır ![]() ![]() Karma yem üretiminde karıştırma olaya ismini veren en önemli işlem olmakla birlikte öğütme yapılmadığı takdirde yem ham maddelerini homojen bir şekilde karıştırmakla mümkün olmadığından, bu iki uygulamayı birbirlerinin tamamlayıcısı olarak kabul etmek gerekmektedir ![]() Karma yeme dayalı hayvanlarda (kümes hayvanları, yüksek verimli süt hayvanları, balıklar) masrafın önemli bir bölümünü yem giderleri oluşturduğundan bu konularda yapılacak doğru uygulamaların sağlanacak kazanç üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Öğütme boyutlarının toz formdaki karma yemden üretilen pelet yemlerin özelliklerine de etki yaptığı bilinmektedir ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Dane yemlerin kırılması, öğütülmesi veya ıslatılması genellikle bu çeşit yemleri tamamen çiğneyemeyen hayvanlar için faydalı bir yol olmakla birlikte çiğnenmeden yutulan tohumlar belirli bir hazma tabi olmadan hazm organlarından geçebilmekte ve sonuç olarak da besin maddelerinin ziyan olması söz konusu olabilmektedir ![]() ![]() Çok ince öğütme, uygulanan yemlerde yem tanelerinin işkembeden çok hızlı bir şekilde geçmesine neden olduklarından sellüzun bakteriyel fermentasyonuda tamamlanamamaktadır ![]() Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerde özellikle mısır danelerinin ince öğütülmesi veya buharda incetilmesi rumende nişasta sindirim oranını ve miktarını artırmakta buna bağlı olarak da mısır 700 mıcrona kadar öğütüldüğünde süt ineklerinde yarayışlı hale geldiğini göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo 2 –Farklı Mısır Daneleri Büyüklüğünün Dağılımı Muameleler Elek Genişliği,mm 4 ![]() ![]() ![]() ![]() % Elek Üzerinde Kalan Kabuğu Kurutulmuş Ezilmiş Mısır 9 ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek Nem İçeren Mısır 56 ![]() ![]() ![]() ![]() Öğütülmüş Yüksek Nem İçeren Mısır 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Satter and Dhiman, (1993) Yukarıda partikül büyüklükleri belirtilen farklı mısır muameleleri ile yemlenmiş süt ineklerindeki verim paremetreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir ![]() Tablo-3 Faklı Partikül Büyüklüklerinin Süt İneklerinde Verime Etkisi Parametreler Kabuğu Kurutulmuş Ezilmiş Mısır Yüksek Nem İçeren Mısır Öğütülmüş Yüksek Nem İçeren Mısır %3 ![]() ![]() % Sütteki Yağ Oranı 3 ![]() ![]() ![]() % Süt Proteini 3 ![]() ![]() ![]() Kuru Madde Tük ![]() Yemden Yar ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Satter and Dhiman, (1993) ![]() Tablodan anlaşılacağı gibi yüksek nem içeren mısır kurutulmuş ezilmiş mısırdan süt verimi ve yemden yararlanma üzerine olumlu etki yapmakta bununla beraber literatürde yayımlanan araştırma sonuçları kırılmış mısırın, kırılmamış mısıra oranla daha fazla sindirilebilirliğini ortaya koymaktadır ![]() 5 ![]() Karma yem endüstrisinde öğütmede bugüne kadar farklı tür değirmenlerden yararlanılmıştır ![]() ![]() 1- Çekiçli Değirmenler 2- Vals (Trammel)'li Değirmenler 3- Plakalı Değirmenler 4- Dikey Rotorlu Değirmen Bu değirmenlerin birbirlerine göre en önemli farkları; saatte öğüttükleri yem miktarına, ısısına ve belli miktar yemin öğütülmesi için kullandıkları enerji miktarına bağlıdır ![]() Son yıllara kadar karma yem endüstrisinin vazgeçmediği değirmen tipi "çekiçli değirmenler" olmakla birlikte artık özellikle Japonya'da olmak üzere birçok ülkede vals’li değirmenlerde geniş bir kullanım alanı bulmaya başlamaktadır ![]() 5 ![]() ![]() Çekiçli değirmenlerin uzun yıllar boyu ilk sırada tercih edilmelerini şu şekilde sıralamak mümkündür ![]() -Küçük hacimde en yüksek verim -Elek değiştirmek suretiyle partikül büyüklüğünün basit bir şekilde ayarlanabilmesi - Bakım kolaylığı - Elek ve çekiçlerin kolayca temin edilebilmesi - Çok yönlü kullanım - Çalışmalarının daha güvenli olması - Yabancı materyalden daha az zarar görmesi Çekiçli değirmenlerde öğütme; çarpma, kesme, sürtünme ile gerçekleşmektedir ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Çekiçli değirmenlerde oluşan partikül küçülmesinin nedenlerinden biri "çarpma"dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() E= (m ![]() ![]() E: çarpma gücü m: kütle c: hız Çekiçli değirmenlerde çarpma alanında çekiçler aracılığıyla döndürülen partiküller bir müddet sonra, bu alanı terk ederek elek üzerine dökülürler ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Bu şekildeki öğütme hammaddelerin veya hammadde parçalarının çekiçlerin ve elek deliklerinin keskin kenarlarında kesilerek daha ufak parçalara ayrılmasıyla oluşur ![]() ![]() ![]() Elek deliklerinin keskin kenarlarında oluşan kesilme üzeri yemle kaplanmamış elek alanı ne kadar genişse o kadar etkin olmakta ayrıca bu etki elekler yeni iken daha belirgindir ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Sürtünme ile öğütme karma yem üretiminde arzulanmamakla birlikte önlenmesi de mümkün değildir ![]() ![]() Çekiçli değirmenlerde randımana ve hammaddenin öğütülme derecelerine pek çok etken etki etmektedir ![]() ![]() ![]() Öğütme sistemine eklenecek bir veya birden fazla eleğin sağladığı birçok avantajlar vardır, bunlar; - Bu yolla hammaddeler daha homojen bir şekilde ufalanırlar - Öğütme sonunda daha az bir unlaşma olur - Değirmenlerde ısınma önemli ölçülerde azaltılır - Verim yükselir - Enerjiden tasarruf edilir - Her kg hammaddenin öğütülme maliyeti düşer 5 ![]() ![]() Birbirine göre ters yönde dönen iki silindirin arasına akan maddenin sıkıştırılmasıyla öğütme işlevlerini gören vals'li değirmenler bugüne kadar daha çok un değirmenlerinde buğday ve mısır gibi yoğun yapıdaki danelerin öğütülmesinde kullanılmakta olup ancak son yıllarda sağlanan iyileştirmelerle bu tür değirmenlerden karma yem endüstrisinde yararlanıldığını bilinmektedir ![]() Valsli değirmenlerin günümüze kadar karma yem endüstrisinde kullanılmamasının en önemli nedeni verimin düşük olması ve yoğunluğu az, lifli (ham sellüloz1u) yemlerin öğütülmesine uygun düşmeyişidir ![]() ![]() ![]() Vals'li değirmenlerin çekiçli değirmenlere olan avantajları şu şekilde sıralanabilir: -Va1s'li değirmenlerde gürültü ve sarsılma en düşük düzeye indirilmiştir - Enerji kullanımları her ton yem için % 30-40 düzeyinde daha düşüktür Çünkü bu değirmenlerde öğütme, yem va1s'ler arasından bir defada geçmekle tamamlanmış olur ![]() ![]() -Çekiçli değirmenlerde granülasyon daha geniş bir spektrum verir, unlaşma fazladır ![]() ![]() ![]() - Öğütülen maddenin partikül yüzeyleri incelendiğinde çekiçli değirmenlerde bunun yuvarlak ve düzgün vals'li değirmenlerde ise köşeli ve pürüzlü olduğu görülmüştür ![]() ![]() - Çekiçli değirmenlerde söz konusu olan ısınma vals'li değirmenlerde önemli ölçüde daha azdır ![]() - Öğütme kayıpları vals'li değirmenlerde daha düşüktür ![]() - Vals’li değirmenlerde öğütme derecesi değirmen çalışırken öğütme aralığı değiştirilmek suretiyle ayarlanabilmekte bu iş için çekiçli değirmenlerde öğütmeyi durdurmak gerektirmektedir ![]() - Vals’ler üzerindeki aşınma setler tekrar açılmak suretiyle, çekiç değiştirmeye kıyasla daha kolay halledilir ![]() Tablo – 4 Öğütme şeklinin partikül etkisi özelliklerine etkisi MISIR DARI Vals’li Çekiçli Vals’li Çekiçli Orta Partikül Çapı, mm 0 ![]() ![]() ![]() ![]() Partikül sayısı/g 26 ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzey genişliği, 53 81 67 93 Kaynak Ergül ve Ayhan, 1996) - Vals'li değirmenler çekiçlilere göre, oransal olarak daha ucuzdurlar ![]() Vals'li Değirmenlerin Avantajları: - Farklı materyaller için çok sayıda vals takımı gerekirse, ilk sermaye yatırımı daha yüksek olabilmekte ![]() - Yulaf ve arpa gibi lifli materyaller, çekiçli değirmenlerde olduğu kadar etkin bir şekilde öğütülemezler ![]() - Vals setleri, materyalin değişmesiyle birlikte yenilenmeli (değiştirilmeli)' dir ![]() - Valsleri tekrar yerleştirme genellikle zaman gerektirir ![]() - Materyal karışımının öğütülmesi genellikle valsli değirmende başarılamaz ![]() 5 ![]() ![]() Plakalı değirmenler iki disk yada plakadan oluşmakta olup plakalı değirmenlerde bir plaka sabit, diğeri döner olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Parçacık boyutunun küçültülmesi şunlardan etkilenir: Değirmene verilen materyalin akış miktarı ve üniformluğu - Plaka hızı Plakalar arasındaki açıklık - Plaka yüzeylerinin modeli - Plaka yüzeyinin aşınma derecesi - Öğütülen materyalin fiziksel özellikleri ve nem içeriği Bir plakalı değirmende öğütmenin büyük bir bölümü kesme ve makaslama etkisi ile başarılır ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Vertikal rotorlu değirmen hububat, pelet gibi hammaddelerin öğütülmesi için geliştirilmiş olup, orta ve ince granülasyon elde etmede kullanılmakta olup öğütme sonrası nihai mamül granülasyonu homojendir ![]() Konvensiyonel değirmenin tersine, vertikal rotorlu değirmende öğütücü rotor dikey olarak motor miline direkt bağlıdır ![]() Vertikal rotorlu değirmenin teknik özellikleri: - Eleme alanı 100 dm2 - Elek deliği 2 ![]() - Ana motor 22 ![]() - Rotor hızı 130 m/s Bu yeni değirmenin en büyük avantajlarından biri (konvensiyonel değirmende olduğu gibi) hava aspirasyonu gerekmemektedir ![]() ![]() Tane dağılımı konvenksiyonel değirmene göre daha hassas olup buda pres kalitesinde bir avantaj teşkil etmektedir ![]() Değirmeni korumak amacı ile yeni bir yüklemeye dayalı besleme cihazı geliştirilmiştir ![]() Bu cihazın temel özellikleri: - Ön ambardan direk tahliye - Sürgülü besleme ayarı - Mıknatıslı, hava sirkülasyon sistemli ağır tane ayırıcı - Ağır taneleri boşaltmak için pnömatik tahliye - Kırma haznesi dağıtıcı boruları - Otomatik çalışma için yük kontrol ünitesi Vertikal rotorlu değirmen, bir taraftan kolay bakım imkanı, diğer taraftan çabuk parça değişim imkanı sağlayacak şekilde dizayn edilmekte olup öğütme bölümü, üç tarafından kapalı olup pnömatik manivela sistem ile tutturulmuştur ![]() ![]() Vertikal rotorlu değirmenin avantajlarını tekrarlarsak; - Aspirasyon havası gerekmemektedir, kayıp yok - Nem kaybı, dolayısıyla ürün kaybı da yok - Az enerji gereksinimi - Homojen granülasyon dağılımı - Az gürültülü çalışması - Parçaların kolay ve çabuk değişimi - Az yer kaplaması Vertikal rotorlu değirmenin avantajlarına bakacak olursak yem değirmeni teknolojisinde büyük gelişmelerin meydana geldiğini söyleyebiliriz (Çırağan, 1994 ) ![]() 6 ![]() 6 ![]() ![]() Dünyada yaygın olarak yem fabrikalarında kullanılan 2 tip öğütme sistemi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullanılacak öğütme sisteminin seçimi yem sanayicilerinin ekonomik nedenlerle kullanmaya zorlandıkları ham materyaller tarafından belirlenmekte AB ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrı-Ayrı Öğütme Sistemlerinin Avantajları - Materyaller büyük karıştırma tanklarına doldurulmak üzere öğütüldüğünden, genellikle daha uzun öğütme periyodları gerçekleştirilir ![]() ![]() - Öğütme sistemi üretim çıkışına direkt olarak bağlanmaz ve materyal üretime etkili olmadan öğütme sisteminde yapılacak bakıma imkan veren karıştırma tanklarında depolanabilir ![]() - Çok hücreli öğütme sistemleri, üretim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla farklı materyali aynı anda işleyebilir ![]() - Öğütücüyü çalıştırmak için gerekli güç, bir arada öğütme sisteminde gerekenden önemli derecede daha azdır ![]() ![]() -Kullanılan materyalin akışkanlığı nedeniyle ayrı öğütme sisteminde besleyici ve besleyici kontrolü nispeten basittir ![]() ![]() ![]() - Materyaller ayrı ayrı öğütüldüğünde parçacık boyutu eleklerin değiştirilmesiyle kontrol edilebilir ![]() Ayrı-Ayrı Öğütme Sisteminin Dezavantajları - Karıştırmadan önce öğütülen materyallerin depolanması için öğütmeden sonra ek depolama tankları gereklidir ![]() ![]() - Ayrı ayrı öğütme sistemleri birkaç ham materyalin öğütülmesi gerektiğinde avantajlıdır ![]() ![]() Birarada Öğütme Sistemlerınin Avantajları - Birarada öğütme sistemi materyal değişimlerine ve fiziksel özelliklerinde geniş değişikliklere karşı daha avantajlıdır ![]() - Depolama tesislerinin çoğaltılması önlenir ![]() ![]() Birarada Öğütme Sistemlerinin Dezavantajları - Birarada öğütme sisteminde güç ihtiyacı daha fazladır ![]() - Öğütme sistemi üretim hattının bir parçasıdır ve doğrudan üretim kapasitesini etkiler ![]() - Materyal karışımlarının akışkanlığı ve besleyici kontrolü, materyallerin ayrı-ayrı öğütülme durumunda olduğundan daha zor olabilir ![]() - Bir arada öğütme sistemlerinde kullanılan materyaller daha fazla temizlik gerektirirler,daha aşındırıcıdırlar ve karmaşık hava destek sistemleri yada taşıma sistemleri gerektirebilirler (Trickett 1983) ![]() 6 ![]() ![]() Buhler Kardeşler Ltd ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi hayvan yeminin büyüklüğünü azaltma alanında aşamalı –öğütmenin anlam ve amacını açıklayacağız ![]() 1- Farklı Tanecik Gereksinimleri a) Hayvan bakımından - domuzlar: basit mide = iyi öğütülmüş - sığırlar: geniş sindirim sistemi = kaba öğütülmüş - tavuklar: tane yem tercih edilir, geniş sindirim sistemi = kaba öğütülmüş b) Pazar bakımından - dünyaca yaygın ham materyal, nişasta jeutf8eşmesinin değişik dereceleri - değişik incelikte öğütülmüş ince yem - pelet olarak bitirme yemi: Pelet kalitesi daha ince danecikler için kullanılır ![]() 2- Değişik Tanecik Sınırlarını Değirmenle Nasıl Kazanabiliriz? a) Değişik elek deliği çapları, hava miktarları vb kullanarak b) Çember hızını değiştirerek c) Aşamalı öğütme vasıtasıyla 3- Aşamalı Öğütme Mekanik olarak büyüklük azaltılmasına, değirmencilik ürünlerini daha soma çeşitli kısımlara ayırıp derecelendirerek bundan sonra daha kaba parçacıkları öğüterek, aşamalı öğütmeye başvuruluş ![]() a) Ön kalburdan geçirme: Bu işlem işleme masraflarını azaltacaktır ![]() ![]() ![]() b) 1 ![]() ![]() c) Grading: Değirmencilik ürünü, kalburdan geçenlerin çeşitli kısımlara ayrılmasıyla derecelendirilir ![]() d) Tanecik sınırının tayini: Gereksenen son taneciklere bag1ı olarak derecelendirilen ürün, örneğin dört farklı kısım ya miksere gönderilir veya ayrı bir öğütme için aşağı sarkan kutular vasıtasıyla ikinci öğütme aşamasına gönderilir ![]() ![]() ![]() e) 2 ![]() Aşamalı öğütme aşağıdakiler için uygulanabilir: - Ön-öğütme Fabrikaları; Bazı giren hammadde için ön kalburdan geçirmenin bozulduğu yerde (karışımdan önce öğütme) ![]() ![]() ![]() - Sonradan-öğütme Fabrikaları (Karışımından sonra öğütme) Avantajları: - Öğütme ambarlarına gereksinme yoktur ![]() ![]() - Öğütülmesi zor olan ürünler, öğütülmesi kolay olan ürünlerle karıştırılarak elverişli biçimde etkilenmektedir ![]() - Tamamlanmış ürünün ayrılma tehlikesi azdır ![]() ![]() Dezavantajları: - Çeşitli yem maddelerinin ayrı ayrı öğütülmeleri olanaklı değildir ![]() - Karıştırma ve öğütme bölüm1eri birbirlerine bağlıdır ve daima birlikte çalışmak zorundadırlar ![]() Kuzey Avrupa’da Çalışan Bir Fabrika Örneği Bu fabrika bir aşamalı öğütme sistemi ile sonradan öğütme için planlanmıştır ![]() -İstenen fabrika kapasitesi: 40 t/saat - Ürünler: 1/3 domuz yemi, 1/3 tavuk yemi, 1/3 sığır yemi Yağlı tohum küspeleri ve tahıllar ![]() Tahıllar rasyonun yaklaşık % 75'ini oluşturmaktadırlar ![]() Ekonomik Veriler: Tam karşılaştırmalı değerleri elde etmek için çalışmaya başladıktan sonra fabrikada direkt ve aşamalı-öğütmenin tam ölçümleri yapılmakta olup yıllık üretim 70 ![]() ![]() Aşınma: - Hesaplanan dayanma süresi - İnşaat-20 yıl - Makineler-8 yıl - Kar-% 14 Gerekli yer ihtiyaçları için ek masraflarla birlikte makine teçhizatı ve bina için gerekli ek harcamalar: % 10 (Baumeler, 1983) ![]() 7 ![]() Karma yem sanayiinde her ton yem üretimi için sarfedilen enerjinin % 55-75'i öğütmeye isabet etmektedir ![]() ![]() Günümüz karma yem üretiminde en yaygın olarak kullanılan değirmen türü "Çekiçli Değirmenler"dir ![]() ![]() Kullanılan değirmenin türü ne olursa olsun, uygulanan öğütmeyle ilk sırada etkilenen değirmen özellikleri bakım ve enerji giderleridir ![]() ![]() ![]() E ![]() ![]() Çizelgede verilen değerler incelenen her hammadde de partikül boyutu küçüldükçe her kg öğütme için enerji sarfiyatının belirgin ölçülerde arttığını ortaya koymaktadır ![]() ![]() Çekiçli değirmenlerde enerji kullanımı hammaddelerin beraber öğütülmelerinde, ayrı ayrı öğütülmelerine kıyasla, daha olumlu bir şekilde etkilenir ![]() ![]() Öğütme diğer taraftan değirmenin verimini de etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo 1 'de verilen ve 2 ![]() ![]() ![]() Görüldüğü gibi öğütme derecesi eldeki değirmenin verimini ve enerji kullanımını ilk sırada etkileyerek öğütme maliyetinin değişmesine neden olmaktadır ![]() ![]() ![]() Bu arada uygulamada yanlış anlaşılan bir konuya da değinmekte yarar vardır ![]() ![]() Bu hatalı bir düşüncedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo– 5 Çekiçli Değirmenlerde Elek Delik Çapına Bağlı Enerji Kullanımı Yem Elek Delik Çapı (mm) Özgül Enerji Kullanımı (Kwh/kg) Mısır 2 4 6 9 12 10 ![]() 5 ![]() 3 ![]() 3 ![]() 2 ![]() Sorgum 2 4 6 9 12 12 ![]() 3 ![]() 3 ![]() 2 ![]() 2 ![]() Ektsr ![]() 4 6 9 12 7 ![]() 4 ![]() 3 ![]() 2 ![]() 1 ![]() KaynakÇırağan, 1994) Tablo-6 Karışık Öğütmede Elek Delik Çapına Bağlı Enerji Kullanımı Yemler Elek Delik Çapı (mm) Özgül Enerji Kullanımı (Kwh/kg) Mısır Mısır Sorgum Sorgum Ekstr ![]() 4 6 9 12 8 ![]() 4 ![]() 3 ![]() 2 ![]() 2 ![]() KaynakÇırağan, 1994) Tablo-7 Çekiçli Değirmende Elek Delik Çapının Performansa Etkisi (kg ![]() Elek Delik Çapı (mm) Mısır Buğday Çavdar Arpa Yulaf 2 ![]() 3 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() tabloların daha net oldugu linki isteyenler pm atsın |
![]() |
![]() |
|