![]() |
Serada ( Örtü Altı ) Domates Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Serada ( Örtü Altı ) Domates Yetiştiriciliğiserada ( örtü altı ) domates yetiştiriciliği FİDE YETİŞTİRME ORTAMI HAZIRLANMASI Harç Yapımı Seralarda yetiştirilen hibrit domates tohumları oldukça pahalıdır ![]() ![]() Fideler, ya dezenfeksiyonu yapılmış, bitki besin maddelerince zenginleş-tirilmiş hazır torflarda ya da özel olarak hazırlanan harç toprağında yetiştirilmelidir ![]() Hazır torfların steril olması, bitki besin elementlerini içermesi, fideyi 10-15 gün erken yetiştirmesi ve hazırlanmasının kolay olması açısından oldukça avantajları vardır ![]() Harç tohum ekiminden 2-3 ay önce hazırlanmaya başlanmalıdır ![]() Çok farklı harç hazırlama şekilleri varsa da; en yaygın olan üç formül şunlardır: 1 ![]() 3 kısım bahçe toprağı, 1 kısım dişli dere kumu ![]() 2 ![]() 2 kısım orman toprağı, 1 kısım dişli dere kumu ![]() 3 ![]() 2 kısım bahçe toprağı, 1 kısım dişli dere kumu ![]() Harçta kullanılan ahır gübresi en az üç ay önceden temin edilmeli, mutlaka iyi yanmış olmalı, bitkiye zararlı tuz, asit vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazırlanan harcın gıda değerini artırma bakımından tohum ekiminden önce ticari gübreler ile takviye edilmesi tavsiye edilir ![]() ![]() ![]() ![]() Harcın İlaçlanması Metil bromid: Tavlı harç beton bir zemin üzerine 30 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TOHUM EKİMİ VE ÇİMLENME FAKTÖRLERİ Tüm tohumlarda olduğu gibi, domates tohumunda da çimlenme ve fide oluşumu için dört faktör gereklidir: Tohumun çimlenme olgunluğunda olması, Yeterli su (nem), Yeterli ısı, Yeterli oksijen ![]() a) Genel bir kural olarak, bir bitkiden elde edilen tohumun çimlenme olgunluğuna erişmiş ve belirli bir dinlenme ihtiyacını tamamlamış olması gereklidir ![]() ![]() Normal bir tohum; bölünme ve çoğalma kabiliyetinde olan bir embriyo ile çimlenme esnasındaki hayati olaylar için harcanacak besi dokusu (nucellus)’ndan oluşur ![]() Çimlenmede ilk saçaklar ve gövde embriyodan meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Tohumun çimlenebilmesi, hayati olaylara başlayabilmesi ve bu olayları tamamlayabilmesi için, ikinci faktör su (nem)’dur ![]() ![]() ![]() c) Tohumun çimlenebilmesi için minimum bir sıcaklığa ihtiyacı vardır ![]() ![]() Domates tohumunun minimum çimlenme sıcaklığı 10 0C’dir ![]() ![]() ![]() Yani, tohum ekimi için ya toprak sıcaklığının en az 10 0C’nin üzerine çıkması beklenmeli ya da sıcaklığı uygun seviyeye çıkaracak tedbirleri almak gerekir ![]() d) Tohumun çimlenmesinde kullanılacak enerji oksijen ile sağlandığından, bu faktör olmaksızın diğer faktörler mevcut olsa bile çimlenme gerçekleşmez ![]() Tohum, çimlenme esnasında oksijen kullanarak bünyesindeki gıda maddelerini yakmak durumundadır ![]() Gereğinden fazla derin ekilen tohumlarda, depo maddelerinin oksijen ile yakılması sonucu oluşan CO2 tohumların etrafını kuşatarak anaerob bakteriler için uygun bir ortam hazırlar ve tohumlar çürür ![]() ![]() karadeniz sahil şartlarında erken ilkbahar yetiştiriciliği için tohum ekimi ısıtmasız sera koşullarında 20 Şubat-5 Mart tarihleri arasında yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Domates tohumları önce kasalara ekilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde hazırlanan kasalara ertesi gün 10 cm ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde ekilen kasalar çimlenme sıcaklığının altında olmayan sıcaklıkta tutulmalıdır ![]() ![]() Bu şekilde bırakılan tohumlar çimlendikten sonra kotiledon yapraklar gelişmelerini tamamlayıp yere paralel duruma gelince tüplere şaşırtılmalıdır ![]() ![]() Şaşırtmaya başlamadan önce kasalardaki fideler bol su ile sulanarak köklerinin zarar görmeden çıkartılmaları sağlanır ![]() ![]() ![]() SERA TOPRAĞININ HAZIRLANMASI Domatesin Toprak İsteği Domates toprak bakımından pek seçici değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serada Toprak Hazırlığı Serada mevcut ürünün hasadı biter bitmez toprak hazırlıkları başlamalıdır ![]() a) Sera, mevcut ürünün artıklarından temizlenmelidir ![]() b) Toprak derince işlenmelidir ![]() c) Özellikle yaşlı ve tuz problemi olan seralar 3-5 defa göllendirilerek sulanmalıdır ![]() d) Bir önceki dönemde topraktan kaynaklanan hastalık veya nematod problemi görülmüş ise, yaz mevsiminde toprak solarizasyonu veya solarizasyon + ilaçlama yapılmalıdır ![]() e) Fidelerin seraya naklinden önce toprak analizi yaptırılarak, bilinçli bir gübreleme programı hazırlanmalıdır ![]() Sera Toprağının Dezenfeksiyonu Sera toprağının çeşitli hastalık ve zararlı problemlerinin çözümünde kullanılacak ikinci bir yoldur ![]() ![]() Metil bromid: Sera toprağı parseller halinde sağlam ve deliksiz plastik örtü altına alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜBRELEME PROGRAMININ HAZIRLANMASI Toprağa uygulanan belirli miktar azotun toprak yapısı, yetiştirme mevsimi, toprak sıcaklığı, sulama şartlarına göre % 70-90’ı alınabilir ![]() ![]() ![]() Bu nedenlerle 1 ton ürünün kaldırdığı saf maddeler yerine, uygulanması gereken miktarları bilmek ve önermek daha uygun ve daha pratiktir ![]() Domateste 1 ton ürün elde etmek için kayıplar ve bitki tarafından alına-mayan miktarlar dahil olmak üzere aktif madde bazında uygulanması gerekli N-P-K miktarları tablo 2’de görülmektedir ![]() Tablo 2: Domateste 1 ton Ürün Elde Etmek İçin Uygulanması Gereken Saf N-P-K Miktarları (kg) ![]() Azot (N) 3,000 Fosfor (P) 1,600 Potasyum (K) 4,500 Kaynak: KAYGISIZ, Himmet; Domates Yetiştiriciliği El Kitabı, İstanbul-1996 Yetiştirme mevsimi, sera tipi, seranın ısıtılıp ısıtılmadığı, üreticinin deneyimi, tohum çeşidi vs ![]() ![]() Bu ölçüler içerisinde hedefimizi dekara 15 ton olarak belirlemiş isek yetiştirme mevsimi boyunca toprakta bulunması gereken saf madde NPK (azot, fosfor, potasyum) miktarlarının sırası ile 45 kg ![]() ![]() Toprak tahlili neticesi bulunan besin maddeleri bu miktarlardan çıkarılarak uygulanması gereken net besin maddesi miktarları bulunabilir ![]() Bu tespitten sonra, uygulanacak gübre miktarlarının taban ve üst gübrelemedeki yüzde paylarının tespit edilmesi gerekir ![]() Domateste uygulanacak gübrelerin taban ve üst gübrelemedeki payları tablo 3’te gösterilmiştir ![]() Tablo 3: Kullanılacak N-P-K’nın Taban ve Üst Gübrelemedeki Payları (%) Dönem N P K Dikim öncesi tabana 10-30 90-100 50-60 Dikim sonrası üste 70-90 0-10 40-50 Kaynak: KAYGISIZ, Himmet; Sera Üreticisinin El Kitabı, İstanbul-1993 Bu bilgilerin paralelinde domates yetiştiriciliğinde tabana 1 dekar saha için 8-10 ton iyi yanmış çiftlik gübresi, ayrıca suni gübre olarak 50-60 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SERANIN DİKİME HAZIRLANMASI VE DİKİM Taban gübrelemesi yapılan seralarda sıra andalların hazırlanmasına gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fideler 4 -5 hakiki yapraklı olduğu dönemde fazla bekletilmeden hazır-lanmış olan andalların her birine iki sıra olmak üzere sıra üzeri ve sıra arası 50 x 50 cm ![]() ![]() ![]() ![]() Andallara dikilen fideler, kök çürüklüğüne karşı harç ilaçlamasında kullandığımız gibi ikili ya da üçlü karışım şeklinde hazırlanan ilaçlı su ile can suyu şeklinde bitki kök boğazına gelecek şekilde ilaçlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andal 60-70 cm Yürüme Yolu 90-100 cm ![]() Dış saha yetiştiriciliğinde Konya İli’nde fidelerin dışarıya nakli havaların normal seyri halinde 10 Mayıs’tan sonra yapılmalıdır ![]() BAKIM İŞLERİ Çapalama Dikimden sonra fazla bekletilmeden çapa yapılarak fidelerin kök boğazları gevşek toprakla doldurulur ![]() ![]() ![]() Kaymak tabakasını kırma, toprağın rutubetini muhafaza etmesi ve toprağın havalanmasının sağlanması bakımından gerekli görüldüğünde çapalama birkaç kez tekrarlanabilir ![]() ![]() Malçlama Bitkilerin daha iyi gelişme gösterebilmeleri için toprağın fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem vb ![]() ![]() Malç materyali olarak çam pürü, bitki sapları, saman balyaları, torf gibi maddeler kullanılabileceği gibi daha kullanışlı olarak değişik renk ve kalınlıktaki plastikler malç materyali olarak kullanılabilir ![]() Malçlamanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz: - Malçlama toprak yüzeyinde buharlaşmayı önlediğinden daha az sulamaya ihtiyaç duyulur ![]() - Şeffaf plastikle malçlamada toprak sıcaklığı 3-5 0C daha fazla olduğundan bitki kökleri daha iyi gelişmekte ve bu durum kuvvetli bir büyümeyi teşvik etmektedir ![]() ![]() ![]() - Yabancı otların kontrolünde faydalıdır ![]() - Şeffaf plastik malçlarda, malçın altında biriken su damlacıkları ışığı yansıtarak sera içinde mütecanis bir aydınlatma (illimunasyon) sağlamakta ve bu durum fotosentez olayını artırmaktadır ![]() - Plastik malçlama toprak rutubetini tuttuğundan sera içerisinde rutubete bağlı olarak gelişen mantari ve bakteriyel hastalıkların yayılmasını önlemektedir (Mildiyö gibi) ![]() Malçlama toprak tam tavında iken dikime hazırlandıktan sonra plastik malç materyali gergin bir şekilde toprak üzerine serilir ![]() ![]() ![]() Ayrıca fideler dikildikten sonra da malç örtülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İpe Alma Sırık domates çeşitleri kendiliğinden dikine büyüyemeyen bitkiler olduklarından dik büyüyebilmeleri için askıya alınmaları gerekir ![]() ![]() Domates bitkilerinde gövde ve büyüme noktaları oldukça gevrek dokulardır ![]() ![]() İpe almanın yararları şöyle sıralanabilir: - İpe alma bitkide ışığı gören yüzeyin artmasını sağlar ![]() - İpe alınan domateslerde her türlü bakım işleri daha kolay olur ![]() - İpe alma üründe kaliteyi artırır ![]() - İpe alınan bitkilerde hastalık ve zararlı kontrolü kolaylaşır ![]() - Birim alana dikilen bitki sayısı artacağından verim artar ![]() Askıya alma şekilleri şunlardır ![]() Fideler yerlerine dikildikten sonra sıra üzeri boyunca yerden bir ip çekilir ![]() ![]() İkinci bir yöntem ise, dip kısmından ileride bitkiyi boğmayacak şekilde genişçe olmak şartıyla bir düğüm atılır ve diğer ucu özel askı çengeline veya tepedeki tele bağlanır ![]() ![]() Budama Domateste budama koltuk alma, yaprak alma ve tepe kesimi şeklindedir ![]() Bölge koşullarında önerilen daha önce de bahsedildiği gibi sırık domates çeşitleridir ve bunların tek gövde halinde büyütülmeleri gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı, hastalıklı ve fizyolojik olarak hayatiyetini kaybetmiş yaprakların alınması gerekir ![]() ![]() Ayrıca ilk salkımdaki meyveler normal büyüklüğünü alıp renkleri dönmeye başladığında, bu salkımın altındaki yapraklar alınmalıdır ![]() ![]() Yapraklar alınırken hastalıkları bulaştırma ihtimalinden dolayı bıçak, makas vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyvelerin daha çabuk olgunlaşmaları ve daha iri olmaları için tepe alma işlemi yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Bölge koşullarında domateste Mayıs dikiminde 8 salkım, Temmuz dikiminde 6 salkım ve Ağustos dikiminde 4 salkım bırakılıp tepesi kesilmelidir ![]() Sulama Uygulama şekli nasıl olursa olsun, toprağa tatbik edilen belirli miktar suyun toprak içindeki durumu şöyle özetlenebilir: a) Bitkilerin kök bölgesi içinde kalarak kolayca kullanılabilen biyolojik su ![]() b) Sızarak bitki kök bölgesinden uzaklaşan faydasız su ![]() c) Bitki kök bölgesinin hemen altında kalıp, kapilarite ile bitkilere kısmen faydalı olabilen ölü su ![]() Biyolojik su miktarını etkileyen faktörlerden birisi, bitkinin kök yapısıdır ![]() ![]() Domates yetiştiriciliğinde, toprakta rutubetin iyi bir şekilde tutulmasına ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() Sulamaya kök civarındaki toprak rutubetine batmak suretiyle karar verilir ![]() Domatesin su isteği şöyle anlaşılır: Büyüme noktasının altı iyice incelir, renk koyulaşır ve tüylülük miktarı artar, bitki bünyesindeki sertlik kaybolur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domates yetiştiriciliğinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretici şartlarında uygulanabilecek iki tip sulama şekli vardır: a) Damla sulama b) Karık veya tava sulama Karık, tava veya düz sulamalar için en iyi uygulama az su-sık su prensibini uygulamaktır ![]() ![]() Bölgemizde yeterince tanınmamasına rağmen salma ve karık usulü sulamanın çeşitli mahzurlarını ortadan kaldıran yeni bir sistem de damla sulama metodudur ![]() ![]() ![]() Damla sulama sisteminin başlıca avantajları şunlardır: - Aşırı suyun sebep olduğu, bitki besin maddelerinin topraktan yıkanarak uzaklaşması bu sistemle asgariye iner ![]() - Verilen sudan bitki tam olarak istifade eder ![]() - Aşırı suyun sebep olduğu aşırı nemden dolayı çoğalan hastalıklar bu sistemle azaltılır ![]() - İstenildiği anda istenildiği kadar su verme imkanı sağlar ![]() - Su ve işçilikten tasarruf imkanı verir ![]() - Verim ve kalitede artış sağlanır ![]() Kültür bitkilerinin günlük su tüketimleri bitkinin büyüklüğüne, mevsime ve kültürün su isteğine göre değişebilir ![]() ![]() Damla Sulama Sisteminde Debinin Ölçülmesi Debi, belirli bir sistemde bir dakikada (veya bir saatte) boşaltılan su miktarı demektir ![]() Bir seraya döşenmiş olan damla sulama sisteminin debisini ölçmek için; a) Toplam boru uzunluğu, b) Toplam meme sayısı, c) Meme başına ortalama debinin (dakikada cc ![]() ![]() Meme başına ortalama debinin tayini için, sistem çalışır durumda iken, değişik hatların değişik memelerinden birer dakika süre ile akan su bir bardakta toplanıp ölçülür ![]() ![]() ![]() Değişik memelerden yapılan ölçümler arasında fazla bir farklılık olmamalıdır ![]() ![]() Sonuç olarak ortalama meme verimi (debi) bulunur ve toplam meme sayısı ile çarpılarak tüm sistemden bir dakikada boşaltılan su miktarı bulunur ![]() Örneğin; 10 memeden yapılan ölçümler sonucu ortalama meme verimi 45 cc/dk ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Tespit edilen bu ölçülere göre örneğin; seraya 4 ton su vermek için sistemin çalışma süresini hesaplamak basit bir orantıdan ibarettir ![]() 11,88 ton su 60 dk’da akıyor ise 4,00 ton su X dk’da akar _________________________________ 4,00 x 60 X = -------------- = 20 dakika 11,88 Bu tespit zaman zaman yapılarak, sistemde tıkanma, verimde azalma veya dağılımda anormallik olup olmadığı kontrol edilmelidir ![]() Domateste günlük su tüketimi yetiştirme mevsimine, bitkinin boyuna, sera içi sıcaklığına, toprak yapısına göre değişir ![]() Normal şartlar altında ilk sulamadan itibaren son sulamaya kadar, dekara verilecek su miktarı 1,5 tondan başlanarak 6,5 ton ile noktalanmalıdır ![]() ![]() Yukarıda anlatıldığı şekilde sistemin debisi bulunduktan sonra sulama yapmak artık çok kolaydır ![]() Sulamaya başlamadan önce seranın en az üç yerinde (baş, orta ve sonda) birer bitkinin hemen yanında ve bitkilerin saçak kök derinliğinde birer çukur açılır ![]() ![]() Çukurlar açıldıktan sonra sulamaya geçilir ![]() ![]() Bu çukurlar saçak derinliği arttıkça kök derinliğine paralel olarak derinleştirilerek devamlı kullanılabildiği gibi toprakla doldurularak her sulamada yeni çukur da açılabilir ![]() Bu metot uygulanırken sistemin kaç dakika çalıştırıldığı kontrol edilmelidir ![]() ![]() ![]() Üst Gübreleme Üst gübrelemeye başlama zamanı kültürlere, toprak yapısına ve hava şartlarına göre değişirse de, genellikle ilk meyvelerin görülmesinden itibaren başlamak uygundur ![]() ![]() ![]() Domates yetiştiriciliğinde üst gübrelemeye başlama zamanı birinci salkımdaki meyvelerin ceviz büyüklüğüne geldiği zamandır ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra hasat sonuna kadar her hafta 15 kg ![]() ![]() ![]() Bitkinin mikro element ihtiyacını karşılamak için mikro element ağırlıklı yaprak gübreleri kullanılmalıdır ![]() ![]() Eğer seranızda damla sulama sistemi varsa; bu sistemin getirdiği en büyük kolaylıklardan birisi de gübre uygulamalarına getirdiği kolaylıktır ![]() Ancak; bu sistemle uygulanacak gübrelerin belirli özellikleri vardır ![]() a) Sulama sisteminde aşınmaya sebep olmamalıdır ![]() b) Suda % 100 çözünmeli, memelerin tıkanmasına sebep olacak artık bırakmamalıdır ![]() c) Bitki tarafından kolay alınması için şelatlanmış olmalı ve bünyesinde iz elementleri ihtiva etmelidir ![]() d) Bitkilere zararlı ve toprak bünyesini bozan kimyasal maddeleri (Cl, Fl, Na, HCO3 ve aşırı SO4) içermemelidir ![]() Tüm bu özellikleri taşıyan gübreler oldukça pahalı oldukları için tüm sezon ihtiyacını bu gübrelerle karşılamak ekonomik sınırların üzerine çıkar ![]() - Azot ihtiyacı için: Amonyum Nitrat (% 33) ve Üre (% 46) ![]() - Potasyum ve Azot ihtiyacını birlikte karşılamak için: Potasyum Nitrat (13-0-46) ![]() - Fosfor ihtiyacı için: Fosforik asit ![]() Fosforik asit aynı zamanda tıkanan deliklerin açılmasında da kullanılır ![]() Işık şiddetinin düşük olduğu geç sonbahar ve kış aylarında üre kullanımı tavsiye edilmez ![]() ![]() Kompoze gübrelerle sülfat içeren gübrelerin damla sulama sistemlerinde kullanımı risklidir ![]() ![]() Damla sulama sistemi ile uygulanacak gübre miktarları, uygulanacak su miktarı ile orantılıdır ![]() ![]() ![]() Örneğin; dekara 1500 litre su ile uygulanacak 10-45-12 formülasyonlu bir gübreden ne kadar kullanacağımız şöyle hesaplanır: - Bu formülasyonlu bir gübrenin 100 gramında toplam 10 + 45 + 12 = 67 gram N-P-K vardır ![]() - Kullanacağımız 1500 litre su ile uygulanacak saf madde miktarı: 1500 x 0,3 = 450 gram olacaktır ![]() - Buna göre: 67 gram saf NPK 100 gram gübrede varsa 450 gram saf NPK X gram gübrede vardır ![]() ------------------------------------------------------------------ 450 x 100 X = --------------- = 672 gram ![]() 67 Yani vereceğimiz 1500 litre suyla beraber maksimum 672 gram gübre vermeliyiz ![]() Serada İklim Şartları Fide dönemi içinde ortam sıcaklığı 18-20 0C civarında tutulmaya çalışılmalıdır ![]() Bitki döneminde sera içi optimum sıcaklık 25 0C civarında olmalı, en düşük sıcaklık 10 0C’nin üstünde tutulmalıdır ![]() ![]() Hasat Kullanma amacına ve tüketim merkezine uzaklığına göre meyveler kırmızı, pembe veya yeşil-pembe renkte toplanır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|