|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dış, evcil, hastalıklar, hayvanlarda, sığırlarda, tedavi, ürogenital, yöntemleri |
![]() |
Sığırlarda Ve Evcil Hayvanlarda Dış Ürogenital Hastalıklar Ve Tedavi Yöntemleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sığırlarda Ve Evcil Hayvanlarda Dış Ürogenital Hastalıklar Ve Tedavi Yöntemlerisığırlarda ve evcil hayvanlarda dış ürogenital hastalıklar ve tedavi yöntemleri VULVA HASTALIKLARI 1- Vulvitis 2- Vulva yaraları 3- Vulvanın ödemi ve hematomu 4- Bartolin Kistleri 5- Ovula Nabothii: 6- Gartner Kistleri 7- Vulva tümörleri 8- Perivulvar dermatitis 1- Vulvitis Vulva ve vestibulum’un yangısına denir ![]() ![]() Nedenleri: 1- Normal doğum veya doğuma yardımcı uygulamalar, 2- Vulva dudaklarının kontüzyonları, 3- Retensiyo sekundinarum Yavru zarlarının atılamaması, 4- Vulvanın yara ve tümörleri, 5- Sürekli vulvayı yalama ve vulvanın dışkı ile bulaşması, Semptomlar: Genel semptomlar: Ağrı, huzursuzluk, iştahsızlık, ayağını sık yere vurma, sık idrar ve dışkılama, Lokal semptomlar: -Vulvada ödem, şişkinlik, kızarıklık ve ısı artışı -Ağrı ve ağrı semptomları, -Vulva az olarak aralanırsa mukuslu veya mukopurulent akıntı, -Topluiğne başı büyüklüğünde kabarcıklar görülür, -Arka bacak ve kuyrukta akıntı izleri görülür ![]() Sağaltım: Hastalık genel ve lokal semptomları beraber gösteriyorsa birlikte sağaltımı yapılmalıdır ![]() Genel sağaltım: Parenteral antiflojistik + aminoasitli preparatlar ve antibiyotik kullanılarak tedavi edilebilirler ![]() Lokal sağaltım: Alt epidural anestezi yapılabilir ![]() Antiseptikler verilir yara sağaltımı için antiflojistik pomat kullanılır, ayrıca kortizol ve antibiyotik kullanılabilir ![]() 2- Vulva yaraları Nedenleri: Güç doğumlar Boynuz darbeleri Kavga sırasındaki ısırık ve tırmıklar Semptomları Eğer yara yeni ise kanama görülür ![]() ![]() Sağaltım: Yeni olgularda ilk olarak yara sağaltımı yapılmalıdır yara belirginleştirilir ve dikilir ![]() Eski olgularda nekrozlu doku antiseptiklerle yumuşatılır ![]() ![]() 3- Vulvanın ödemi ve hematomu Nedenleri: Fizyolojik: Doğumdan hemen önce ve östrus döneminde görülebilir Patolojik: Fizyolojik olmayan durumlarda gelişen ödemlerdir ![]() ![]() Semptomlar: Şişme, ödem, kan sızıntısı, kan toplanması görülebilir ![]() Sağaltım: Hafif olgular birkaç günde kendiliğinden iyileşir fakat iyileşme soğuk kompreslerle hızlandırılabilir ![]() Şiddetli olgularda hematom hemen açılmamalı olgunlaşması beklenmeli ve daha sonra açılmalıdır ![]() Eğer açılmasa apseleşme görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Bartolin Kistleri: Üretranın vulvaya bakan kısmında bulunurlar, Çiftleşme ve doğum sırasında bu bezler ortaya çıkarlar bu bezlerin tıkanması sonucu kistler oluşur ![]() 5- Gartner kistleri:Bartolin kistlerinin daha arkasında (vajinanın daha iç tarafında) yer alır ![]() 6- Ovula Nabothii: Serviksteki goblet hücrelerinden mukus salgılayan kanalların tıkanması ile oluşur ![]() Kistler hayvanın fertilitesini etkilemez sadece estetik olarak hoş değildir, içerik boşaltılarak sağaltım yapılır ![]() 7- Vulva tümörleri En fazla köpeklerde görülür ![]() ![]() Tedavi koterle veya lazer ile yapılmalıdır ![]() ![]() Bulaşıcı Veneral Tümör (Transmissible Veneral Tumor) {TVT} Bulaşma çiftleşme ile olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağaltım: Sağaltıma başlanmadan kan tahlili yapılmalıdır ![]() ![]() Operatif sağaltım yapılmamalı antineoplastik ilaçlar kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu neden ötürü önce kortizol uygulanıp daha sonra Vincristine uygulanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Perivulvar dermatitis Cinsel olgunluğa ulaşmadan kısırlaştırılmış hayvanlarda veya yaşlı hayvanlarda görülür Vulva üzerinde deri parçası vulvanın üzerine sarkar ![]() ![]() ![]() Vulvanın yapısına benzer ay şeklinde 2 ensizyon yapılır ![]() Bu işlem genel anestezi altında yapılır sınırlı uyuşturma yeterli değildir ![]() Vulvitis, Vulva yaraları, Vulvanın ödemi ve hematomu, Bartolin Kistleri, Ovula Nabothii, Gartner Kistleri, Vulva tümörleri, Perivulvar dermatitis, Vajina Hastalıkları 1- Vaginitisler 2- Vagina Yaraları 3- Pneumovagina 4- Prolapsus vagina 5- Vagina tümörleri 1- Vaginitisler: Klinik olarak en sık rastlanana olgulardandır ![]() ![]() ![]() Vaginitisler ikikısma ayrılır ![]() ![]() Nonenfeksiyöz Vaginitisler: Basit ve Nekrotik vulvo-vaginitisler olmak üzere ikiye ayrılır ![]() · Nedenleri: - Doğum sırasında oluşan yaralar, İrritan antiseptikler, - Hekimin vaginal muayene yaparken kontamine etmesi - Çiftleşme, Sadomi, - Atrofik vulva: Kısırlaştırılmış köpeklerde idrar yolu yetersiz kalması ile idrar birikip kalır ![]() ![]() - Pneumovagina: Genital kanalın hava emmesi olayı · Semptomlar: - Vagina mukozası: hiperemik ödemli ve Vagina tabanında akıntı birikmiştir ![]() ![]() - Mukopurulent sarımsı grimsi akıntı, - Ikınmalar görülür ![]() - İleri olgularda cervitis ve metritise dönüşür ![]() ![]() · Sağaltım - Basit ama etkili yapılması gerekir sterilite çok önemlidir ![]() - Ikınmalara karşı alt epidural anestezi uygulanmalıdır ![]() - Deformasyon ve yaralar operatif sağaltılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() - Lokal olarak antiflojistik, antibiyotik, sikatrizan ve östrojen pomad karışımı günde 1 uygulanır ![]() Nekrotik Vulvo-vaginirisler: Güç doğuma müdahale sırasında oluşur ![]() · Nedenleri: Güç doğumlarda Retensiyo sekundinarum, anfizemli yavru, uzun süren fötotomi, · Semptomları: Lokal semptomların yanında genel semptomlarda görülür ![]() - İştahsızlık, şiddetli ıkınma, ısı artışı - Basınca bağlı kan oturmaları, vulva dudakları ödemli mor renkli odaklar, - Ürinasyon ve defakasyon, Vulvada flegmon · Sağaltım: - Genel ve lokal tedavi uygulanır ![]() - Vaginal irrigasyon yapılır ![]() ![]() - Lokal olarak antiflojistik, antibiyotik, sikatrizan ve östrojen pomad karışımı uygulanır ![]() Enfeksiyöz Vaginitisler 1- Veziküler vaginitis: Vulva, penis ve preputium üzerinde veziküler oluşumlarla karakterizedir ![]() · Nedenleri - Etken viüstür ![]() - Bulaşma çiftleşme ile olur ![]() ![]() ![]() · Semptomlar: - Bulaşmadan 1 hafta sonra ortaya çıkar ![]() ![]() - Ikınma, sık idrar ve dışkılama, ağrı semptomları, irinli akıntı görülür ![]() · Sağaltım: - Aşısı var fakat hasta hayvanların uzaklaştırılması çiftleşmenin durdurulması - Genel ve lokal semptomlara yönelik tedavi uygulanmalıdır ![]() - Ayrıca diğer yangı sağaltımı yapılmalıdır ![]() 2- Granuler Vulvo-vaginitis: Nedeni tam bilinmemektedir çeşitli görüşler ileri sürülmektedir ![]() Bulaşma çiftleşme ve genital akıntı ile olur ![]() Semptomlar erkekte preputiumda dişide vulvada granüller şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece lokal tedavi uygulanır ![]() Vagina yaraları ve Kontüzyonları Her hayvan türünde görülebilir ![]() ![]() ![]() Nedenleri: - Doğum sırasındaki hatalı uygulamalar - Vajinanın forseps ile tutulup çekilmesi sonucu oluşabilir ![]() - Kısraklarda doğum esnasında bacakların yanlış durması yırtılmalara neden olur ![]() - Kopulasyon sırasında erkeğin sert ve hızlı yüklenmesi ve Sadomi - Anfizemli yavruları kuru doğum kanalından zorla çıkarmaya çalışmak Semptomlar I ![]() ![]() II ![]() III ![]() ![]() Fakat eğer yırtık dorsalde ise rektuma çıkmıştır ![]() ![]() Eğer yırtık lateral veya ventralde ise karın boşluğuna çıkmıştır ![]() Sağaltım - Yaralar mutlaka dikilmelidir ![]() - Eğer yara eskimiş ise yen ihale getirilmelidir, daha sonra dikilmelidir ![]() - Bölge zaten enfeksiyonlara açıktır birde yara bulunması enfeksiyon riskini iyice arttırır ![]() - Sürekli basit dikişle dikilmelidir basit ayrı dikiş kullanılmaz zira atılması zordur ![]() - Operasyondan önce hayvan 24 saat aç bırakılmalı sürgüt ilaçlar 24 saat önceden verilmelidir ![]() - Sığırlarda anestezi için üst epidural anestezi uygulanırken diğer hayvanlarda genel anestezi uygulanır ![]() - Daha sonra vajinadaki akıntı ve dışkı irrigasyon ile uzaklaştırılır ![]() - Sığırlar sağ tarafa kısraklar sol tarafa yatırılarak operasyona alınırlar - Operasyonun daha kolay yapılması için vajinanın açılması gerekir bunun için otomatik ekartör kullanılmalıdır ![]() - Yara yeni ise hemen dikilir eğer eskimiş ise yenileştirilir daha sonra dikilir ![]() ![]() - Rektum ve Vagina arası dokuya peri-vaginal bağ doku denir ![]() - Rektum = seroza, muskularis ve mucoza katmanından oluşur ![]() - Operatif sağaltımın yanında parenteral uygulamalarda yapılmalıdır ![]() - Antibiyotik (10-12 gün) + B kompleks vitaminleri (10-12 gün) + antiinflamatuar (3-4gün) ilaç uygulanır ![]() - Operasyon sonrası ilk 3 gün sıvı tedavisi uygulanır ![]() - Operasyonda nüks olguları görülebilir böyle durumlarda operasyon yenilenebilir ![]() Pneumovagina: Kısraklarda oldukça sık sığırlarda ise daha nadir görülür ![]() Genital kanalın hava emmesi sonucu görülür ![]() ![]() Hayvan adım atarken hastalığa özgü patognomik bir ses çıkarır ![]() Nedenleri Güç doğumlar, prenium bölgesi yırtıkları yapılan episiyotomilerin düzgün dikilmemesi yaşlı olmak, fazal sayıda doğum yapmış olmak ve östrogenik etkilerde pneumovagianya neden olur ![]() Semptomları Vagina tabanında köpüklü eksudat görülür ![]() ![]() İlerleyen olgular cervisit, metritis, vaginitise neden olur böylece infertilite şekillenir ![]() Sağaltım En önemli sağaltım operasyondur ![]() ![]() ![]() Kuyruk yukarıya sabitlenir ![]() ![]() ![]() Anestezi yerel olarak uygulanır, Olgu eskimiş ise yumuşatılır intrauterin antibiyotik uygulaması yapılır ![]() ![]() ![]() Vestibulum ile vulvanın birleşim yerinden (mukoza ile derinin) !cm kadar içeriden mukoza tarafından iğne batırılarak 5ml submukozal anestezik sağ ve sol tarafa verilir ![]() ![]() ![]() Döllenme suni tohumlama ile yapılması önerilir ![]() ![]() ![]() Prolapsus Vagina Vajinanın bir kısmının veya tamamının vulva dudaklarından dışarı çıkmasına denir ![]() ![]() Nedenleri: 1- Hiperöstrogenik etki:Fazla miktarda östrojen salgılanması sonucu, dışarıdan orantısız östrojen verilmesi veya metabolik bozukluklar sonucu gelişebilir ![]() 2- Kalıtsal duyarlılık özellikle etçil ırklarda daha fazla görülür ![]() 3- Genital sistemin atonisi sonucu uterusta oluşan genişleme 4- Genital kanal yangıları sonucu oluşan şiddetli ıkınmalar 5- Çoğul gebelikler de daha fazla yer işgal edildiğinden prolapsus Vagina görülür ![]() 6- Çok fazla gıda alımı sonucu oluşan kabızlık genişleme yapar buda vajinanın dışarı çıkmasına neden olur ![]() Vagina hiperplazisi: Östrus dönemi köpeklerde östrojenin vajina duvarı üzerine etkisi vajina duvarında ödemleşmeye yol açar ![]() ![]() ![]() - İnversiyo Vagina: Vajina duvarı iç tarafta kendi üstüne geçmiş durumdadır ![]() - Prolapsus Vagina incompletus: Vajina duvarının bir kısmının dışarı çıkması ![]() - Prolapsus Vagina completus: Vajina duvarı ve serviksin tamamen vulvadan dışarı çıkması durumudur ![]() Semptomlar: - Vajina kısmen veya tamamen yalnız veya serviksle beraber dışarıda görülür ![]() - İdrar yapmada güçlük ve bunun sonucunda böbrek yetmezlikleri görülebilir ![]() - Ikınma ve ağrı belirtileri görülür Ayrıca bölgesel dolaşımda bozulmalar görülür kan akımı durgunlaşır ![]() - Olgular önce nekrozlaşır daha sonra kangrene olur ![]() - Enfeksiyona yol açabilirler bunun sonucunda vaginitis görülebilir Prognoz: İversiyo vagina ve Prolapsus Vagina incompletusta prognoz iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sağaltım: - Hayvanın arkası yükseltilerek tedaviye katkı sağlanır ![]() ![]() - Progesteron enjeksiyonu ile progesteron miktarında artış sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Repozisyon: vajinanın normal pozisyonuna manüel olarak yerleştirilmesidir ![]() Ikınmaları kesmek için alt epidural anestezi ve uterus relaksinleri uygulanabilir ![]() Prolapsus olan kitle temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk kompreslerle kitle küçültülür ![]() ![]() ![]() ![]() Flessa dikişi: Kendine özgü (kendine özgü trokar ve topuzu var) Sağlı sollu olarak trokar geçirilerek topuzları takılır ve iki dudak birleştirilmiş olur ![]() ![]() Buhner dikişi: Buhner iğnesi ucuna iplikli sargı bezi takılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Prolapsus Vagina completus’un operatif sağaltımı: Köpeklerde idrar kesesi sondalanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cervix Hastalıkları 1- Servisitis Rahim Ağzı yangısı 2- Serviks yaraları: Rahim Ağzı yaraları 3- Serviks stenozları: Rahim Ağzı kapanması tıkanamsı 4- Serviks tümörleri Rahim Ağzı kanseri 5- Serviks anomalileri 1- Servisitis - Serviksin yangısıdır ![]() ![]() - Abortus, Pneumovagina, Vaginitis, Metritis, Retensiyo sekundinarium, Prolapsus vagina, Urovagina ve hatalı suni tohumlamalar neden olabilir ![]() Semptomları: ödemli, hiperemik, kalınlaşmış ve akıntılı bir görünümdedir ![]() Sağaltım: Prognozu iyidir ![]() ![]() 2- Serviks yaraları Nedenleri: Normal olmayan geliş pozisyonları, fötotomiler, zorla çekip çıkarma durumlarında hatalı suni tohumlama girişimlerinde ayrıca bazı Genital kanal operasyonların komplikasyonu sonucu oluşabilir ![]() Semptomları: Yırtık alanları bazen kanama ve nekroz alanları görülür ![]() Prognoz: Yırtığın türüne, derecesine göre değişir ![]() ![]() Sağaltım: Taze yaralar hemen dikilir eskimiş yaralar pomat ve antibiyotik uygulanarak yumuşatılır taze hale getirilip dikilir ![]() ![]() 3- Serviks stenozları Doğumsal veya daha sonradan oluşmuş olabilir ![]() ![]() 4- Serviks tümörleri İyi huylu veya kötü huylu olabilirler ![]() ![]() 5- Serviks anomalileri: Serviksin çift olması: Tavşanda çift serviks anatomik yapısı gereği olarak bulunmasına rağmen diğer hayvanlarda patolojik bir durumdur |
![]() |
![]() |
|