Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
organik, tarım

Neden Organik Tarım?

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Neden Organik Tarım?

NEDEN ORGANİK GÜBRE?

%100 Organik, %100 Güvenli
Hayvan gübreleri hem ergin bakteriler için uygun yaşam alanıdır, hem de bakteri sporları içerir Çim ekili alanlara hayvan gübresi kullanılması bir çok hastalığın da kaynağı olan bakterilerle yaşam alanlarımızın paylaşılması anlamını taşır Bugün sağlık bakanlığı köylerde gübre yığınlarının üzerini örtmeye, oralardan hastalık yayılmasını önlemeye çalışırken kentsel yaşama hayvan gübresinin sokulmasının anlamını kavramak mümkün değildir
Aynı şekilde besin üretilen alanlarda seralarda, bahçelerde gübre olarak hayvansal atıklardan ne kadar yararlanıyorsak daha fazlasını hastalık olarak yaşamımıza kattığımız gerçeğini önce ziraat mühendislerimizin görmeleri gerekiyor Ayrıca zirai mücadelede aşırı ilaç kullanımının temel nedeni de hayvansal atıkların gübre olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır Bitki gölgesinde yetişen bakteri hemen yukarısındaki besine ulaşacak, üreticinin bin bir zahmetle ürettiği ürünün hastalanmasına neden olacaktır
Seralarda nematod yoğunluğunu araştırırsanız, uzun yıllar hayvan gübresi kullanılmış seralarda daha yoğun biçimde nematoda rastlarsınız Hayvan gübresinin kullanılmadığı seralarda nematoda az rastlanmakla birlikte rüzgar alma yönüne göre nematod olan tarlalara açık olan seralarda daha fazla nematod olduğu gözlenmiştir Kaldı ki seralar bakteri üremesi için en uygun koşullara sahip alanlardır Bu nedenle kırsal alanlarda gübreliklerin üzerini örttürmeye çalışan fikre destek olunması gerekmektedir Çim saha ve sebze meyve üretim alanlarında hayvan gübresi kullanımının hiç bir mantıklı dayanağı yoktur
Kimyasal gübre ise hem toprağı çoraklaştırmakta, hem de suda çözünen kimyasalların yeraltı sularına karışmasıyla yaşamımız için tehdit oluşturmaktadır

Mustafa KOCA
Kimya Mühendisi (ODTÜ)

Alıntı Yaparak Cevapla

Neden Organik Tarım?

Eski 10-07-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Neden Organik Tarım?

Sayın Mustafa Koca

Yazdıklarınızın hepsine katılmamak mümkün değil Ben eksik bilgileriniz olduğunu düşünüyorum

1 Benim elimde hayvan dışkısını iki yıl bekletikten sonra islah edilmiş, fermantasyon ve yüksek ısı buharından geçirilerek zararlılardan ve hastalıklardan arındırılmış ayrıca özel bir uygulama ile kötü kokusundan da arındırılmış toz ve granül formunda hayvan gübresi bulunmaktadır Yapılan tahlil neticesinde OrgMad:% 44,29 Organik azot: 1,01 Toplam Azot: 1,83 Nem: 7,1 Toplam P2O5 1,39 gibi derelere ulaşılmaktadır Bu ürün uygulandığında yazınızda bahsettiğiniz problemler ortadan kalkmaktadır Ben hep kaliteli ürün kullanmak gerektiğini söylüyorum

Ayrıca hayvan dışkısından özellikle damlama sulama için üretilen zararlılardan arımdırılmış organik sıvı çiftlik gübresi bulunmaktadır OrgMad: 20 Toplam Azot: 1 Organik Azot: 0,3 Suda çözünür K20: 1 değerlerindedir

2 Organik tarımda kullanılan ve toprak düzenleyici olarak geçen leonardit denen organik, doğal bir ürün bulunmaktadır Benim leonarditim • Başak gübre : Hidrolize edilerek kurutulmuş Leonardit (Organik gübre, Hümik+Fülvik % 69,36; Organik madde % 58,8; Nem % 4,34; Azot % 0,93 labratuvar değerlerindedir

Ayrıca özellikle damlama sulama için organik azotlu sıvı ürün bulunmaktadır Labratuvar değerleri OrgMad: 47,08 Toplam Azot: 3,97 Suda çözünür K7o 9,84 dür

Bu ürünlerle organik tarımdan yapmamak akıl karı değildir Şunu hiç unutmamak lazım; sağlıklı beslenmek için, yediklerimizin damak tadı yerine gelmesi için, organik tarımla ürütilen ürünlerin raf ömrünün uzun olması için organik tarımı tercih etmeliyiz Üretenler kolay müşteri bularak daha yüksek fiyatlara değerlendirebilirler, tüketenler kesinlikle sağlıklı beslenirler

(Kimyasal gübre ise hem toprağı çoraklaştırmakta, hem de suda çözünen kimyasalların yeraltı sularına karışmasıyla yaşamımız için tehdit oluşturmaktadır) Bu cümleye herkez katıyor Yeterki çiftçilerimiz kandırılmadan organik tarım yapma imkanını bulabilsinler Saygılarımla,

Remzi Sarıoğlu

Alıntı Yaparak Cevapla

Neden Organik Tarım?

Eski 10-07-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Neden Organik Tarım?

Hayvansal gübreler hastalık ve zararlılar İlginç bir yaklaşım olmuş Elbetteki hayvansal gübreler içerisinde insan sağlığını tehdit edebilecek bakteriler bulunabilir Diğer taraftan yetiştirilen ürünlerin gelişmesini olumsuz etkileyecek yabancı ot tohumları bulunabilir Bununla birlikte hayvansal gubreler organik madde deposu olarak hem toprağın yapısını güçlendirmekte su tutma kapasitesini artırmakta toprak zerrelerini birbirine bağlayarak erozyonu önlemekte hemde çok kaliteli bir gübre olarak bitki gelişimini düzenlemekte ve artırmaktadır Bütün bunlar bilinirken hayvan gübresine nasıl olurda kullanımasında mantık yoktur denilebilir Kimyasal gübreler ve gübre atıkları kalıntılar toprağı çoraklaştırmakta ve uzun yılların birikimi ile toprağı verimzis hale getirmektedir
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com