Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağırlama, geleneği, misafir, tuz, uygurların

Uygurların Misafir Ağırlama Geleneği Ve Tuz

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Uygurların Misafir Ağırlama Geleneği Ve Tuz



Uygurlar, misafirperverlikleri ile tanınır Herhangi bir Uygur ailesine gittiğinizde asla yabancılık çekmezsiniz

Uygurların evlerine gelen misafirlere ikram ettikleri ilk şey yeni demlenmiş çaydır Bazı aileler, misafirlere büyük kaselerde sütlü çay ikram eder, içine bazen nan denilen ekmek parçaları da konulur Misafirlere çayla birlikte, nan, kesme ve kristal şeker ile kuru üzüm, kuru kayısı, reçel ve kuru pasta sunulur Bunlara yazın kavun, karpuz ve diğer meyveler de eklenir
Çaydan sonra yemek sofrasına geçilir Uygurların yemek çeşitleri oldukça zengindir Farklı misafirlere farklı yemekler sunulur Örneğin misafir uzaktan gelmişse, onlara "Yugul" denilen, yol yorgunluğunu gideren elle hazırlanmış makarna çorbası ikram edilir Buharda pişirilen veya yağda kızartılan içli ekmek, sebzeli-etli makarna da misafir için kurulan sofralarda sıkça görülen yemek çeşitleridir Sofrada kurusu ve sulusuyla en az üç dört çeşit yemek bulundurulur
Yemek sofrasından kalkıldıktan sonra, misafirlere yine çay ve meyve ikram edilir
Tuz, Uygurların yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır Uygurlarda tuz kültürü, gelenekleriyle sımsıkıya bağlıdır Örneğin nikahta gelin ve damat, tuzlu suya bandırılmış ekmek yerler Bu da bütün kötülük ve felaketlerden korunacakları, aşklarının sonsuza kadar süreceği anlamına gelir
Uygurlar, anlaşmazlıklarını yemin etme usulüyle çözerler Yemin ederken de ciddiyetin ifadesi olarak tuza ayak basılır Böyle edilen yeminlere herkes inanır
Uygurlar, tuz ve ekmeği hiçbir zaman ziyan etmezler Aynı zamanda tuz, Uygurlar için uğurun simgesidir Örneğin Turfan'da yaşayan Uygurlar, yeni ev inşa ederken, taşınırken veya düğün yaparken hep tuzla huzur ve mutluluk dilerler Xinjiang'ın güneyindeki bazı bölgelerde yaşayan Uygurlar ise, tuzla misafirleri kovarlar Eğer eve hoş karşılanmayan bir misafir gelirse, ev sahibi de sözle o misafiri kovmaktan çekinirse, mutfağa gidip tuzluk olarak kullanılan su kabağının yerini birkaç defa değiştirir Bunu gören misafir de hemen kalkıp gitmek zorunda kalır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.