![]() |
Şahbağı Efsanesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şahbağı EfsanesiVan Kalesi - Şah Abbas bağlantılı ikinci efsane Şahbağı Efsanesi?dir ![]() ![]() Van Kalesi?nin 8-10 km kuzeydoğusunda, bugünkü İstasyon Mahallesi mevkiinde güzel bir köy vardır ![]() İran Şahı Şah Abbas, bir iddia üzerine Van Kalesi?ni almak üzere sefere çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman Van Kalesi?ni bir Vali idare etmektedir ![]() ![]() ![]() Bu arada, Kale?yi bir türlü teslim alamayan Şah Abbas?ın askerlerinin canları sıkılmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Muhasara altında tutulan Kale?de açlık artmakta, teslim olma söylentileri gittikçe yayılmaktadır ![]() ?Vay, ben öldüm mü ki, vatanıma yâd adam gire? Canım sağken düşmanın atının tırnağını vatan toprağına bastırmam? der ![]() ![]() Yaşlı Nine, ertesi gün bir deste tandır ekmeği, bir bakraç yoğurt ile Şah Abbas?ın ziyaretine gider ![]() ?Şahım, daha evvel gelmem gerekirdi; ancak düğünlerden, davetlerden bir türlü fırsat bulamadım, kusura kalma? der ![]() Şah Abbas, Yaşlı Kadının sözlerinden Kale?de kıtlık olmadığı sonucunu çıkarır ![]() Bu arada Yaşlı Nine?nin planı gereği kale burçlarından beyaz tozlar dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Kale?yi alamayacağına kanaat getiren Şah Abbas, muhasarayı kaldırır ve: ?Ko desinler Şah Abbas?ın bağı var? diyerek memleketine geri döner ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|