|  | Şarap Yıllandıkça Neden Güzelleşir |  | 
|  10-07-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Şarap Yıllandıkça Neden Güzelleşirşarap yıllandıkça neden güzelleşir Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen üzümlerin renkleri de çok çeşitlidir  Şarap yapımında kullanılan üzümlerin renkleri iki ana gurupta toplanır  San ile yeşil arasında rengi olanlara 'beyaz üzüm', kırmızı ile mavimsi siyah renk arasında olanlara 'siyah üzüm' denilir  Kırınızı şaraplar siyah üzümden yapılırken, beyaz şarapların da sadece beyaz üzümlerden yapıldığı bilgisi doğru değildir  Burada önemli olan üzümün kabuğudur  Kırmızı üzümü olduğu gibi kullandığınızda kırmızı şarap elde edersiniz  Kırmızı veya beyaz fark etmez tüm üzümlerin kabuklarını soyduğunuzda ise sonuçta beyaz üzüm elde edersiniz  Yıllanma terimini bütün şaraplar için kullanmak yanlıştır  Eğer şarap ileride yıllandırılacağı düşünülerek imal edilmişse bu gerçekleşebilir  Diğerlerinde şarabı özellikle sofra şarabını yıllarca saklamak ona değer kazandırmaz  Yıllandırılabilen şaraplar çok seçkin bir tür kırmızı şaraplardır  Dünyada üretilen bu tür şarapların ancak yüzde 5'i yıllanmaya uygundur  Şaraplar genellikle meşe ağacından yapılmış varillerde dinlendirilirler  Sonra şişeye alınanlar şişelerinde de 20 yıl kadar bekletilirler  Yıllanma hızı şişenin içinde varillere göre daha düşüktür  Şaraplar varillerden alındıklarında tatları biraz tatlı olabilir  6 ay beklenilirse mayhoş olmaya başlayabilirler  Tekrar yumuşak, hoş ve tatlı hale dönüşmeleri için en az 5 yıl daha beklemek gerekir  Kırmızı şaraplarda yıllandıkça oluşan bu gelişmenin sebebi üzümün kabuğu ile birlikte imal edilmeleridir  Üzümün kabuğunda 'tanin' adı verilen bir kimyasal bileşim vardır  Başlangıçta şarabı etkilemeyen tanin molekülleri zamanla birleşerek daha büyük moleküller oluştururlar ve yıllanmış şarabın oluşmasını sağlarlar  Küçüklerin birleşerek büyükleri oluşturmalarına kimya dilinde 'polimerizasyon' deniliyor  Eğer bir daha bu tip bir şarap siparişi verirseniz ve ilk tattığınızda 'ah, çok iyi polimerize olmuş' derseniz, çevreye bir şarap uzmanıymışsınız izlenimini verebilirsiniz  Şarabın içinde oluşan kimyasal reaksiyonlar bu kadarla da bitmiyor  Etil alkol ile tartarik asidin dengeye gelmesi 13 yıl alıyor  Yani iyi bir yıllanmış şarap en az 20 yılda ortaya çıkıyor  İyi bir yıllanma için öncelikle şarap, ısı değişimlerinden, doğrudan gelen ışıktan ve titreşimlerden korunmalıdır  Bunun için şarabın, karanlık bir yerde, serin bir ortamda, tercihen 12 derecede ve yatık olarak kalması gerekir  Şişenin mantarının kurumaması, şarabın hava almaması için ortam biraz da nemli olmalıdır  Şarabı teknolojinin imkanlarını kullanarak, şişedeki oksijeni alıp, ısıtarak çok daha süratli yıllandırmak mümkün  Ancak şarap üreticileri bunu, tüm işlemleri, özellikle ısıtma süresini kontrol bakımından çok riskli buluyorlar  Bu tip üretimi meslek ahlakı bakımından da doğru bulmuyorlar   | 
|   | 
|  | 
|  |