|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çalınır or nerelerde, kudümkudüm, kullanılır, nedir or nasıl |
![]() |
Kudüm-Kudüm Nedir/Nasıl Çalınır/Nerelerde Kullanılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kudüm-Kudüm Nedir/Nasıl Çalınır/Nerelerde Kullanılır![]() Yarım küre biçiminde bir çift küçük davuldan oluşan ve İslam musikisinin önemli çalgılarından olan ?kudüm? dindışı ve mehter müziğinde ?nakkare? adıyla anılmakta idi ![]() ?Kudüm?ün çapları yaklaşık 28-30 cm civarındaki davulları dövme bakırdan yapılmış olup biri büyük diğeri küçük iki çanağa benzer ![]() Yüksekliği ise yaklaşık 16 cm ![]() ![]() Büyüğünün ağzına iki küçüğünün ağzına bir milim kalınlığında deri gerilir ![]() Kudüm çanağı, eskiden dut ağacından yapılırmış ![]() Birisinin üzerine deve, diğerininkine de merkep derisi gerilir ![]() Iki canagin büyüklügünün birbirinden farkli olmasinin sebebi icra sirasinda farkli tini elde etmek icindir ![]() Tiz ses veren davul (tek) sola; öbürü (düm) sağa konur ![]() Daha ince bir derinin gerildiği 'tek' boyut olarak da 'düm'den biraz küçüktür ![]() Devrilip sallanmalarını önlemek için simit denen içi pamuk doldurulmuş bir çift meşin halka üstüne oturtulurlar ![]() ?Kudüm`ün bakır gövdesi metalik tınıyı gidermek amacıyla çoğunlukla dıştan meşinle kaplanır ![]() Zahve denilen, kemikten ya da tahtadan yapılmış, uçları yuvarlak iki değnekle, bu enstrümana yavaş yavaş vurularak usûl tutulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenikapı Mevlevîhanesi'nin yakınındaki bir köşkte, düğün münâsebetiyle hazır bulunan müzik ekibinin çifte nâra {kudüm'e benzer}sı patlar ![]() Çalan çingene, o civardaki mevlevîhanede bunu bulacağını düşünerek, oraya koşar ![]() Kudumzenbaşı'dan kudüm ister ![]() Ancak bu yaman çalgıcının isterken, "kudûm-i şerif" demeyip; "çifte nâra" deyişi de canını sıkar ![]() Ona "çifte nâra demezler, kudûm-i şerif derler" karşılığını vererek, kapıdan koğar ![]() Sonra gidip, durumu şeyhe şikâyet eder ![]() Rind bir zat olan Osman Selâhaddin Efendi, "neşelerini kaçırmayaydın, vereydin" deyince kudûmzenbaşı "ama efendim kudûm-ı şerife, bu çingene çifte na'ra diyor" diye mukabele eder ![]() Şeyh Efendi de şu karşılığı verir: "Zararı yok; o, çingene eline düşerse çifte nâra, tekkeye gelirse yine kudûm-ı şerif olur" Gel dergeh-i munlâya da bak gör ne safa var, Her bir elem-i mühlike bin derd-i deva var ![]() Efsâne-i zühhâd gibi zerk u riya yok Avâz-ı kudüm u ney ü tanbur-ı neva var ![]() Hüseyn Fahreddin Dede |
![]() |
![]() |
|