![]() |
Tarihle İlgili Sözler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihle İlgili SözlerTarihle ilgii Sözler * Tarih kâinâtın vicdanıdır ![]() * Tarih, başka başka insanlara ve zamanlara rastlayan vak’aların tekrarlamasından başka bir şey değildir ![]() * Tarih; mâzîyi geleceğe taşır, olayları tekerrür zincirine bağlar, durur ![]() * Tarih; cinâyetlerin ve felâketlerin bir tutanağıdır ![]() * Tarih; imansızlık ve ahlâksızlık harabeleriyle doludur ![]() ![]() * Tarih; geçmişte yapılmış, şu anda elimizde olan ve fakat istikbâli gösteren bir dürbündür ![]() * Geçmişin yıkıntıları, bugünün uyarılarıdır ![]() * Tarih, muazzam bir erken uyarı sistemidir ![]() * Tarih, milletlerin tarlasıdır ![]() ![]() * Büyük adamlar tarihi, tarih de büyük adamların yaptıklarını süslemiştir ![]() * Tarih, geçmişi yargılamaktan başka bir şey değildir ![]() * Tarih; okuyana, kendi gözünün görme derecesine göre, yol gösteren bir kılavuzdur ![]() * Tarih, faydası herkesi kapsayan bir ilimdir ![]() ![]() * Tarihin başlıca faydası; öncekilerin iyi ve kötü işlerini bize öğretmesidir ![]() ![]() * Tarih ile efsânenin amacı birdir: Geçici insanda ebedî insanı anlatmak ![]() ![]() * Dünyayı idâre edenler ölülerdir ![]() * Ecdâdını unutanlar, kaynaksız ırmağa, köksüz ağaca benzerler ![]() * Bir çınar için toprak altındaki kökleri ne ise -ve bu kökler kurudukça çınar nasıl kurumaya başlarsa- bir millet için de tarih odur ![]() ![]() ![]() ![]() *Tarih okuyanın aklı çoğalır ![]() *Tarih bilmeyen diplomat, pusuladan anlamayan kaptana benzer; her ikisinin de karaya oturmak tehlikesi vardır ![]() ![]() *Dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını göremez, yarını inşâ edemez; hattâ dünden gelen hamlelerin nedenlerini bile düşünemez ![]() *Batı ülkelerinde bir lise öğrencisi eski metinleri okur ve anlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Bir milletin kültürünü kontrol etmek, o milletin dilini kontrol etmekle; bir milleti imhâ ise nesilleri mâzisinden, tarihinden ve bilhassa millî ve mânevî değerlerinden koparmakla mümkündür ![]() ![]() *Tarih şuuru, sâdece geçmişin geçmişliğini bilmek değil; onun hâlde de var olduğunu anlamak demektir ![]() ![]() ![]() *Tarihinin sürekliliğini kaybeden bir millet, herşeyini kaybetmeye mahkûmdur ![]() ![]() ![]() *Tarihini ve düşmanını bilmeyen millet, kolayca düşer, yok olur ![]() *Tarih, ihtiyatsızlar için merhametsizdir ![]() ![]() *Geçmiş inkâr edilemez; geçmişine taş atanın, geleceğine gülle atarlar ![]() *Geçmişini inkâr eden millet, babası bilinmeyen veya babasını inkâr eden çocuğa benzer; ya ***tir, yahut nankördür ![]() ![]() *Türk tarihini Cumhuriyet’le başlatmak isteyen sapıkları; mâzi, din, an’ane, ecdâd tanımayan bizim mâhut nihilistleri düşündükçe İgnatus Donnely (1831-1901) adlı bir Amerikan politikacının Demokrat partililer aleyhinde söylediği bir nutkunun şu cümlesi aklıma geliyor: “D ![]() ![]() *Milletlere bir tarih kitabında anlatılan yalan, yanlış ve çarpıklığın tesirini, o milletin hâfızasından ancak üç nesil sonra silebilirsiniz ![]() *Ölenleriyle henüz doğmamış olanları arasında bir köprü kuramayan milletlerin, yaşamaya hakları yoktur ![]() ![]() * Gelenekçilik, yaşayanları ölü varsaymak değil; ölüleri yaşıyor varsaymaktır ![]() ![]() ![]() * Müstakbeli bul sen de koşanlarla bir ol da Mâzîyi fakat yıkmaya kalkışma bu yolda Ahlâfa döner korkarım eslâfa hücûmu Mâzîsi yıkık milletin âtîsi olur mu? (Mehmet Âkif Ersoy) * (Devlet arşivini kilo ile Bulgarlara satan İttihad ve Terakkî’ye): Bundan birkaç yüz sene evvel uyananlar, Bugün hâlâ uyuyanları görsün ![]() Efsânesi kaybolsa kıyâmet koparanlar, Tarihini okkayla satanları görsün!? ![]() ![]() * Tarihimi kefenlik bir bez gibi dürdüler ![]() ![]() Beni dirilmesi yok ölümle öldürdüler ![]() * İnanmıyorum bana öğretilen tarihe! (N ![]() * Ben de tarih okudum, âlemi elbet bilirim ![]() * Altın bir devir idi; hatırla geçmiş günü Baştan başa cihânı tutmuş ecdâdın ünü ![]() * Donanma ordu yürürken muzafferen ileri Üzengi öpmeye hasretti, garbın elçileri ![]() ![]() Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz; Gelmişiz dünyaya” insanlık”nedir,öğretmişiz ![]() ![]() ![]() ![]() Bir taraftan seyfe makrûn adlimiz, ihsanımız ![]() ![]() ![]() * Gök kubbeyi delmiş, yedi iklimde minâre Göstermiş asırlarca ölümsüz bir idâre ![]() * Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı Tekbîr Bulur mu deli rüzgâr o sedâyı: “Allah Bir!” (N ![]() * Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan Bahseder gerçi duyanlar o onulmaz yaradan ![]() Derler ki: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük ![]() ![]() * Yazıklar oldu bizim târihî şânımıza “Kâfir ağlar, bizim ahvâl-i perîşânımıza!” (İkinci mısrâ Fuzûlî’nin) * Ben şehitler çocuğu ![]() ![]() Ben bende değil ![]() ![]() * El-âlem çalışıyor, fethetmeye Merih’i; Sen cebinde kaybettin, güneş dolu tarihi! (Necip Fazıl) * Selçukîyim, yirminci asırda doğsam da! * Osmanlıyım, cumhuriyet çocuğu olsam da! (Fethullah Gülen) *Dün ne olmuşsa, bugün de aynı şeyler oluyor; güneş altında yeni şeyler yok ![]() * “Tarih”i “tekerrür” diye târif ediyorlar * Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? (Mehmet Âkif Ersoy) * Tarih değil, hatâlar tekerrür ediyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|