Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aragon, hanedanı, ispanyol

İspanyol Aragon Hanedanı

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İspanyol Aragon Hanedanı

İspanyol Aragon Hanedanı altında Napoli Krallığı

Alfonso 1458e kadar bu uc krallikta sahsi idaresi altinda saltanat surdu 148de oldugu zaman Aragon hanedanindan oglu II Juan Aragon Krali ve Sicilya Krali oldu ama Napoli Kralligi gayrimesru oglu olan ve Don Ferrento olarak anilan Napoli'li I Ferdinand'a gecti

1494de Don Ferrento oldu Anju Hanedani'nin Napoli Kralligi tahtina olan mesru hakkini ilan eden Fransiz Krali VIII Carlos Italya'yi istilaya basladi VIII Carlos'in babasi 1481de Kral Rene'nin yegeni olunce Anju hanedaninin mesru varisi olmustu Ortaya cikan yeni savalara Italya Savaslari adi verilir

1495de VIII Carlos Napoli'yi ele gecirip Aragon Hanedani'ndan Napoli'li II Alfonso'yu Napoli'den kacirtti Fakat bir yil sonra Ispanya Krali Aragon'lu II Ferdinand'in II Alfonso'nun oglu olan kuzeni Ferantino'ya idestek vermesi nedeniyle Napoli'den geri cekildi Ferantino tekrar Napoli Kralligi tahtina cikti Ama 1496da ölünce yerine amcasi olan Nplou Krali II Ferdinand tac giydi Ama Fransizlar bunu mesru saymadilar ve Napoli Kralligi tahtina haklarini iddiaya devam ettiler 1501de Fransizlar ve Ispanyollar Aragon'lu Ferdinand'in kralligini ikiye ayirip Napoli Kralligi hakkini birakmasi uzerinde anlasmakta iken bu anlasma yapilamadi 1501de Aragon Ispanya'si ve Fransa arasinda savas basladi 1504de bu savas Ispanyollar'in ve Ferdinand'nin galibiyeti ile sona erdi ve Napoli Kralligi'nin Aragon hanedani idaresinde kalmasi taraflara tarfindan kabul edildi

Ondan sonra uzun zaman Napoli Kralligi Fransa ve Ispanya arasindaki cekismelere devamli odak oldu Ama bu donemde Napoli Kralligi uzerindeki Ispanyol kontrolu hic birakilmadi ve Fransiz hak talepleri giddikce zayif temelelre dayanmaya basladi 1559da Cateu-Cambrésis Antlasmasi ile Fransizlar Napoli Kralligi uzerindeki iddialarindan tumuyle vazgectiler

1557de Londra Anlasmasi ile Itlya'nin merkezinde (simdiki guney Toskanya'da ) Ispanya'ya tumuyle bagli Stato dei Presidi adli yeni bir bolge devleti kuruldu ve bu devlet Napoli Kralligi'nin bir parcasi olarak Ispanya adina idare edilmeye baslandi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com