![]() |
Yavuz Sultan Selim Ve Mısır'ın Fethi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yavuz Sultan Selim Ve Mısır'ın FethiBirgün Yavuz Selim Han sırdaşı Hasan Can'ı huzuruna çağırttı ![]() -Anlat bakayım Hasan bu gece nasıl bir rü'ya gördün? diye sordu ![]() Hasan Can anlatmağa değer bir rü'ya görmediğini söyleyince Yavuz: -İnsan bütün bir gece uyur da hiç rü'ya görmez mi? Herhalde bir rü'ya görmüşsündür ![]() ![]() ![]() Bir şey hatırlamayan Hasan Can mahcub oldu ![]() ![]() -Bu gece Harem dairesi nur yüzlü kimselerle doldu ![]() ![]() ![]() -Biz neye geldik bilir misin? Ben de: -Buyrun! dedim ![]() Bunun üzerine: -Şu gördüğün mübarek kişiler Rasulullah -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz'in ashabıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gördüğün dört kimsenin birisi Ebu Bekr-i Sıddık diğeri Ömeru'l-Faruk bir diğeri de Osman-ı Zinnureyn'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan Can Hasan Ağa'nın rü'yasını Sultan'a aynen nakleti ![]() -Ey Hasan Can! Sana demez miyiz ki biz bir tarafa me'mur olunmadıkça hareket etmeyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meğer ki Sultan da o gece aynı rü'yayı görmüş! Manevi işaretlerle takviye edilen Yavuz: -Hasan Ağa da divanda bulunsun! Tez Mısır seferi hazırlıklarına başansın! dedi ve 1516'da Mısır seferine çıktı ![]() Yavuz Mısır Memlükleri'nden daha önce İran'a yardım etmeyeceklerine dair ahid almıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak bu zaferin ikmali için Mısır'a ulaşması stratejik bir zaruretti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paşalar ve askerde bu çölün nasıl geçilebileceğine dair büyük tereddütler vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Lakin Yavuz'un azmi ve kat'i kararı ile çöle girildi ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dehşet içinde askeri erkan da atlarından inip yürümeye başladı ![]() -Ne olur Hünkar'a sor ![]() ![]() Hasan Can Yavuz'a merakla bu halin neyin nesi olduğnu sorunca Yavuz: -Hasan görmüyor usun; önümüzde Allah(c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu büyük muhabbet ve hürmetin bereketidir ki Yavuz ve ordusu girmiş oldukları korkunç Sina Çölü'nü bir bulutun altında Allah(c ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz 22 Ocak 1517'de Memlükleri Ridaniye'de tekrar mağlub etti ve bu suretle Mısır kat'i olarak fethedilmiş oldu ![]() Koca Sultan Memlük sultanının cenazesini bizzat omuzlarında taşımak faziletini gösterdi ![]() |
![]() |
![]() |
|