|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
askerin, çanakkalede, iki, konuşmaları, mevzideki |
![]() |
Çanakkale'de İki Askerin Mevzideki Konuşmaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çanakkale'de İki Askerin Mevzideki Konuşmaları![]() Tertip! — Efendim Toprak! — El bombası geliyor, dikkat! — Yakaladım ve geri attım Toprağım ![]() — İyi ![]() — Toprak! Mevzide sadece ikimizin kaldığı anlaşılırsa, karşı mevzideki düşman, hep birlikte saldırıya geçebilir ![]() — İyi düşündün Tertip ![]() — … ![]() — El bombası da atabildin mi? — Atmam mı? — Ateş yoğunlaştı, sakın ola mevziden başını kaldırmayasın ![]() — Hiç başımı çıkarır mıyım Toprağım ![]() — Tertip! — Efendim Toprak! — Yanında yatan Adıyamanlı Abuzer’in gözleri açık kalmış, eğil de kapatıver ![]() ![]() — İki de çocuğu vardı garibimin ![]() — Sahi, senin çoluk çocuk var mı Tertip! — … ![]() — Niye iç geçirip sustun öyle Tertip ![]() — Vardı ![]() — Nasıl yani? — Bilirsin, bizim oralarda ilkbaharda sular pek coşkun akar ![]() ![]() ![]() ![]() — Hakkını helal et ![]() ![]() — Helal olsun tertip ![]() ![]() — Ben evlenemedim ![]() ![]() — Niye ki? — Bir sevdiğim vardı, onu da diyemedim ![]() — Neden? — Anamın aklından başka bir kız vardı ondan? Üstelik sevdiğim kızın da haberi yok ![]() ![]() ![]() — İnşallah cepheden dönünce muradına erersin Toprak ![]() — İnşallah Tertip ![]() ![]() — Oo, gelmem mi hiç ![]() — Tertip! — Efendim Toprak! — Şu etrafta uçuşan kuşlar dikkatini çekiyor mu? — Çekmez olur mu, daha önce hiç böyle yeşil kuş görmemiştim ![]() — O yeşil kuşlar etraftayken, bana bir güven bir cesaret geliyor biliyor musun? — Aynısı bende de oluyor ![]() — ?! ![]() ![]() ![]() — Düşman ateşi biraz hafifledi ![]() ![]() ![]() — Tertip bu bomba sana geliyor, yakala! — Yakaladım ve attım toprak! — Yine azıttılar ![]() ![]() — Ateşi hızlandıralım! — Tertip! — Efendim Toprak! — Bu ne iştir yahu, basıyorum basıyorum patlamıyor tüfek! Bak hele tüfeğim bozuldu herhal ![]() — Öyleyse yanında şehit yatan Abuzer’in silahını al ![]() — Allah Allah, silahına sarılmış bırakmıyor garibim ![]() — Ne bozulmuşu akıllım ![]() ![]() ![]() ![]() — Geldin mi tertibim! — Geldim ya, yaran ne almende, sarmışsın, iyi ![]() — Şu mevzinin içine baksana ![]() ![]() ![]() ![]() — Düşmanın ateşi kesildi ![]() ![]() — Hava kararmaya durdu ![]() ![]() — Toprağım, hele bir ezan oku da namazımızı kılalım ![]() — Abdestim yoktur ![]() ![]() — Teyemmüm edelim toprakta öyleyse ![]() — Öyle ya ![]() — Rabbim her işin kolayını göstermiş ![]() — Allahu ekber, Allahu Ekber! Eşhedü enne Muhammed erresulullah! …… — Toprağım senin sesin ne de güzelmiş böyle! — Namaz insana ne de huzur veriyor? — Öyle ya Toprağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Ne güzel konuştun tertip ![]() ![]() ![]() — Senin sesin güzelmiş toprağım hele bir türkü söyle de dinleyelim ![]() — Adıyamanlı Abuzer’in sesini tutmaz ama söyleyeyim ![]() Kışlalar doldu bugün Doldu boşaldı bugün Gel gardaş görüşelim Ayrılık oldu bugün ![]() …………… ![]() — Allah razı olsun ![]() ![]() — Bu şehitlerin başında başka nasıl söylenir ki Tertibim ![]() — Haklısın ya ![]() — Aha, yine düşman mevzisinden taşa sarılmış bir kağıt geldi ![]() — Sen daha iyi okursun Toprağım ![]() ![]() — Abuzer’i soruyorlar ![]() ![]() — Abuzer’in sesine müptela olmuşlar demek ![]() ![]() — Yazıp kağıdı taşa sardım ![]() ![]() — Ne yazdın ki Toprağım ![]() — Onu bugün şehit ettiniz, dedim ![]() — Vakit geç oldu ![]() ![]() ![]() ![]() — Peki Tertip ![]() — Toprak, Toprak! Kalk sabah namazına ![]() — Bismillah! — Bugün içimde tuhaf bir his var ![]() — Nasıl Tertip? — Bilmem, sanki düşman bir şeyler planlıyor gibi? — Düşmanın her zaman planı vardır zaten? — Bu sefer, bilemiyorum… — İşte silah sesleri gelmeye başladı ![]() — Bak o yeşil kuşlar yine tepemizde dönüp duruyorlar ![]() — Tertip! Hiç dikkatini çekiyor mu, onca mermi sıkılıyor ama bu kuşlara hiç isabet etmiyor ![]() — Sahi be! Biz başımızı mevziden bir an çıkarsak yüzlerce mermi yağıyor karşıdan ![]() ![]() ![]() — Dikkat et el bombası ![]() — Bir de senin arkana düştü sen de dikkat et ![]() — Aman Allah’ım! El bombaları yağmur gibi yağıyor ![]() — Bumm ![]() ![]() — … ![]() — Tertip — Efendim Toprak! — Benim gördüklerimi sen de görüyor musun? — Şu muhteşem bahçelerden mi söz ediyorsun ![]() — Evet ![]() ![]() ![]() — Bu bahçeler ne de güzel bahçelermiş! — Aman Allah’ım! Şu dedem değil mi? Oysa o öleli yıllar oldu ![]() ![]() — Olamaz! Karımla oğlum da oradalar ![]() — Evet çok tuhaf ![]() ![]() ![]() — Toprak! — Yoksa biz! Yoksa biz — … Arif Akpınar (Cephede Bayram -Çanakkale hikayeleri- kitabından ![]() |
![]() |
![]() |
|