Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hizmeti, islamiyet, osmanlıların

Osmanlıların İslâmiyet E Hizmeti

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlıların İslâmiyet E Hizmeti

Osmanlıla rın İslâmiyet e hizmetler i, bir şâheserdi r Bir âbidedir Bugün dünyada? -bilhassa Orta Doğuda- yaşananla ra şahit olunca, tarih meydanına dikilmiş olan bu dev âbideyi görmemek için kör veya bir Türk düşmanı olmak lâzımdır

TÜRKLERE NASÎB OLDU
Osmanlıla rı “Osmanlı” yapan İslâmiyet tir Diğer Türk boylarını n ekserîsi, İslâmiyet ile şereflenm edikleri için yok olup gittiler Büyüyüp kıt’alara hükmetmek, sadece Osmanlı Türklerin e nasîb oldu
İslâmiyet e hizmette Eshâb-ı kirâmdan sonra Osmanlıla r ikinci oldu Bu kadar millet arasında hizmette ikinci olmak, Osmanlıla r için büyük bir şereftir Mü’minlerin şerefli emîri Hazreti Ömer, “Biz, zelîl, aşağı kimselerd ik Allahü teâlâ, bizleri Müslüman yapmakla şereflend irdi” buyuruyor İslâmiyet in, her çeşit fazîlet ve şerefler kaynağı olduğunu bilmiyen câhiller, İslâmiyet e şeref verilecek sanırlar
Bazı sinsi İslam düşmanlar ının iddia ettikleri gibi, İslâmiyet, Osmanlıla rın elinde hiçbir şey kaybetmem iş, Türklerin elinde İslâm dondurulm amış, gelişmesi durdurulm amıştır Osmanlıla r, askerlikt e olduğu gibi, diğer sahalarda da başarılı olmuşlar, ilme gereken önemi fazlasıyl a vermişler dir İctihâda da mani olmamışla r ancak, hicri dördüncü asırdan sonra mutlak müctehid yetişmedi ği için, bu kapı kendiliği nden kapanmış, mutlak müctehid yetişmemi ştir Fakat fıkıh ilmi çok gelişmiş, imparator luğun en ücrâ köşesine kadar, fıkıh, ilmihal kitapları ulaştırıl mıştır Dînini bilmeyen câhil kimse bırakılma mıştır
Osmanlıla r ahlâkta da yüksek dereceler i yakalamış lardır Tarihte bunun birçok örnekleri vardır Meselâ, İstanbul’dan Viyana’ya doğru giden İslâm ordusu, Belgrad yakınları nda, bir su başında mola veriyor Çeşme, abdest alan, kaplarına su dolduran askerlerl e dolu Yakındaki bir kilisenin papazı, güzel kızları süslüyor Ellerine birer kap verip, çeşmeye gönderiyo r Papaz pencerede n gizlice seyrediyo r Kızlar gelince, askerler hemen kenara çekiliyor Hiçbir asker, o güzel kızlara dönüp de yan gözle bile bakmıyor Kızlar rahatça kaplarını doldurup kiliseye dönüyorla r Papaz, İslâm askerleri nin bu güzel ahlâkını, fazîletin i, edebini ve merhameti ni görünce; “Bu ordu hiç yenilmez Boş yere kanınızı dökmeyin” diyerek Haçlı kumandanl arına haber gönderir
Osmanlı sultanlar ı, kendileri ni İslâmın birer hizmetçis i olarak görmüşler dir Meselâ Abbâsîler den sonra, İslâm halîfeler ine Mısır’da zindan hayatı yaşatan, hilâfet haklarını onlardan gasbedenl er, hutbelerd e kendileri ne, “Sultânül-haremeyn” ya’nî mübârek yerlerin sultanı demekten hayâ etmiyorla rdı

“HÂDİMÜL-HAREMEYN
Yavuz Sultan Selîm Hân 1517 senesinde, Mısır’ı fethedip, halîfeyi esâretten kurtarıp, Mekke ve Medîne’yi idâresi altına alınca, alışkanlı kla kendisine de Sultânül-haremeyn diyen hatîbi susturup; “Benim için, o mübârek makâmları n hizmetçis i olmaktan daha büyük şeref olamaz Bana, Hâdimül-haremeyn deyin!” buyurduğu nu tarih kitapları yazmaktad ır
Sultan İkinci Abdülhamî d Hân, siyâsal bilgileri birincili kle bitireni, her sene saraya kâtib alırdı Böylece, gençleri çalışmaya teşvîk ederdi Kâtib seçilen Es’ad Bey kitabında diyor ki:
Bir gece yarısı şifre yazdım İmzâ için, Sultanın yatak odasının kapısını çaldım Açılmadı Bir daha çaldım Yine açılmadı Üçüncü olarak kapıyı çalacağım zaman, kapı açıldı Karşıma çıkan Sultan, havlu ile yüzünü siliyordu Dedi ki: “Evlât, seni beklettim Kusûruma bakma! Daha birinci çalışta kalktım Gece yarısı, mühim bir imza için geldiğini anladım Abdestsiz idim Bu milletin hiçbir kâğıdını abdestsiz imza etmedim Abdest almak için geciktim Oku da dinleyeyi m” Sonra Besmele çekerek imzaladı ve “Hayırlı olsun inşâallah” dedi
İşte Osmanlı sultanlar ı İslâmiyet e böyle bağlı, böyle saygılı idi Dine böyle saygılı oldukları için de, herkes bunlara saygılı idi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com