![]() |
Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan Mahmud |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan MahmudSultan İkinci Mahmud Tebdili kıyafetle dolaşırken "tıkandı baba" namlı kişinin kahvehanesine gelir ![]() Sultan Mahmud, Tıkandı Baba'ya neden bu adla anıldığını sorar ![]() O da: "Bir gün rüyamda ihtiyar bir adam gördüm ![]() ![]() ![]() “Neden bu çeşmeler böyle?” diye sordum ![]() ![]() Bir kenarda damlayan çeşmenin ise benim nasibim olduğunu söyledi ![]() Bunun üzerine sinirlendim ve çeşmenin deliğini tıkadım ![]() ![]() Hikayeyi dinleyen Sultan Mahmud üzülür ve vezirine her akşam tıkandı baba için bir tepsi baklava hazırlanmasını, bu baklavanın içineyse her defasında bir altın konulup yollanmasını emreder ![]() İkinci Mahmud Tıkandı Baba'nın artık refaha kavuştuğu düşüncesiyle bir ay sonra Tıkandı Baba kahvesine gider ![]() ![]() Tıkandı Baba'ya kendisine gönderilen baklavaları ne yaptığını sorar ![]() ![]() ![]() Saraya gidince Tıkandı Baba'yı yanına çağırtır Sonra da bir kürekle hazineye gitmesini ve oradan kürek dolusunca altın almasını söyler ![]() ![]() Artık padişah biraz üzgün biraz şaşkındır ![]() ![]() Padişah, Tıkandı Baba'ya: "Bu topu atacaksın, attığın yerden topun durduğu yere kadar olan arazi ve üzerindeki bütün mülk sana ait olacak" der ![]() Bunu duyan Tıkandı Baba sevinçten heyecanla topu kendince çevirir ve ateşler ![]() ![]() ![]() Sultan İkinci Mahmut biraz kızgın, şaşkın ve de gayet üzüntülü bir şekilde Tıkandı Baba'nın yanına gelir ve artık solmakta olan yüzünü okşayarak "Vermeyince Mabud, neylesin Sultan Mahmud" der ![]() |
![]() |
![]() |
|