Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
mabud, mahmud, neylesin, sultan, vermeyince

Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan Mahmud

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Vermeyince Mabud, Neylesin Sultan Mahmud

Sultan İkinci Mahmud Tebdili kıyafetle dolaşırken "tıkandı baba" namlı kişinin kahvehanesine gelir

Sultan Mahmud, Tıkandı Baba'ya neden bu adla anıldığını sorar

O da: "Bir gün rüyamda ihtiyar bir adam gördüm Bu adamla beraber çeşmelerle dolu bir sokakta yürümeye başladık Bu sırada bazı çeşmelerin çok, bazı çeşmelerin az, bazı çeşmelerin ise damlayarak aktığını gördüm

“Neden bu çeşmeler böyle?” diye sordum İhtiyar da “çok akan çeşmeler zenginlerin, az akan çeşmeler fakirlerin nasiplerini gösterir” cevabını verdi

Bir kenarda damlayan çeşmenin ise benim nasibim olduğunu söyledi

Bunun üzerine sinirlendim ve çeşmenin deliğini tıkadım Bu rüyayı kahvehanede anlattığımda ise bana 'tıkandı baba' adını verdiler

Hikayeyi dinleyen Sultan Mahmud üzülür ve vezirine her akşam tıkandı baba için bir tepsi baklava hazırlanmasını, bu baklavanın içineyse her defasında bir altın konulup yollanmasını emreder

İkinci Mahmud Tıkandı Baba'nın artık refaha kavuştuğu düşüncesiyle bir ay sonra Tıkandı Baba kahvesine gider Bir de ne görsün, eski tas eski hamam

Tıkandı Baba'ya kendisine gönderilen baklavaları ne yaptığını sorar Tıkandı Baba da baklavaları satıp onun parasıyla karnını doyurduğunu, bu yüzden padişaha duacı olduğunu söyler Padişah bu duruma daha çok üzülür

Saraya gidince Tıkandı Baba'yı yanına çağırtır Sonra da bir kürekle hazineye gitmesini ve oradan kürek dolusunca altın almasını söyler Tıkandı Baba hazineye gider, küreği hazineye daldırır, ancak heyecandan küreği ters daldırır ve nasibine tek bir altın düşer

Artık padişah biraz üzgün biraz şaşkındır Bunun üzerine iki okka ağırlığında top ile beraber Mahmut Paşa yokuşundaki kemerin yanına gidilir

Padişah, Tıkandı Baba'ya: "Bu topu atacaksın, attığın yerden topun durduğu yere kadar olan arazi ve üzerindeki bütün mülk sana ait olacak" der

Bunu duyan Tıkandı Baba sevinçten heyecanla topu kendince çevirir ve ateşler Ancak top kemere çarparak seker ve Tıkandı Baba'nın başına düşer Tıkandı Baba oracıkta can verir

Sultan İkinci Mahmut biraz kızgın, şaşkın ve de gayet üzüntülü bir şekilde Tıkandı Baba'nın yanına gelir ve artık solmakta olan yüzünü okşayarak

"Vermeyince Mabud, neylesin Sultan Mahmud" der

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com